to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 14.06.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζήτησε να μην επιβάλλονται περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς τα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη θάλασσα παραμένουν αποκλεισμένα, με αποτέλεσμα το Κίεβο, ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγούς σιτηρών παγκοσμίως, να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή του.


Δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζήτησαν χθες, Δευτέρα, από τις χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία πλανάται πάνω από τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ανοικτή επιστολή υπέγραψαν η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φοβερά δεινά στον ουκρανικό λαό και έχει αυξήσει τον κίνδυνο πείνας και λιμού για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στα πρόθυρα ή ήδη ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας», έγραψαν οι δύο αξιωματούχοι απευθυνόμενες στους υπουργούς των χωρών μελών του WTO.

Ζήτησαν εξάλλου από τους υπουργούς «να αποφύγουν να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών τροφίμων τα οποία αγοράζουν οι λιγότερο προηγμένες χώρες και οι αναπτυσσόμενες χώρες (…) καθώς και αυτά που αγοράζει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς τα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη θάλασσα παραμένουν αποκλεισμένα, με αποτέλεσμα το Κίεβο, ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγούς σιτηρών παγκοσμίως, να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή του.

Στα τέλη Μαΐου η γενική διευθύντρια του WTO Νγκόζι Οκόνζο- Ιουεάλα είχε επίσης ζητήσει να μην επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές.

Μία χώρα που έχει λάβει τέτοιου είδους μέτρα είναι η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ζάχαρης από την 1η Ιουνίου, αφού έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού.

Το Κίεβο έχει απολέσει το ένα τέταρτο των καλλιεργειών

Η έκταση των καλλιεργούμενων γαιών στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στη χώρα ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο, δήλωσε χθες Δευτέρα σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ο ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.

Ο ίδιος πάντως προέβλεψε ότι η σοδειά θα είναι επαρκής για τις εγχώριες ανάγκες, οι οποίες έχουν μειωθεί, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Η αγροτοβιομηχανική επηρεάζεται τόσο από τις εχθροπραξίες, όσο και από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγικών λιμανιών από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, που μείωσε την παραγωγή σιτηρών προς εξαγωγή, σύμφωνα με τον κ. Βισότσκι.

Ο ουκρανός υφυπουργός είπε ακόμη ότι οι αγρότες βασίζονται σε λιγότερο απαιτητικές καλλιέργειες, ιδίως σπόρων σόγιας. Η έκταση στην οποία καλλιεργείται σόγια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το προπολεμικό επίπεδο.

Αντίθετα, οι καλλιέργειες ειδών όπως το καλαμπόκι –55 εκατ. στρέμματα το 2021– έχουν μειωθεί στα 46 εκατ. στρέμματα σήμερα, διευκρίνισε ο κ. Βισότσκι.

Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένα στοιχεία για τις καλλιέργειες σιταριού. Η Ουκρανία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και η μείωση της παραγωγής της θα έχει πολύ σοβαρό διεθνή αντίκτυπο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)