to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 17.02.2015

Διεθνή

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Ντεμπάλτσεβε, στον αέρα η εκεχειρία

Ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές δήλωσαν σήμερα ότι δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία για την απόσυρση των βαρέων όπλων στην ανατολική Ουκρανία, ωθώντας την εκεχειρία στην κατάρρευση.


Συγκεκριμένα, σφοδρές μάχες σημειώνονται μέσα στην πόλη του Ντεμπάλτσεβε στα ανατολικά, με τους φιλορώσους αυτονομιστές να δηλώνουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ενώ από την πλευρά του, το Κίεβο λέει ότι διατηρεί τον έλεγχο της πόλης.

Εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι οι δυνάμεις έχουν καταλάβει το αστυνομικό τμήμα και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Οι φιλορώσοι, οι οποίοι είχαν περικυκλώσει την πόλη, βομβάρδισαν την Τρίτη θέσεις του ουκρανικού στρατού στο Ντεμπάλτσεβε. Παράλληλα, οι αυτονομιστές δηλώνουν ότι δεκάδες ουκρανοί στρατιώτες στο Ντεμπάλτσεβε έχουν παραδοθεί και άλλοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Από την πλευρά του, το Κίεβο παραδέχεται ότι σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις στα προάστια της πόλης και γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό. «Ωστόσο, οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους και έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν πυρ ως απάντηση» πρόσθεσε.

Από χθες, Δευτέρα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ισχυρίζονταν ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός δεν ισχύει για το Ντεμπάλτσεβε. Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός είχε αρνηθεί τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για την έξοδο των ουκρανών στρατιωτών από την περιοχή, λέγοντας ότι η συμφωνία ορίζει πως το Ντεμπάλτσεβε είναι ουκρανικό έδαφος.

Από την άλλη, οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι η πόλη ανήκει σε αυτούς. 

Ωστόσο, με εξαίρεση το Ντεμπάλτσεβε, οι μάχες έχουν περιοριστεί σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την έναρξη εκεχειρίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν αποσύρει τα βαρέα όπλα, όπως όριζε η συμφωνία του Μινσκ. Η συμφωνία στο Μινσκ έδινε διορία μέχρι τη Δευτέρα.

Ο Αντρέι Πούργκιν, ένας εκ των ηγετών των αυτονομιστών, δήλωσε ότι οι αυτονομιστές σκοπεύουν να συζητήσουν το ενδεχόμενο απόσυρσης των βαρέων όπλων με αντιπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι όρος για την απόσυρση των βαρέων όπλων είναι η κατάπαυση του πυρός. Αυτός ο όρος δεν έχει τηρηθεί, πρόσθεσε. 

«Μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την απόσυρση» τόνισε. 

Τουλάχιστον πέντε στρατιώτες έχασαν τη ζωή του μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη της εκεχειρίας.

Η κατάσταση στο Ντεμπάλτσεβε μονοπώλησε τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο πλέον ανώτερο επίπεδο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα αυτό και το βράδυ της Δευτέρας επικοινώνησε με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Η γερμανίδα καγκελάριος, με τη σειρά της, συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στη συνέχεια με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους οι Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο αποφάσισαν «συγκεκριμένα μέτρα» για να επιτραπεί στους παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «ελεύθερη πρόσβαση», ώστε να επιτηρούν την εκεχειρία επί του πεδίου, ανακοίνωσε το Βερολίνο. Οι παρατηρητές αναμένονται στην πολιορκημένη πόλη, το Ντεμπάλτσεβε.

Την ανησυχία τους για τις μάχες στο Ντεμπάλτσεβε εκφράζουν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι παρακολουθούν τις πληροφορίες που θέλουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία να βρίσκεται καθ' οδόν προς την Ουκρανία. 

«Καλούμε τη Ρωσία και όλους τους αυτονομιστές που υποστηρίζει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Με πληροφορίες από το In.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)