to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 06.02.2015

Διεθνή

Ουκρανία: Σε ισχύ η εκεχειρία στο Ντεμπαλτσέβε

Σε εκεχειρία συμφώνησαν οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία, προκειμένου να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός από το Ντεμπαλτσέβε, σημείο σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.


Το Κίεβο και οι αυτονομιστές συμφώνησαν σε εκεχειρία, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ σήμερα, προκειμένου να απομακρυνθούν εντός της ημέρας οι κάτοικοι του Ντεμπαλτσέβε, από την πόλη αυτή που έχει γίνει ένα από τα πιο θερμά σημεία της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές.

"Συμφωνήσαμε σε μια εκεχειρία σήμερα κοντά στο Ντεμπαλτσέβε προκειμένου να απομακρυνθούν οι πολίτες από την περιοχή", δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν.

Εκπρόσωπος των αυτονομιστών, ο Εντβαρ Μπασούριν, διευκρίνισε ότι η εκεχειρία ισχύει από τις 10.00 έως τις 17.00 (ώρα Ελλάδας). Οι κάτοικοι επιβιβάζονται σε λεωφορεία, τα οποία συνοδεύουν εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με προορισμό την Γκορλίβκα (προπύργιο των αυτονομιστών βορείως της πρωτεύουσας του Ντονέτσκ) και το Αρτεμίβσκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των αρχών του Κιέβου και βρίσκεται βορειότερα, πρόσθεσε.

Το Ντεμπαλτσέβε αποτελεί στρατηγικής σημασίας κόμβο που ενώνει τις πρωτεύουσες των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Στην περιοχή μαίνονται εδώ και εβδομάδες μάχες μεταξύ των αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η πλειοψηφία των 25.000 κατοίκων του Ντεμπαλτσέβε είχαν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, όπου είχαν μείνει 7.000 κάτοικοι.

Στην περιοχή επικρατούσε ασυνήθιστη ηρεμία σήμερα το πρωί. Περισσότερα αυτοκίνητα εγκατέλειπαν την πόλη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που κατευθύνεται στο Ντεμπαλτσέβε.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης συνέκριναν τις μάχες στο Ντεμπαλτσέβε με τη μάχη στο Ιλοβάισκ στα τέλη Αυγούστου, όπου αντάρτες είχαν περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις και περισσότεροι από 100 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

Μετά την τραγωδία αυτή, διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ και επιτεύχθηκε η συμφωνία εκεχειρίας, η οποία παραβιάζεται πλέον καθημερινά εδώ και εβδομάδες.

Η εκεχειρία στο Ντεμπαλτσέβε ανακοινώνεται την ώρα που εντατικές διπλωματικές προσπάθειες καταβάλλονται για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων από 5.300 ανθρώπων μέσα σε περίπου 10 μήνες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ μεταβαίνουν σήμερα στη Μόσχα προκειμένου να πείσουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δεχθεί τον ειρηνευτικό τους σχέδιο, επί του οποίου συζήτησαν χθες στο Κίεβο με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ύστερα από ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών ηγετών, ότι η πρωτοβουλία τους "αφήνει ελπίδες για κατάπαυση του πυρός".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)