to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:07 | 10.09.2014

Διεθνή

Ουκρανία: Με τα μάτια στραμμένα στην εύθραυστη εκεχειρία η διεθνής διπλωματία

Παρά την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής για κατάπαυση του πυρός, η ατμόσφαιρα παρέμενε και χθες επικίνδυνα τεταμένη.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από την Παρασκευή, ενώ 33 τραυματίστηκαν.


Διαβάστε επίσης: Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επέρριψε στην Ουκρανία την ευθύνη για την συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17, τονίζοντας ότι εφ' όσον έγινε στο έδαφός της, είναι υεπύθυνη για την τύχη του.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να συναντηθούν για να συζητήσουν κατά πόσο θα θέσουν σε εφαρμογή το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που αποφασίστηκε την Τρίτη.


Ωστόσο η τυπική έγκριση των νέων κυρώσεων συνοδεύτηκε από την απόφαση να ανασταλεί για «κάποιες ημέρες» η εφαρμογή τους μέχρις ότου διαπιστωθεί εάν τηρείται η ανακωχή. 

Η εφαρμογή των κυρώσεων απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των «28», κάτι που δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται επί του παρόντος. 

Ικανοποιημένοι από την τήρηση της εκεχειρίας, Πούτιν και Ποροσένκο

Ικανοποιημένοι από την τήρηση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία δήλωσαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη. 

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εξωτερικής Πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση, αν και παραδέχθηκεν ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία. 

Ποροσένκο: «Ειδικό καθεστώς στις ανατολικές περιοχές, αλλά θα παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας» 

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να καταθέσει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα χορηγεί ειδικό καθεστώς σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες ελέγχονται από τους αυτονομιστές, αλλά «δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την ομοσπονδοποίηση ή τον χωρισμό των ανατολικών περιοχών» (αναλυτικά)

Την εκτίμηση ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία συνολικά τηρείται έκανε η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα αποφασίσει εάν θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία με βάση αυτά τα οποία θα συμβούν επί του πεδίου «εντός των επόμενων ημερών».

Η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν την Παρασκευή εκπρόσωποι του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών «τηρείται συνολικά, παρά τις πληροφορίες για ορισμένες επιθέσεις με όλμους και πυρά αυτομάτων όπλων σε ορισμένες περιοχές, περιλαμβανομένου του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, καθώς και περί μιας κλιμάκωσης των βιαιοτήτων στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ», δήλωσε η Μαρί Χαρφ, μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Προφανώς πρόκειται για κάτι το οποίο συνεχίζουμε ακόμη να παρακολουθούμε», είπε η ίδια.

Η Χαρφ επισήμανε πως η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να επιβάλει επιπλέον» κυρώσεις στη Ρωσία αλλά ότι «θα λάβει την απόφασή της βάσει αυτών που θα συμβούν επί του πεδίου εντός των επόμενων ημερών», ενώ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με την ΕΕ, βρίσκονται στη φάση της «οριστικοποίησης των μέτρων για την εμβάθυνση και την διεύρυνση των κυρώσεών (τους) στους τομείς των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας και της άμυνας».

Ερωτηθείσα για το προκαταρκτικό πόρισμα των Ολλανδών ερευνητών σχετικά με την καταστροφή του Boeing 777 της Malaysia Airlines που συνετρίβη στα μέσα του Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία η Χαρφ είπε πως η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε «πολλά ερωτήματα».

Η E.E. να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία, δηλώνει ο Βρετανός υπ. Άμυνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία για την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας διότι οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλει έχουν αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον.

Ρωσία: "Δεν θέλουμε να δούμε την Ουκρανία εντός του NATO"

Η διπλωματία της Ρωσίας κατέστησε εκ νέου σαφές σήμερα ότι αντιτίθεται στην εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε μια «πρόκληση χωρίς προηγούμενο» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Δέσμευση Πούτιν για ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία

«Ο Πούτιν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ρωσίας για επιπλέον ενίσχυση της ειρηνευτικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε με ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο

Διαβάστε ακόμα:

Η Ουκρανία, η Ρωσία και οι όροι της εύθραυστης εκεχειρίας 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)