to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:11 | 06.06.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Το Κίεβο «δεν είναι έτοιμο» για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Λευκορωσίας

Κίνδυνος για έως και 75 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.


Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εξαγωγής των σιτηρών της σιδηροδρομικώς μέσω της Λευκορωσίας με αποστολή μέσω της Βαλτικής Θάλασσας για να παρακάμψει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η Λευκορωσία, που χρησιμοποιείται από τη σύμμαχό της, τη Ρωσία ως βάση για την εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ουκρανικά σιτηρά να περάσουν μέσω της χώρας προς τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, αν επιτραπεί στο Μινσκ να μεταφέρει λευκορωσικά αγαθά από τα λιμάνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρι Πούτιν έχει προωθήσει αυτή την ιδέα ως μια λύση.

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ακολουθήσουμε αυτό το σχέδιο και να βοηθήσουμε τους “φιλικούς” γείτονές μας», είπε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα, είπε σε δημοσιογράφους.

«Η ισχυρότερη εγγύηση μας για την άρση του αποκλεισμού αυτού ή του άλλου διαδρόμου από τα λιμάνια για την εξαγωγή σιτηρών είναι να απαντήσουμε με όπλα που θα βρίσκονται στην περιοχή», τόνισε.

«Δουλεύουμε σε αυτό με συγκεκριμένα κράτη, με συγκεκριμένα αντιπλοϊκά συστήματα, εργαζόμαστε και σταδιακά τα παραλαμβάνουμε», συμπλήρωσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)