to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:47 | 18.02.2014

Διεθνή

Ουκρανία: Ο Γιανουκόβιτς δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί - Η Τιμοσένκο κάλεσε σε συνέχιση των διαδηλώσεων

Παραίτηση Γιανουκόβιτς ζητάει η αντιπολίτευση - Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα, άγνωστο παραμένει το που βρίσκεται - Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις κάλεσε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές η αποφυλακισθείσα Γ. Τιμοσένκο


- Το hashtag στο twitter: #Kiev #Ukraine #Kyiv #maidan #euromaidan

- Συγκλονιστικό video από τη μάχη του Κιέβου

Κυριακή 23/2

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε τους αντιπάλους του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά το ότι η Ράντα, η Βουλή της χώρας, ψήφισε υπέρ της αποπομπής του από το αξίωμα. «Δεν έχετε δικαίωμα να φύγετε από την Μαϊντάν. . . μη σταματάτε ακόμα», είπε η Τιμοσένκο το Σάββατο στους περίπου 50.000 συγκεντρωμένους. Η Τιμοσένκο, καθισμένη σε αμαξίδιο, λίγη ώρα μετά την απελευθέρωσή της από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη, είπε στους συγκεντρωμένους «εσείς είστε οι ήρωες, οι καλύτεροι της Ουκρανίας».

Newly freed Ukrainian opposition leader Yulia Tymoshenko speaks at Independence Square on February 22, 2014 (AFP Photo / Bulent Kilic)

Εν των μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι ότι η συμφωνία για την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία έχει «καταπέσει από την ανικανότητα ή την απροθυμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης» να την τηρήσουν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Οι παράνομες εξτρεμιστικές οργανώσεις αρνούνται να αφοπλιστούν και στην πραγματικότητα θέτουν το Κίεβο υπό τον δικό τους έλεγχο με τη συμπαιγνία των ηγετών της αντιπολίτευσης», είπε ο Λαβρόφ στον Κέρι τηλεφωνικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τιμοσένκο αφέθηκε ελεύθερη και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διεθνείς οργανισμούς για να υποστηρίξει μια «ενωμένη και δημοκρατική» Ουκρανία. «Έχουμε ταχθεί με συνέπεια υπέρ της αποκλιμάκωσης της βίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, μιας κυβέρνησης συνασπισμού και πρόωρων εκλογών, και οι σημερινές εξελίξεις μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο αυτό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Σάββατο 22/2

20:00

Οι επικεφαλής τεσσάρων υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του επικεφαλής των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών Μπερκούτ, εμφανίστηκαν ενώπιον της Βουλής νωρίτερα σήμερα και διακήρυξαν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε μια σύγκρουση με το λαό της χώρας.

Οι αξιωματούχοι ήταν οι επικεφαλής των αλεξιπτωτιστών, της Μπερκούτ, της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Άλφα και της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι τάσσεται με τους διαδηλωτές, μετά τον διορισμό ενός νέου υπουργού προερχόμενου από τις τάξεις της αντιπολίτευσης στην ηγεσία του.

19:30

Ο πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας φέρεται ότι δήλωσε προ ολίγου πως ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ.

«Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για τη Ρωσία αλλά στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων τον σταμάτησαν», φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

17:30

Υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ψήφισε η ουκρανική Βουλή και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Μαΐου. 

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς καταδίκασε σήμερα την κατάσταση (στη χώρα του), την οποία περιέγραψε ως ένα «πραξικόπημα», κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης σε ένα ουκρανικό δίκτυο μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στην χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο ίδιος.

«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα» είπε.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραιτηθεί.

«Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Συνέκρινε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.

Ανέφερε ότι οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Δείτε: Συγκλονιστικό video από τη μάχη του Κιέβου

Ενημέρωση 14.40: Το κοινοβούλιο στην Ουκρανία διόρισε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Αρσέν Αβάκοφ, στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών της χώρας μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Αβάκοφ, στενός συνεργάτης της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου με 275 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 324 βουλευτών.

Την ίδια ώρα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε ένα ψήφισμα που προβλέπει την «άμεση» αποφυλάκιση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο. Το σχέδιο του ψηφίσματος, που ενεκρίθη με 322 ψήφους υπέρ, προβλέπει την άμεση απελευθέρωση της Γιούλιας Τιμοσένκο βασιζόμενο σε μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Βίκτορ Τσβετς, δικηγόρος του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα». (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ενημέρωση 13.50: Το «δεξί χέρι» της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, στην θέση του στενού συνεργάτη του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του Βολιντίμιρ Ρίμπακ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα το πρωί.

