to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:22 | 28.03.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Σε ρωσικά χέρια η Μαριούπολη - Ισοπεδωμένο το Τσερνίχιβ - Οι εξελίξεις σε liveblog

Περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, με τον δήμαρχο να καλεί τον κόσμο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους - Κάποιες επιτυχίες σημείωσε όμως και ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος ανακατέλαβε κάποιες μικρές πόλεις - Η Ρωσία περιορίζει τις βίζες για άτομα από «μη φιλικές χώρες» και κόβει τις μεταφορές εμπορευμάτων προς την Φινλανδία, μέσω του εδάφους της - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δέκα σημείων για τους πρόσφυγες - Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις (live blog)


Όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο δηλώσεις του Βαντίμ Μποϊτσένκο, η Μαριούπολη βρίσκεται πλέον «στα χέρια των Ρώσων κατακτητών», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Το Τσερνίχιβ έχει «καταστραφεί πλήρως» σύμφωνα με τον εκεί δήμαρχο. Νέος γύρος διαπραγματεύσεων, το πιθανότερο την Τρίτη, στην Κωνσταντινούπολη.

_____
Βρείτε εδώ, τις εξελίξεις μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Μαρτίου
_____

«Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» ανέφερε. Προηγήθηκε πολυήμερη πολιορκία, με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να ισοπεδώνουν την πόλη. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, κάλεσε για μια πλήρη εκκένωση της πόλης. Πριν ξεσπάσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος η Μαριούπολη είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκων. Στην πόλη έχουν παραμείνει περίπου 160.000 άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς «δεν υπάρχει νερό, τρόφιμα, ρεύμα και θέρμανση», όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν, επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, επικοινωνία. Και είναι πραγματικά τρομακτικό» ανέφερε επίσης.

Ο Καντίροφ δημοσίευσε βίντεο με τη σημαία της Τσετσενίας στο κέντρο της πόλης

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραχμάν Καντίροφ ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο που απεικονίζει Τσετσένους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της χώρας του στη Μαριούπολη, όπως γράφει στο μήνυμά του στα social media.

Το Τσερνίχιβ «έχει εντελώς καταστραφεί»

Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία. Η παροχή φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργούν εν μέρει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Τσερνίχιβ στον ουκρανικό βορρά για κάποιο καιρό. Κεντρικός δρόμος της πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οδηγεί στο Κίεβο.

Ο δήμαρχός της Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε το Σάββατο ότι η πόλη έχει "εντελώς καταστραφεί" από τις ρωσικές δυνάμεις. Επίσης σημείωσε ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους 285.000 κατοίκους που είχε αρχικά η πόλη έχουν φύγει.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης του Ιρπίν; 

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πόλη νότια του Σούμι από τον ρωσικό στρατό»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Τροστιανέτς, νότια του Σούμι, από τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προσπαθούν να ανακτήσουν εδάφος» δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τμήματα του ρωσικού στρατού βγαίνουν από την Ουκρανία για να ανασυνταχθούν

Η Ουκρανία δεν βλέπει ενδείξεις στο πεδίο ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, εάν όχι να καταλάβει, αλλά να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο», είπε σε μια ενημέρωση που μεταδόθηκε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Ρωσία θα περιορίσει τις βίζες για άτομα από «μη φιλικές χώρες»

Η Ρωσία ετοιμάζει μέτρα αντιποίνων σε σχέση με τις βίζες εισόδου στην χώρα, τα οποία θα περιορίσουν την είσοδο πολιτών από «μη φιλικές χώρες», ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σταμάτησαν οι μεταφορές εμπορευμάτων προς τη Φινλανδία

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα ότι οι σιδηροδρομικές αποστολές εμπορευμάτων προς τη Φινλανδία έχουν σταματήσει από το Σάββατο, αφού ο εθνικός οργανισμός σιδηροδρόμων της Φινλανδίας VR Group ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχόταν εμπορευματικές αμαξοστοιχίες λόγω των οικονομικών κυρώσεων.

Δέκα σημεία της Κομισιόν στους υπουργούς Άμυνας της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δέκα σημείων για την υλοποίηση της επιχειρησιακής φάσης του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς την ΕΕ έχουν αρχίσει να μειώνονται. Σήμερα καταγράφονται περίπου 50.000 αφίξεις την ημέρα, έναντι περίπου 200.000 αφίξεων ημερησίως στην κορύφωση της κρίσης. Ωστόσο, η Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. «Όλα τα κράτη-μέλη υποδέχτηκαν πρόσφυγες και τώρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό για να στηριχθούν οι χώρες που έχουν δεχτεί τους περισσότερους, αλλά και για να βοηθηθούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες», ανέφερε η Επίτροπος, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί και ο κίνδυνος της εμπορίας ανθρώπων.

• Διαβάστε επίσης: Wall Street Journal: Με συμπτώματα δηλητηρίασης ο Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις σε liveblog:


______
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)