to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:06 | 21.01.2022

Διεθνή

Ουκρανία - Ρωσία: Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί - Πυραύλους στο Κίεβο στέλνουν οι χώρες της Βαλτικής

Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία - Στήριξη στο Κίεβο από τις χώρες της Βαλτικής


Καζάνι που βράζει θυμίζει η περιοχή στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσία καθώς το Κρεμλίνο έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα των δύο χωρών και οι μέρες θυμίζουν, σύμφωνα με Ευρωπαίους αναλυτές το 2014 όταν η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε την περιοχή της Κριμαίας.

«Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφορικά με το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στο Χάρκοβο το οποίο απέχει 42 χλμ από τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, (μέλη του ΝΑΤΟ) ανακοίνωσαν, μετά το «πράσινο φως» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μεταφέροντας αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους. Οι τρεις χώρες της Βαλτικής εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία η Εσθονία αναμένεται να στείλει αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, ενώ Λετονία και Λιθουανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του έδωσε το «πράσινο φως» στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη αμερικανικές πηγές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο twitter, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την «άνευ προηγουμένου» διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του, ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, σημειώνοντας ότι είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, για τις επαφές του τελευταίου με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.  «Είναι καλό να ξέρουμε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία παραμένει ενεργή», ανέφερε ευχαριστώντας και αυτός με τη σειρά του τις ΗΠΑ για τη «στενή συνεργασία τους» με το Κίεβο.

Ρόλο διαμεσολαβητή διεκδικεί η Άγκυρα

«Οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή Ρωσίας και της Ουκρανίας, από παραβιάσεις συνόρων έως το ξέσπασμα ενός πολέμου, θα επιφέρει σοβαρή παραβίαση της περιφερειακής ειρήνης και θα προκαλέσει σοβαρή δυσχέρεια στην περιοχή», τόνισε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι έχει γνωστοποιήσει στους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο μπορεί προκειμένου να επιλύσει τις εντάσεις.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί καλούς δεσμούς και με το Κίεβο και με τη Μόσχα, ενώ τουρκικές διπλωματικές πηγές που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία δήλωναν χθες, ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ανοιχτές στο να παίξει ρόλο αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή η Τουρκία.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την Ουκρανία και ότι ελπίζει να πείσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συζητήσει το θέμα και με τον Πούτιν, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα στο παρελθόν είχε απορρίψει προηγούμενες προτάσεις διαμεσολάβησης από την Άγκυρα μετά τις πωλήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, ενώ η Τουρκία αρνείται σταθερά να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Στάση αναμονής από τη Ρωσία – Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τουρκικής διαμεσολάβησης

Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει επίσημες προτάσεις από την Τουρκία σχετικά με την προτεινόμενη διαμεσολάβηση της στην ουκρανική κρίση και δεν προετοιμάζεται για  συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ωστόσο εξέφρασε ενδιαφέρον για την πρόταση της Άγκυρας να προσκληθούν εκπρόσωποι της ρωσόφωνης περιφέρειας στην Ανατολική Ουκρανία, Ντονμπάς.

«Ακούμε κυρίως δηλώσεις, που γίνονται από την Άγκυρα. Μπορούμε να χαιρετίσουμε κάθε προσπάθεια διευθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Ακούσαμε επίσης δηλώσεις ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι έτοιμοι να καλέσουν εκπροσώπους του Ντομπάς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Δώσαμε προσοχή σε αυτό», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει γνωστό πώς αντιμετωπίζει το θέμα η ουκρανική πλευρά.

«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες»

Ενιαία σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα στην πολωνική πόλη Βίλσα.

«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι και πρόσθεσε ότι «απέναντι στις ρωσικές απειλές, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι το βασικό για την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις».

«Η Πολωνία απορρίπτει την έννοια των σφαιρών επιρροής και υποστηρίζει την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο. Σολτς: Αν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, θα έχει υψηλό κόστος

«Εάν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, θα έχει υψηλό κόστος», προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτήν τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.

Όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, θα υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, σημείωσε ο κ. Σολτς μετά την πρώτη «ημερίδα της κυβέρνησης» της θητείας του και πρόσθεσε γίνεται ήδη η απαραίτητη προετοιμασία μεταξύ των δυτικών δυνάμεων. «Τώρα όμως, όλες οι προσπάθειες πρέπει να έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση», τόνισε και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο παράδοσης όπλων στην Ουκρανία.

Πληροφορίες: Αυγή, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)