Ο Τουρτσίνοφ εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε ο ίδιος λίγο μετά.

Ο Τουρτσίνοφ αντικαθιστά τον Βολοντίμιρ Ρίμπακ, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του σήμερα το πρωί μετά την υπογραφή χθες της ειρηνευτικής συμφωνίας που προβλέπει σημαντικές πολιτικές υποχωρήσεις εκ μέρους του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από την πολιτική κρίση διάρκειας τριών μηνών που συνταράσσει την χώρα. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ενημέρωση 13.00: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Χάρκοβο και θα κάνει αργότερα σήμερα μια τηλεοπτική εμφάνιση προτού επιστρέψει στο Κίεβο, δήλωσε στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ιντερφάξ η σύμβουλός του Άννα Γκέρμαν. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

-------------------

Η ουκρανική αντιπολίτευση θα ζητήσει σήμερα τη στήριξη του κοινοβουλίου για μια απόφαση η οποία ζητεί την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.
"Θα καταθέσουμε το κείμενο της απόφασης με αίτημα την παραίτηση του Γιανουκόβιτς" δήλωσε η Οκσάνα Ζινοβίγεβα, εκπρόσωπος του κόμματος Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τις Μεταρρυθμίσεις (UDAR) του Βιτάλι Κλίτσκο.


Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να ορίσει ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές".
Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών "για να απαλλαγούμε" από τον Γιανουκόβιτς. "Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί", τόνισε.


Η κατοικία του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς που απέχει περί τα 15 χλμ. από το Κίεβο είναι άδεια και αφύλακτη σήμερα και δημοσιογράφοι εισχώρησαν ελεύθερα σε αυτήν, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.


Ο Γιανουκόβιτς επρόκειτο να επισκεφθεί τη βορειοανατολική πόλη Χαρκίφ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την έξοδο από την κρίση.

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την "εύθραυστη" συμφωνία

Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας και ζητεί την άμεση εφαρμογή της.
Στο μεταξύ ο ουκρανός πρόεδρος μετέβη στην ανατολική πόλη Χαρκίφ για να μετάσχει σε πολιτικό συνέδριο, δήλωσε ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η περιφέρεια της χώρας ήταν το πολιτικό προπύργιο του αρχηγού του κράτους.



Η κρίση, που άρχισε πριν από τρεις μήνες, μέρα με τη μέρα μεταμόρφωσε το κέντρο της πόλης σε εμπόλεμη ζώνη, γεμάτη από οδοφράγματα και σκηνές των διαδηλωτών.


Στην πλατεία Μαϊντάν, οι αντιδράσεις ήταν συγκρατημένες δίνοντας την εντύπωση ότι οι παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θεωρούνται ταυτόχρονα καθυστερημένες, ανεπαρκείς, αβέβαιες.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν τη νύχτα στην εμβληματική πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου το κλίμα ήταν σαφώς λιγότερο τεταμένο σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ορισμένοι διαδηλωτές δεν άφηναν τις φωτογραφικές μηχανές από τα χέρια ή άναβαν πυροτεχνήματα.

Ο εχθρός είναι ακόμη ζωντανός

"Βεβαίως και ο κόσμος παραμένει εκεί", δήλωσε ο Μιχαήλ Ντουντάρ, ένας νεαρός καθολικός ιερέας, βηματίζοντας έξω από μια σκηνή. "Ο εχθρός είναι ακόμη ζωντανός". "Δεν ξέρω αν προδοθήκαμε ή όχι", δήλωσε από την πλευρά του ο Πέτρο Ναζάπο, ένας 50χρονος από τη δυτική πόλη Λβιφ. Ακονίζοντας ένα μαχαίρι στο πόδι ενός τραπεζιού δήλωσε ότι "ετοιμάζεται για νέα επίθεση" και πρόσθεσε "θα φύγουμε μόνο όταν θα έχουμε κερδίσει".


Η ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση "Δεξιός Τομέας", με εκτεταμένη δράση των ομάδων εφόδου της στο Κίεβο τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε από την πλευρά της ότι "η εθνική επανάσταση συνεχίζεται και δεν τελειώσει μόνο με την πλήρη αποχώρηση του καθεστώτος".

