to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:51 | 14.05.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Μάχες μαίνονται στην περιοχή του Ντονμπάς

Το Κίεβο υποστηρίζει πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περνάει στην «τρίτη φάση» της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες - 220 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο


Ιδιαίτερα σφοδρές μάχες μαίνονται στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της χωρίς να σημειώνει σημαντική πρόοδο, ενώ «πολύ δύσκολες» διαπραγματεύσεις διεξάγονται για την τύχη των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης.

«Γίνονται σφοδρές μάχες στα σύνορα με την περιοχή του Ντονέτσκ, κοντά στην Ποπάσνα», σχολίασε χθες, Παρασκευή, το βράδυ στο Facebook ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Λουχάνσκ, γνωστοποιώντας πολλές απώλειες σε υλικό και σε προσωπικό στην ρωσική πλευρά. «Είναι τρομερό, αλλά προσπαθούν ακόμη να επιτύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο βάσει υποκλοπών (τηλεφωνικών επικοινωνιών) καταλαβαίνουμε ότι ένα ολόκληρο τάγμα αρνήθηκε να επιτεθεί επειδή βλέπουν τι συμβαίνει», αποκάλυψε ο ίδιος.

Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι η πιο σημαντική δραστηριοποίηση αυτή την στιγμή των ρωσικών δυνάμεων σημειώνεται στο Ντονμπάς. «Και, βασικά, συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι οι Ρώσοι δεν σημειώνουν σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

«Το ουκρανικό πυροβολικό αντικρούει τις ρωσικές προσπάθειες να κερδίσουν έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών τους για να διασχίσουν τον ποταμό Ντονέτς (...), γεγονός το οποίο πλήττει την ικανότητά τους να στείλουν σημαντικές ενισχύσεις στο βόρειο τμήμα του Ντονμπάς», συνέχισε η ίδια πηγή.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν «με επιτυχία» απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να διασχίσουν τον ποταμό αυτόν κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, επιφέροντας στα ρωσικά στρατεύματα βαρειές απώλειες.

Η επιχείρηση αυτή δείχνει «την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι Ρώσοι διοικητές για να προελάσουν στην ανατολική Ουκρανία», σημείωσε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, υπογραμμίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός "δεν έχει καταφέρει να σημειώσει σημαντική πρόοδο παρά το γεγονός ότι έχει επικεντρώσει εκεί τις δυνάμεις του αφού" εγκατέλειψε την προσπάθεια να επιβληθεί στο Κίεβο.

Στα τέλη Μαρτίου, μερικές εβδομάδες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία αποσύρθηκε από την περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας, αλλάζοντας "στόχο προτεραιότητας" για να προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού αποκάλυψε σήμερα το πρωί ότι οι Ρώσοι "δεν έχουν σταματήσει την επίθεσή τους στην ανατολική επιχειρησιακή ζώνη. Ο στρατός συνεχίζει τα πυραυλικά πλήγματά του σε βιομηχανικές υποδομές και τα πυρά του σε στόχους αμάχων σε όλη την Ουκρανία".

Το ίδιο το γενικό επιτελείο σε καθημερινή πρωινή ενημέρωσή του ανέφερε ότι στην περιοχή του Ντονέτσκ και της Ταβρίγια, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε "οβίδες, πυροβολικό, εκτοξευτήρες ρουκετών και αεροπορικά μέσα για να καταφέρει ένα μέγιστο ζημιών στον ουκρανικό στρατό", βάζοντας στόχο το προσωπικό, οχυρώσεις και κτίρια". Δέκα ρωσικές επιθέσεις απωθήθηκαν σε ένα 24ωρο γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, σημείωσε.

Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες, εκτιμούν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η «πρώτη φάση» της ρωσικής επίθεσης ήταν η απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η «δεύτερη φάση» χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές, συμπλήρωσε.

Σε αυτήν τη νέα «τρίτη φάση» θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να υπερασπίζονται τα εδάφη στα οποία έχουν αποκτήσει τον έλεγχο μέχρι στιγμής, υποστήριξε.

«Αυτό δείχνει ότι σχεδιάζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η Μόσχα φαίνεται πως θεωρεί ότι με έναν παρατεταμένο πόλεμο μπορεί να πιέσει τη Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξαναγκάσει την Ουκρανία να υποχωρήσει, ανέφερε.

220 Ουκρανοί εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 220 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 43 ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 76

Από Ευζώνους: 5

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 55

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 60 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 21 και στα λοιπά αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 27.283 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.185 ανήλικοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)