to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 24.01.2023

Διεθνή

Ουκρανία: Σειρά παραιτήσεων υπουργών και άλλων αξιωματούχων υπό τη σκιά σκανδάλου διαφθοράς

Πέντε τοπικοί κυβερνήτες και τέσσερις υφυπουργοί της ουκρανικής κυβέρνησης απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους με εντολή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Η Δικαιοσύνη εφαρμόζεται για όλους δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ


Ο Ουκρανός πρόεδρος καθαρίζει τις γραμμές του. Ενώ εντείνονται οι μάχες στα ανατολικά και τα νότια της χώρας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα γίνουν αλλαγές σε ανώτερες κυβερνητικές και περιφερειακές θέσεις.

Πέντε κυβερνήτες περιφερειών της Ουκρανίας και τέσσερις υφυπουργοί της ουκρανικής κυβέρνησης απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους με εντολή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω σαρωτικών αλλαγών στην ουκρανική κυβέρνηση έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς στον στρατό, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τον Ταράς Μελνιτσούκ, εκπρόσωπο της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, οι κυβερνήτες των περιφερειών του Ντνιπροπετρόφσκ (κεντρική Ουκρανία) Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα, του Σούμι (βόρεια Ουκρανία) Βίκτορ Ζιβίτσκι, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) Ολεξάντρ Στάρουχ και Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς αντίστοιχα απομακρύνονται από τις θέσεις τους.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο κατηγορήθηκε από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο για ανάθεση έργων επισκευής δρόμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία στην οποία συμμετέχει η φιλενάδα του, που εργάζεται ως γυμνάστρια. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τού Σούμι, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια αποτελούν αντικείμενο δικαστικών ερευνών.

Ειδικά η απομάκρυνση του Ολέξιι Κουλέμπα συνδέεται με τον προσεχή διορισμό του σε θέση της προεδρικής διοίκησης.

Ο υφυπουργός Αμυνας Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής Βιτάλι Μουζιτσένκο και δύο υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι Ιβάν Λουκέρια και Βιατσεσλάβ Νέγκοντα, απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Οι Ανατόλιι Ιβάνκεβιτς και Βίκτορ Βισνιόφ, υποδιευθυντές της ουκρανικής υπηρεσίας θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών, απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Προηγουμένως, την παραίτησή του είχε ανακοινώσει ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου Ζελένσκι.

Ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε την απομάκρυνση από την θέση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ολέξιι Σιμονένκο.

Οι απομακρύνσεις και οι παραιτήσεις αυτές ακολουθούν τις αποκαλύψεις του Τύπου για φουσκωμένες τιμές σε συμβόλαιο προμήθειας τροφίμων του ουκρανικού στρατού, στο πρώτο σκάνδαλο διαφθοράς που ξεσπάει στο ουκρανικό υπουργείο Αμυνας μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι επρόκειτο να ανακοινωθεί σειρά αποφάσεων που απορρέουν από το σκάνδαλο.

Αναλυτικά, οι παραπάνω ανώτεροι ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Τρίτη την παραίτησή τους μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου σχετικά με τις φερόμενες αγορές στρατιωτικών προμηθειών σε υπερβολικές τιμές αλλά και άλλες καταγγελίες για διαφθορά, δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές εν μέσω της ρωσικής εισβολής. 

Οι αλλαγές προσωπικού σε κυβερνητικές θέσεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιδρά σε μια «βασική δημόσια απαίτηση», η δικαιοσύνη να εφαρμόζεται σε όλους, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλός του Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Οι αποφάσεις του Ζελένσκι για το προσωπικό μαρτυρούν τις βασικές προτεραιότητες του κράτους (...) Ο πρόεδρος βλέπει και ακούει την κοινωνία. Και ανταποκρίνεται άμεσα σε μια βασική δημόσια απαίτηση --δικαιοσύνη για όλους», σημείωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους στον απόηχο καταγγελλόμενης υπόθεσης διαφθοράς σχετικά με τις προμήθειες του στρατού, στο πρώτο σκάνδαλο που ξεσπάει στην Ουκρανία και τις πρώτες αλλαγές προσωπικού που γίνονται σε αυτήν την έκταση σε διάφορες υπηρεσίες του ουκρανικού κράτους από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που υπέβαλαν παραίτηση η οποία έγινε αμέσως δεκτή, βρίσκονται ο υφυπουργός Άμυνας Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, που ήταν υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Κίριλο Τιμόσενκο, και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολέκσιι Σιμονένκο, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε από τη γενική εισαγγελία απομακρύνθηκε από τη θέση του «σύμφωνα με δική του επιθυμία».

«Μολονότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες», η αποχώρηση του Σαποβάλοφ «θα επιτρέψει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των διεθνών εταίρων, όπως και να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα» των προσπαθειών να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή, βεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, που ήταν επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό του στρατεύματος με τρόφιμα και εξοπλισμό, παραιτήθηκε σήμερα το πρωί, επικαλούμενος «κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης» για διαφθορά, τις οποίες το υπουργείο του και ο ίδιος δηλώνουν ότι είναι αβάσιμες.

Η παραίτηση του Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ ήταν μια «άξια πράξη» που θα βοηθήσει στην διατήρηση της εμπιστοσύνης στο υπουργείο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα σήμερα είχε ανακοινώσει την παραίτησή του ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κίριλο Τιμοσένκο.

Ο Τιμόσενκο, ενός από τους ελάχιστους συνεργάτες του προέδρου που παρέμενε στη θέση του μετά την εκλογή του Ζελένσκι στην προεδρία το 2019 και ο οποίος επέβλεπε κυρίως τα σχέδια ανοικοδόμησης των εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές από τα ρωσικά πλήγματα, εμπλέκεται σε αρκετά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια και πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο κατηγορήθηκε κυρίως ότι χρησιμοποιούσε όχημα παντός εδάφους που δόθηκε στην Ουκρανία από την General Motors για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Τιμόσενκο ανακοίνωσε ότι μετέφερε το όχημα σε περιοχή κοντά στην γραμμή του μετώπου.

Απομάκρυνση αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολέκσιι Σιμονένκο στο πλαίσιο ανασχηματισμού υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Ο Σιμονένκο παράλληλα κατηγορήθηκε από το έγκριτο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukraïnska Pravda ότι έφυγε πρόσφατα για διακοπές στην Ισπανία την ώρα που τα ταξίδια στο εξωτερικό, με εξαίρεση για επαγγελματικούς σκοπούς, απαγορεύονται συνήθως για τους άνδρες που είναι σε ηλικία μάχης.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, αυτός πήγε διακοπές με αυτοκίνητο που ανήκε σε Ουκρανό επιχειρηματία και συνοδεία σωματοφύλακα του τελευταίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελία για την απομάκρυνσή του δεν δίδεται κάποια αιτιολογία γι' αυτήν την απόφαση, αλλά επισημαίνεται ότι επίσης ήταν «σύμφωνα με δική του επιθυμία».

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται μετά την απομάκρυνση από τις αρχές του υφυπουργού Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι, ο οποίος είναι ύποπτος ότι δωροδοκήθηκε με 400.000 δολάρια για να «διευκολύνει» την αγορά γεννητριών σε φουσκωμένες τιμές, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι σειρά αξιωματούχων θα αποχωρούσαν από τη θέση τους.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ κ.ά

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)