Από τα λόγια στις πράξεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ήταν βασικοί συντελεστές ενός συμβιβασμού που επετεύχθη ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μιας ημέρας και μιας ολόκληρης νύχτας στο Κίεβο με τους ουκρανούς αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Πάβελ Λεμπέντεφ δήλωσε χθες στον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ όταν δεν θα υπάρξει επέμβαση του στρατού εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Σε βίντεο που γυρίστηκε εν αγνοία του και αναρτήθηκε στο Ιντερνετ, διακρίνεται ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι να απευθύνεται στους ηγέτες της αντιπολίτευσης: "Αν δεν συμφωνήσετε, θα έχετε να αντιμετωπίσετε το στρατιωτικό νόμο, τον στρατό, όλοι θα είστε νεκροί!".(Καθημερινή)

Παρασκευή 21/2

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση. Με ανάρτησή του στο facebook, ο ηγέτης της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» απορρίπτει τη συμφωνία Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν παρέχει εγγυήσεις ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα παραιτηθεί και ότι το κοινοβούλιο θα διαλυθεί. Ο Ντμίτρο Γιάρος σημείωνει ότι «η Εθνική Επανάσταση συνεχίζεται». Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την Παρασκευή την παύση του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο επειδή «χρησιμοποίησε βία» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια των ταραχών. 

Ο Ζαχαρτσένκο είναι μια προσωπικότητα που έχει προκαλέσει μίσος στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου εξαιτίας της καταστολής από την αστυνομία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. 

Η παύση του, που εγκρίθηκε με 332 ψήφους υπέρ σε σύνολο 383 βουλευτών, αναμένεται να θεωρηθεί νίκη για το κίνημα διαμαρτυρίας. 

Στο μεταξύ οι ουκρανοί βουλευτές ψήφισαν μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο. (tanea.gr)

Kiev, January 29, 2014. (AFP Photo / Aris Messinis)

Το κείμενο της συμφωνίας Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης (πηγή: Ναυτεμπορική):

1) Εντός 48 ωρών, νόμος ο οποίος θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 θα περάσει από τη Βουλή και θα δημοσιευτεί. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεσμεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και εθνικής ενότητας μέσα σε 10 ημέρες.

2) Θα υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014.

3) Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ψηφιστεί νέα εκλογική νομοθεσία και θα ανανεωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε αναλογική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας. 

4) Θα αρχίσει έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.

5) Οι αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν την χρήση βίας.

President of Ukraine Viktor Yanukovych (RIA Novosti/Andreі Mosienko)

Προηγούμενη ενημέρωση από το Κίεβο: Νέοι πυροβολισμοί στους δρόμους του Κιέβου, ένταση και στη Βουλή 

Νωρίτερα, την Παρασκευή:

Μετα το μεσημέρι η οριστικοποίηση της συμφωνίας

«Συμφωνία» για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία επιτεύχθηκε κατά τις ολονύκτιες συνομιλίες με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών υπουργών της Ευρωπαίκής Ένωσης, ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρική υπηρεσία Τύπου. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Στις συνομιλίες πήρε μέρος και ο Βλαντίμιρ Λουκίν, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν. Ο πρώην Συνήγορος της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έκανε δηλώσεις νωρίς το πρωί, όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες, ωστόσο άλλες ρωσικές πηγές μιλούν για «συμφωνία πακέτο για άμεσο τερματισμό της βίας και διέξοδο εντός του συνταγματικού πλαισίου της Ουκρανίας», που θα δώσει τη δυνατότητα πολιτικής λύσης στην κρίση.

Στην ανακοίνωση της ουκρανικής πλευράς αναφέρεται πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες. Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της ΕΕ δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές είπαν πως οι συνομιλίες υπήρξαν «πολύ δύσκολες». «Μετά το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία», ανακοίνωσε από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Στανισλάς Σικόρσκι. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε προειδοποιήσει ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων και "δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι". "Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε οριστικό πριν από το μεσημέρι", τόνισε ο Λοράν Φαμπιούς με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 από το Πεκίνο όπου έφθασε αφού συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κίεβο.

Κλιμάκωση της αιματηρής βίας

Τα βίαια επεισόδια εντάθηκαν την Πέμπτη, με τους νεκρούς να φθάνουν τουλάχιστον τους 77 στο Κίεβο. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Γιούρι Ντουμάνσκι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του στρατού στην «εμφύλια σύγκρουση», γεγονός, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ζωών τόσο στρατιωτικών, όσο και πολιτών. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της ύψωσε τον τόνο, απειλώντας να υιοθετήσει κυρώσεις εναντίον "των κυβερνώντων που είναι υπεύθυνοι για βιαιότητες", ένα μήνυμα που διαβιβάσθηκε από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν απ' ευθείας στον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε να δοθεί τέλος στη βία και "στους παράλογους θανάτους".

