to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:52 | 20.09.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Πιθανό ένα διάγγελμα Πούτιν - Δημοψηφίσματα στις περιφέρειες που ελέγχουν οι Ρώσοι

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ρωσικό λαό το βράδυ της Τρίτης σχετικά με τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που ελέγχουν οι φιλορώσοι, ενώ παράλληλα θα αναφερθεί και στις πολεμικές εξελίξεις.


Όπως αναφέρει η Pravda και το πρακτορείο RBC, ο Πούτιν θα προβεί σε διάγγελμα, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινώσει και το τέλος του πολέμου. Την ίδια ώρα, πληροφορίες που μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο Sky News αναφέρουν πως ο Ρώσος πρόεδρος θα παραχωρήσει σήμερα, Τρίτη, διάγγελμα σχετικά με τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία.

Προς το παρόν, το Κρεμλίνο δεν έχει προχωρήσει στην επίσημη επιβεβαίωση των συγκεκριμένων πληροφοριών, αλλά ούτε τις έχει διαψεύσει.

Τελευταία φορά που ο Πούτιν πραγματοποίησε διάγγελμα ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την εισβολή.

Οι Ρώσοι κάνουν δημοψήφισμα στις αυτόνομες περιοχές

Δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Λουχάνσκ, που θα διεξαχθεί από 23 έως 27/9.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ολόκληρη την περιοχή του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία στις πρώτες φάσεις του πολέμου, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες την ανακατάληψη ενός τουλάχιστον χωριού εντός της περιφέρειας.

Ταυτόχρονα, το πρακτορείο Ria μετέδωσε ότι στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ζαπορίζια, ενδεχομένως να διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες δημοψήφισμα για την ένωσή τους με την Ρωσία.

Αξιωματούχοι διορισμένοι από την Μόσχα σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις επιταχύνουν τις συντονισμένες προσπάθειες για την οργάνωση ψηφοφοριών για την ένωση με την Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την προοπτική των ψηφοφοριών αυτών, ενώ μέχρι σήμερα δήλωνε ότι «είναι θέμα των διορισμένων από την Ρωσία τοπικών αξιωματούχων και των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές».

Μεντβέντεφ: Τα αποτελέσματα των 4 ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που επί του παρόντος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, τόνισε πριν από τις παραπάνω ανακοινώσεις ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα και θα δίνουν στη Ρωσία -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων σε ολόκληρο τον πλανήτη- το νόμιμο δικαίωμα να θεωρεί δικές της τις τέσσερις αυτές περιφέρειες.

«Η καταπάτηση ρωσικού εδάφους θα αποτελούσε έγκλημα που μας επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα αυτοάμυνας», δήλωσε με νόημα ο Μεντβέντεφ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυτά τα δημοψηφίσματα είναι τόσο τρομακτικά για το Κίεβο και τη Δύση», προσέθεσε ο ίδιος.

«Επιπλέον, κανένας μελλοντικός ηγέτης της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να ανατρέψει συνταγματικά το αποτέλεσμά τους», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ουκρανία: Η ρωσική απειλή θα εξαλειφθεί δια της ισχύος

Η Ουκρανία υποσχέθηκε σήμερα να "εξαλείψει" τη ρωσική "απειλή" μετά την ανακοίνωση περί διοργάνωσης δημοψηφισμάτων από τη Μόσχα για την προσάρτηση των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

"Η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο δια της ισχύος", έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, καταγγέλλοντας έναν "εκβιασμό" εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο "το φόβο της ήττας".

Πληροφορίες από real.gr, ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)