to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:36 | 12.05.2014

Διεθνή

Ουκρανία: Λουτρό αίματος με εφτά νεκρούς

Επτάι νεκροί και οχτώ τραυματίες στην επαρχία Ντόνετσκ - Απόπειρα κατά φιλορώσου αποσχιστή ηγέτη


Διαβάστε τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών

Διαβάστε για τις νέες εκρήξεις κοντά στο Σλαβιάνσκ:

 

Επτά ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν από πυρά ρουκετών σε μια ενέδρα φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στο Σλαβιάνσκ, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Η στρατιωτική αυτοκινητομπομπή έπεσε στην ενέδρα περισσοτέρων από 30 αυτονομιστών κοντά στο χωριό Οκτιαμπρσκέ, που βρίσκεται μεταξύ του Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ στην επαρχία Ντονέτσκ, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά.

Στη διάρκεια «μακράς μάχης» επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν, όπως επεσήμανε η ίδια πηγή.

 

Τραυματίστηκε ο "κυβερνήτης" του Λουγκάνσκ

Τραυματισμένος νοσηλεύεται ο διορισμένος από φιλορώσους "κυβερνήτης" του Λουγκάνσκ δύο ημέρες μετά το«δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της επαρχίας. Η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο

Ο αποσχιστής αξιωματούχος Βαλερί Μπολοτόφ τραυματίστηκε όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ ενάντια στο αυτοκίνητό του, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος των φιλορώσων.

«Πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Βασίλι Νικίτιν, σημειώνοντας ότι ο κ. Μπολότοφ νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το δίκτυο Al Jazeera.

 
 

Αναλυτικά:

«Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, μιλώντας τηλεφωνικά, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Από τη δική τους πλευρά οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.

Παρά τους φόβους ότι λόγω της έντασης -σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο πολίτες την ημέρα του δημοψηφίσματος- η προσέλευση θα ήταν χαμηλή, αντιθέτως ήταν απροσδόκητα υψηλή. Στο Ντόνετσκ η συμμετοχή έφθασε το 74,87%, ενώ στο Λουγκάνσκ η κεντρική εκλογική επιτροπή αναφέρει ότι το 81% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στα εκλογικά τμήματα.

Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία είναι «μια φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα», δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ (διαβάστε αναλυτικά).

Σε πολλά πρόχειρα εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική αλλά σε άλλες περιπτώσεις, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των ουκρανών Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου σημειώθηκαν σκληρές μάχες την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Ένωση με τη Ρωσία επιθυμούν οι φιλορώσοι σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ

Νέο δημοψήφισμα για την προσάρτηση της επαρχίας Λουγκάνσκ στη Ρωσία ετοιμάζουν οι φιλορώσοι, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να στηθούν κάλπες στις 25 Μαΐου για την εκλογή νέου προέδρου της Ουκρανίας στην περιοχή.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ria, επικαλούμενο δήλωση του αυτόκλητου ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στην επαρχία Λουχάνσκ, τόνισε ότι ίσως διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία.

«Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση (σ.σ. να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν οι πολίτες θέλουν την ένταξη της επαρχίας στη Ρωσία), η βούληση του λαού θα ληφθεί υπόψη» είπε.

Τόνισε, επίσης, ότι η επαρχία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

«Από σήμερα είμαστε πλέον η Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, η οποία θεωρεί ότι θα ήταν ανάρμοστο και ακόμη και ανόητο» να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, ανέφερε. (in.gr)
 

Απορρίπτει η ΕΕ τα δημοψηφίσματα και δείχνει νέες κυρώσεις προς Μόσχα

Η ουκρανική κρίση βρίσκεται στην κορυφή της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, με τους «28» να απορρίπτουν τα δημοψηφίσματα και να κινούνται στη γραμμή της επιβολής νέων κυρώσεων σε Μόσχα και φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία. 

Την Τρίτη θα μεταβεί στο Κίεβο ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Πάντως, ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μιχαέλ Ροτ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Αν ένας πρόεδρος προσαρμόζεται ήδη στις σοβαρές οικονομικές συνέπειες (των κυρώσεων) και αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει στο λαό του το βάρος των πολιτικών του συμπεριφορών, πρέπει να δεχτούμε ότι οι οικονομικές κυρώσεις μόνες τους, όσο σκληρές κι αν είναι, δεν οδηγούν κατ' ανάγκην στο αναμενόμενο αποτέλεσμα» δήλωσε ο Ροτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο ολλανδός ΥΠΕΞ Φρανς Τίμερμανς απάντησε θετικά στο εάν πιστεύει ότι οι «28» θα επεκτείνουν τη λίστα κυρώσεων, ενώ για τα δημοψηφίσματα είπε: «Θεωρώ ότι πρέπει απλώς να αγνοήσουμε αυτό το δημοψήφισμα γιατί δεν συμβάλλει στην εξεύρεση διεξόδου από αυτό το χάος στην ανατολική Ουκρανία».
 

«Αυτές οι ψηφοφορίες, αυτές οι απόπειρες δημοψηφισμάτων, έχουν μηδενική αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου» δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά του, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε «πλαστά» τα δημοψηφίσματα, ενώ ο αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε ότι δύο εταιρείες της Κριμαίας ενδεχομένως να μπουν στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της ΕΕ.

Οι πληροφορίες από τη διπλωματική σκηνή, τις οποίες επικαλείται το Reuters, μιλούν για ενδεχόμενη επέκταση των κυρώσεων σε περίπου 14 πρόσωπα και δύο εταιρείες με έδρα την Κριμαία.

Βενιζέλος: Να μην αναγνωρίσει η Ρωσία τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Την ανάγκη να γίνουν βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης και της βίας στην Ουκρανία τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες λίγες ώρες μετά τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το πρώτο βήμα από τη ρωσική πλευρά είναι να μην αναγνωρίσει το αποκαλούμενο δημοψήφισμα. 

Το δεύτερο βήμα είναι η πραγματική συμμετοχή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας στις προεδρικές εκλογές, είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι το τρίτο βήμα είναι η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα.

Επίσης, όπως υποστήριξε, από την πλευρά του Κιέβου χρειάζεται μία πραγματικά συμπεριληπτική διαδικασία διαλόγου με τις ανατολικές περιοχές της χώρας. 

«Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, προκειμένου να διαμορφωθεί μία νέα και βιώσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, πάντα υπό την αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να ελέγξει την κατάσταση, να αποτρέψει πράξεις επιθετικής βίας, να ελέγξει παραστρατιωτικούς ή παράπλευρους μηχανισμούς και να ξεκινήσει μια διαδικασία πραγματικής συμμετοχής όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, όλων των εθνοτικών ομάδων, όλων των γλωσσικών ομάδων και κυρίως όλων των περιοχών της χώρας, για να είναι κυρίαρχη, ακέραιη, δημοκρατική και συμμετοχική.

Όπως υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος, τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή και είναι υποχρέωση της ΕΕ και όλων των κρατών να στηρίξουν την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ και της ελβετικής Προεδρίας.

Πηγές: Russia Today, Reurers, ΑΠΕ - ΜΠΕ, in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)