Kiev, February 20, 2014. (AFP Photo/Louisa Gouliamaki)

"Περισσότεροι από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν (την Πέμπτη). Όλοι σκοτώθηκαν από σφαίρα", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης Σβιατοσλάβ Χανένκο. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν 25 πτώματα μόνο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Ο απολογισμός ανέρχεται σε 77 νεκρούς από την Τρίτη, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας, αυξάνοντας την προηγούμενη καταμέτρηση των 67 θυμάτων. Το υπουργείο Εσωτερικών είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως 3 αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες, οι οποίοι προστίθενται στους 10 άνδρες που είχαν σκοτωθεί τις δύο προηγούμενες ημέρες. 

Οπλισμένοι με ράβδους, μπουλόνια, πέτρες από τα λιθόστρωτα, αλλά και βόμβες μολότοφ, εκατοντάδες ριζοσπαστικοί διαδηλωτές, συνήθως φορώντας κουκούλες και κρατώντας ασπίδες, αντιμετώπισαν τις δυνάμεις καταστολής Μπερκούτ, οι οποίες απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ, με δακρυγόνα, αλλά και με καλάσνικοφ, σύμφωνα με μαρτυρίες. Σε εικόνες που τραβήχτηκαν από ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης εμφανίζονται άνδρες, που φαίνεται ότι είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ένας από τους οποίους ανοίγει πυρ με τουφέκι Καλάσνικοφ εναντίον αδιευκρίνιστου στόχου, στο κέντρο του Κιέβου.

Protesters burn as they stand behind burning barricades during clashes with police on February 20, 2014 in Kiev. (AFP Photo/Bulent Kilic)

"Οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν με πολύ επαγγελματικό τρόπο από ελεύθερους σκοπευτές οι οποίοι στόχευαν στην καρδιά, στον εγκέφαλο ή στην καρωτίδα", δήλωσε μια γιατρός, η Όλγκα Μπογκομόλετς, μιλώντας στο ιδιωτικό Κανάλι 5. Στην εμβληματική πλατεία Μαϊντάν, η οποία έχει γίνει αγνώριστη από τα οδοφράγματα, τις εγκαταστάσεις και τις σκηνές των διαδηλωτών, τα τραγουδια και οι ομιλίες συνεχίζονταν ως αργά τη νύχτα. "Το χειρότερο σενάριο που φοβόμασταν, δηλαδή το σενάριο ενός εμφυλίου πολέμου, είναι δυστυχώς πολύ πραγματικό", δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Διπλωματική σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να σταματήσουν τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου (βίζες) σε ουκρανούς αξιωματούχους και να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία τους. Συνομιλίες διεξήχθησαν επίσης ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι τρεις "συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν και πως το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει", ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Ενώ οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η Ρωσία είναι απαραίτητη για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, η Μόσχα επιμένει προς το παρόν σε μια πολύ αυστηρή θέση, καθώς ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξήγησε πως η χώρα του δεν θα συνεργαστεί παρά μόνο με μια εξουσία που πάνω της "δεν σκουπίζει κανείς τα πόδια του". 

Πολλοί ουκρανοί πολιτικοί αξιωματούχοι εκφράσθηκαν επίσης εναντίον του "λουτρού αίματος" των τελευταίων ημερών, όπως ο δήμαρχος του Κιέβου, ο οποίος ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το κυβερνών κόμμα, το Κόμμα των Περιφερειών. Δώδεκα βουλευτές τον μιμήθηκαν χθες το βράδυ και ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το σχηματισμό του προέδρου. Το κοινοβούλιο, που για πρώτη φορά κατάφερε να σχηματίσει μια πλειοψηφία εναντίον του Γιανουκόβιτς, ψήφισε χθες το βράδυ μια απόφαση με την οποία αναθεωρεί τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί την προηγουμένη από τις ειδικές υπηρεσίες και διατάσσει την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες.

Ukrainian opposition members celebrate during the voting in parliament in Kiev February 20, 2014. (Reuters / Viktor Gurniak)

"Ο άμεσος παραμερισμός του Γιανουκόβιτς και οι διώξεις εναντίον του για μαζικούς φόνους αμάχων πρέπει να είναι η μοναδική απαίτηση του λαού, της αντιπολίτευσης και της διεθνούς κοινότητας", τόνισε από την πλευρά της η φυλακισμένη αντιπολιτευόμενη πολιτικός Γιούλια Τιμοσένκο, σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του κόμματός της.

Πέμπτη 20/2: 

Ενημέρωση 19:55 

Κυρώσεις στην Ουκρανία αποφάσισε η ΕΕ

 Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ Έμμα Μπονίνο.

Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες η Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση αυτή ελήφθη από κοινού και με τον Γάλλο, τον Γερμανό και τον Πολωνό υπουργό -οι τρεις τους, ο Λοράν Φαμπιούς, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκονται στο Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.

«Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες» τόνισε η Μπονίνο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των πόρων σε βάρος αυτών οι οποίοι διέπραξαν βίαιες ενέργειες».

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου.

Ενημέρωση 18:10 Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο υγείας, 67 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τρίτη και 550 έχουν τραυματιστεί.

Νέες μάχες ξέσπασαν σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, θρυμματίζοντας την εκεχειρία που είχε κηρυχθεί από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καθώς ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης συναντιόταν με ευρωπαίους υπουργούς οι οποίοι του ζητούν να συμβιβαστεί με τους αντιπάλους του. Ένας φωτογράφος του Ρόιτερς είδε 21 πτώματα πολιτών στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν), μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο όπου ο πρόεδρος συναντιόταν με την αντιπροσωπεία της ΕΕ, αφού οι διαδηλωτές που εδώ και σχεδόν τρεις μήνες έχουν καταλάβει την περιοχή εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες από τα λιθόστρωτα για να διώξουν από την πλατεία τις αστυνομικές μονάδες καταστολής.

Independence Square in Kiev February 20, 2014. (Reuters/Maks Levin)

Η τηλεόραση έδειξε ακτιβιστές που φορούσαν στολές μάχης να απομακρύνουν από την πλατεία μερικούς συλληφθέντες αστυνομικούς με στολές. Δημοσιογράφοι λένε πως στους τοίχους και τα παράθυρα του ξενοδοχείου που δεσπόζει στην πλατεία υπάρχουν τρύπες από σφαίρες. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για χρήση πραγματικών σφαιρών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι νεκροί στο Κίεβο είναι τουλάχιστον 25. Το πρωί, πυροβολισμοί με πραγματικές σφαίρες ρίχτηκαν από τον κλοιό της αστυνομίας και από τις στέγες των πολυκατοικιών που περιβάλλουν την Μαϊντάν. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι νεκροί σήμερα ανέρχονται σε 7, εκ των οποίων οι δύο είναι αστυνομικοί. Από την προεδρία ανακοινώθηκε πως δεκάδες αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί. Συνολικά οι νεκροί από την Τρίτη στο Κίεβο είναι τουλάχιστον 53, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο — τουλάχιστον 51, σύμφωνα με το Ρόιτερς.  Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το κόμμα του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να διαμαρτυρηθεί κατά "του λουτρού αίματος και της αδελφοκτόνας σύγκρουσης".

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας, πρόκειται να δώσουν αναφορά αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες στους ομολόγους τους της ΕΕ, οι οποίοι θα αποφασίσουν για ενδεχόμενες στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος αυτών που θεωρούν υπεύθυνους για την αιματοχυσία. Η Ρωσία επέκρινε τα μέτρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ λέγοντας ότι απλώς θα επιδεινώσουν την κατάσταση.Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς δήλωσε πως οι απειλές για κυρώσεις είναι "ανάρμοστες" και το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να επιδεινώσουν τη σύγκρουση ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους αντιπάλους της. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Βαγδάτη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, παρομοίασε τις κυρώσεις με εκβιασμό και κατηγόρησε ριζοσπαστικές δυνάμεις ότι θέλουν να υποκινήσουν έναν εμφύλιο στην Ουκρανία. Η υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας, Εμμα Μπονίνο, δήλωσε πως η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να προχωρήσει με την απαγόρευση της χορήγησης βίζας και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων όσων Ουκρανών αξιωματούχων ευθύνονται για την βία στη χώρα.

Σε παρέμβασή του, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε σχετικά με τραγικά γεγονότα: «Ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον της Ουκρανίας είναι ο Ουκρανικός λαός. Κυρίαρχα και δημοκρατικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά, με την επιβολή κυρώσεων. Αλλά να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της βίας και στην ειρηνική και δημοκρατική διευθέτηση».

 
 
Independence Square in Kiev February 20, 2014 (Reuters/Vasily Fedosenko)
 
 
 

*************************

Προηγούμενη ενημέρωση:  Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας συναντώνται, τελικά, με τον με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή τους, νέες βίαιες συκγρούσεις ξέσπασαν στο κέντρο του Κιέβου. Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τουλάχιστον 25 είναι οι νεκροί από τη νέα έκρηξη βίας ενώ το rt.com ανεβάζει τον αριθμό στους 35. Η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης εκκενώθηκε από το προσωπικό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι δε θα συνεργαστεί στην Ουκρανία παρά μόνο με μια εξουσία που υπερασπίζεται "τα συμφέροντα του κράτους" και "πάνω στην οποία δε σκουπίζει κανείς τα πόδια του".

Independence Square in Kiev February 20, 2014. (Reuters/David Mdzinarishvili)

Νωρίτερα:

Για ξέσπασμα νέων συγκρούσεων στο Κίεβο μιλούν ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ το πρωί της Πέμπτης παρά την εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν την Τετάρτη πρόεδρος και αντιπολίτευση. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και περί τους δέκα τραυματίσθηκαν κατά τις νέες συγκρούσεις σήμερα στο κέντρο του Κιέβου. Ο νεότερος επίσημος απολογισμός για τις αιματηρές συγκρούσες μέχρι το πρωί της Τετάρτης έχει ανέβει στους 28 νεκρούς και τους 287 τραυματίες σε νοσηλεία. 

Εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν έφοδο κατά του αστυνομικού κλοιού γύρω από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, ανακαταλαμβάνοντας τον χώρο - σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές , φορώντας κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα και ασπίδες, ανέβηκαν στα δικά τους οδοφράγματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που οπισθοχώρησαν για αρκετές εκατοντάδες μέτρα εγκαταλείποντας το έδαφος που κατέλαβαν με έφοδο κατά τη διάρκεια της νύκτας. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλυψαν την οπισθοχώρησή τους με πυρά πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν περί τους δέκα διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα ιατρικά κέντρα εκστρατείας της αντιπολίτευσης (βλέπε τη φωτογραφία παρακάτω).

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος των πυρών ελεύθερου σκοπευτή πριν από την έφοδο των διαδηλωτών και ότι είκοσι αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί. Ένας αστυνομικός «συνελήφθη» από τους διαδηλωτές, οι οποίοι τον μετέφεραν πίσω από τις γραμμές τους.

Anti-government protesters run with an injured man on a stretcher in Independence Square in Kiev February 20, 2014. REUTERS/Vasily Fedosenko

Οι αναφορές μιλούν για μολότοφ, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ενδεχομένως και πραγματικά πυρά, ενώ τρία άτομα απομακρύνθηκαν με φορεία. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μικρός αριθμός ενστόλων «συνελήφθη» από τους διαδηλωτές.  Το Russia Today αναφέρει επίσης ότι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά στην προσπάθεια ανακατάληψης της πλατέιας της Ανεξαρτησίας από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

«Η ΕΕ οφείλει να μην εμπλακεί ενεργά με κανέναν έμμεσο ή άμεσο τρόπο προκειμένου να ικανοποιήσει γεωπολιτικές επιδιώξεις, που θα θέσουν, όμως, σε άμεσο  κίνδυνο την ειρήνη. Η έκρηξη και η αύξηση της βίας των τελευταίων ημερών με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και από τις δυο πλευρές πρέπει να σταματήσει» αναφέρει η ανακοίνωση του τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Kiev, February 20, 2014. (AFP Photo/Bulent Kilic)

 

Τετάρτη 19/2: 

Ανακοίνωση εκεχειρίας αργά το βράδυ

23.30:   Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η προεδρία της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει την επίτευξη «εκεχειρίας» μετά από συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στη ανακοίνωση αυτή κηρύσσει «εκεχειρία» και αναγγέλλει την επανέναρξη συνομιλιών με την αντιπολίτευση, μία ημέρα μετά τα επεισόδια βίας χωρίς προηγούμενο που συγκλόνισαν το Κίεβο κι είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων. Η εκεχειρία θεωρείται αποτέλεσμα και των έντονων πιέσεων από ΗΠΑ και ΕΕ για κάποιας μορφής εκτόνωση των συγκρούσεων.

 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θέλει να πραγματοποιηθούν σήμερα νέες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο ουκρανός πυγμάχος που έγινε πολιτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει – εφόσον η αστυνομία σταματήσει τη δράση της εναντίον των διαδηλωτών. "Ο πρόεδρος θέλει άλλη μια συνάντηση με την αντιπολίτευση σήμερα και είμαστε πρόθυμοι", δήλωσε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας "Μπιλντ", της οποίας είναι τακτικός αρθρογράφος.

"Το αίτημά μας είναι σαφές: η ανάπτυξη της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να υπάρξει αμέσως παύση για διαπραγματεύσεις", δήλωσε στη "Μπιλντ". Ο Γιανουκόβιτς κήρυξε αύριο, Πέμπτη, ημέρα εθνικού πένθους, μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων 10 αστυνομικοί) μέσα σε 24 ώρες στο Κίεβο. Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ θα ματαιωθούν συναυλίες και αθλητικές συναντήσεις, σύμφωνα με διάταγμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Παράλληλα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για απόπειρα παράνομης κατάληψης της εξουσίας. Η έρευνα, η οποία έχει στόχο "ορισμένους πολιτικούς" που δεν κατονομάζονται, αφορά "παράνομες πολιτικές ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας", σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία είναι αρμόδια για την αντικατασκοπία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

 

A trade union building is seen on fire in Independence Square in central Kiev February 19, 2014. (Reuters / Vasily Fedosenko)

(κτίριο στις φλόγες στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου)

Πολύνεκρες οδομαχίες και διπλωματική σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας

Το κέντρο του Κίεβου θυμίζει εμπόλεμη ζώνη και η Ουκρανία μοιάζει να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη σύρραξη μετά από ακόμη μία νύχτα αίματος. Εικοσιέξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δέκα αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και αστυνομικούς, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο, 241 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ωρών, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. "Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών για την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 14:00 στις Βρυξέλλες", τόνισε η εκπρόσωπος της Άστον. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε νωρίτερα στις Βρυξέλλες ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταλήξουν επειγόντως σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων εναντίον αυτών που ευθύνονται για τις ταραχές και τη χρήση υπερβολικής βίας στην Ουκρανία. "Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα αυτή. Για το λόγο αυτό περιμένουμε να συμφωνήσουν επειγόντως οι χώρες μέλη σε στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τις ταραχές και τη χρήση υπέρμετρης βίας", τόνισε ο Μπαρόζο.

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας θα συζητήσουν Γερμανία και Γαλλία κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Παρίσι οι υπουργοί των κυβερνήσεων των δυο χωρών. Τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία «προκαλούνται από εξτρεμιστές και αποτελούν μια καλά οργανωμένη χαοτική κατάσταση από στρατιωτική άποψη» σύμφωνα με τη Ρωσία που κάνει λόγο για υποκίνηση των ταραχών από τη Δϋση. Διαβάστε αναλυτικά για τη διπλωματική αντιπαράθεση με φόντο την αναζωπύρωση στο Κίεβο.

 

Anti-government rioters take cover behind a temporary barricade during clashes with riot police at Independence Square in Kiev February 18, 2014. (Reuters / Vasily Fedosenko)

(αντικυβερνητικός διαδηλωτής σε οδόφραγμα στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου)

Πανοραμική άποψη από το φλεγόμενο πεδίο μάχης του Κιέβου:

Ενημέρωση ως το πρωί της Τετάρτης:


Ακόμη καίγονται οι τελευταίες σκηνές στην Πλατεία Ανεξαρτήσιας, όπου παρέμεναν για τρεις μήνες οι διαδηλωτές, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τουλάχιστον τους 25, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας. Οι συγκρούσεις κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές ως αρχηγείο.



Το πρωί, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς -επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη της βίας- κάλεσε το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο να «αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους», λέγοντας πως «δεν είναι αργά για να αποφευχθεί η σύρραξη». Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης, είπε ο Γιανούκοβιτς, «ξεπέρασαν τα όρια» καλώντας, όπως είπε, τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην κεντρική διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Ο λεγόμενος «Δεξιός Τομέας», ακροδεξιά οργάνωση, είχε καλέσει τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην πλατεία για να προστατεύσουν την κατασκήνωση. 

Kiev, February 18, 2014. (AFP Photo / Genya Savilov)


Ναυάγιο στη συνάντηση Γιανούκοβιτς-αντιπολίτευσης



Οι αρχηγοί των κομμάτων, είπε ο Γιανούκοβιτς, πρέπει να «διαχωρίσουν εαυτούς από τους ακραίους, ειδάλλως θα μιλήσουμε διαφορετικά μαζί τους».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Udar, και τον Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγό του έτερου μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης (της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο).

«Είπα στον Γιανούκοβιτς ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από το δρόμο για να λήξη η αιματηρή σύγκρουση, επειδή κόσμος πεθαίνει» είπε ο Κλίτσκο μετά την νυχτερινή συνάντηση. «Πώς μπορούμε να συνομιλούμε ενώ χύνεται αίμα;» προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας πως η συνάντηση με τον πρόεδρο κατέληξε σε ναυάγιο.

 
 
 
 
 

(φωτογραφίες απο rt.com, Reuters, CNN)

-------------------------------------------
 
 

Τρίτη 18/2

Τουλάχιστον 14 οι νεκροί (διαδηλωτές και αστυνομικοί) - Στον Γιανούκοβιτς ο Κλίτσκο

01.00:  Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μετέβη στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή της επαγγελματικής πυγμαχίας. «Ο Κλίτσκο πήγε στην οδό Μπάνκοβα (όπου είναι η προεδρία). Πήγε να συναντήσει τον Γιανουκόβιτς» έγραψε η Οξάνα Ζινόβιεβα στο Twitter.

---

Η ιστοσελίδα Russia Today ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 18 (7 αστυνομικοί και 11 διαδηλωτές) στην τελευταία σχετική ενημέρωση (1.00 μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη), επικαλούμενη τοπικούς αξιωματούχους.

Embedded image permalink

Φωτ. μέσω Twitter, μεσάνυχτα στο Κίεβο

---

Εν τω μεταξύ εκτός της πόλης Λβίβ στα δυτικά της χώρας όπου οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκηση και στο αρχηγείο της αστυνομίας επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στην γειτονική πόλη Τέρνοπιλ όπου διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στο κτίριο του περιφερειακού αρχηγείου της αστυνομίας το οποίο έπιασε φωτιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ασφαλείας.

Στο Ιβάνο-Φρανκιβσκ, επίσης στα δυτικά της Ουκρανίας, περίπου 50 διαδηλωτές με κουκούλες εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την «έφοδο στα δημόσια κτίρια », η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και έξι χρόνια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

23.30 (ώρα Ελλάδας):  Δεκατέσσερις άνθρωποι (7 πολίτες και 6 αστυνομικοί) έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται στο Κίεβο μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι έξι από τους νεκρούς ήταν αστυνομικοί.

Ζωντανή μετάδοση των εξελίξεων στην Ουκρανία από το  Κανάλι Russia Today (δείτε την επίσης ζωντανή μετάδοση από το Κανάλι 5 της χώρας ή από το Espreso TV που φαίνεται να έχει πλάνα μέσα από την κατασκήνωση των διαδηλωτών)

Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι επτά πολίτες και έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις πολύωρες συγκρούσεις, ορισμένοι εκ των οποίων από σφαίρες. Ένας εκπρόσωπος των διαδηλωτών διευκρίνισε ότι άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 14.

Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και οι διαδηλωτές εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ εναντίον τους.

Τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας τυλίγεται στις φλόγες από επίθεση με μολότοφ από διαδηλωτές - σκηνές πολέμου στους δρόμους του Κιέβου (το βίντεο ανέβηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο youtube)

Στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται αστυνομικοί να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές από τους οποίους τους χωρίζει ένα φλεγόμενο οδόφραγμα από λάστιχα, ξύλα και σκηνές.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο μετέβη αργά απόψε το βράδυ στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του. (πηγή: ΑΠΕ)

Ακόμη: Διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της αστυνομίας στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας 

Εως τις 22.30 (ώρα Ελλάδας): 3 νεκρούς αστυνομικούς αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ - Ταςς, 185 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις, 3 εκ των οποίων νοσηλεύονται 89.

Ο ηγέτης του  «Πατρίδα» (Fatherland- κόμμα της αντιπολίτευσης), Αρσένι Γιάτσενιουκ, ζήτησε από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς ανακωχή ως το πρωί, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Ιτάρ Ταςς . Η έκκληση του Γιάτσενιουκ απευθύνθηκε από το Maidan εν μέσω συγκρούσεων οπλισμένων διαδηλωτών και αστυνομικών.

AP video still

ΕΙκόνα νωρίτερα από το Associated Press (πηγή: rt.com)

20:40

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από το χώρο του καταυλισμού, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομική επέμβαση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας έρχεται στον απόηχο δριμύτατων οδομαχιών που συγκλόνισαν το Κίεβο νωρίτερα την Τρίτη, οδηγώντας στο θάνατο εννέα ανθρώπων

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο Όλεγκ Μούσι, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης, αλλά και η βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης, Μπατκιβτσίνα, η οποία σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλοι σοβαρά τραυματισμένοι.

Η Λέσια Όρομπετς, του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ανέφερε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Οι τρεις σοροί (μέχρι εκείνη την ώρα) των υποστηρικτών μας βρίσκονται στο κτίριο. Ακόμη επτά κινδυνεύουν να πεθάνουν (εξαιτίας των τραυμάτων τους)».

Τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά, από τα επεισόδια με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της ουκρανικής αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.

Η αστυνομία έχει αναφέρει 37 τραυματισμούς στις τάξεις της.

Η ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας δημοσίευσε τη φωτογραφία δύο σορών διαδηλωτών στη σελίδα της στο κοινωνικό δικτύου Vkontakte.

Νωρίτερα σήμερα, η οργάνωση είχε καλέσει τους οπαδούς της να πάρουν όπλα και να πάνε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων, για να την υπερασπιστούν από μια ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κάλεσε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να εκκενώσουν ένα κτίριό του που έχουν καταλάβει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)