to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 27.05.2014

Διεθνή

Δεκάδες αυτονομιστές νεκροί, αγνοούνται παρατηρητές του ΟΑΣΑ

Την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, πέτυχε ο ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, που έκανε λόγο για 40 νεκρούς. Προειδοποιήσεις Πούτιν για τερματισμό των επιχειρήσεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών. Για χτύπημα σε φορτηγά που μετέφεραν τραυματίες αντάρτες κάνει λόγο το ρωσικό rt.com


Διαβάστε ακόμη:  Βλ. Πούτιν προς Ουκρανία: Τερματίστε την επιχείρηση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών (2.50 μ.μ.)

Εικόνες φρίκης μεταδίδονται από το Ντόνετσκ της  Ουκρανίας, όπου εκδηλώθηκε αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη του αεροδρομίου της πόλης από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Το rt.com μεταδίδει εικόνες ενός φορτηγού γεμάτου πτώματα ανταρτών, ενώ επικαλούμενο πηγές κοντά στους αυτονομιστές μιλά για πιθανά 100 και πλέον νεκρούς. Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοινώνει ότι έχει χάσει από το απόγευμα της Δευτέρας τα ίχνη τετραμελούς ομάδας παρατηρητών, η οποία πραγματοποιούσε «τακτική περιπολία» στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ. Οι παρατηρητές κατάγονται από την Ελβετία, την Εσθονία, την Τουρκία και τη Δανία.  Από διάφορες πηγές, ακόμα, γίνεται σαφές πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε εναέρια μέσα για να χτυπήσει το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ (η φωτ. του Γιάννη Μπεχράκη:)

Tελευταία ενημέρωση, 4 μ.μ.: Την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, πέτυχε ο ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ. Απορρίπτει ο Ουκρανός πρωθυπουργός τις συνομιλίες με τη Ρωσία, χωρίς διαμεσολαβητές.

"Οι αντίπαλοί μας έχουν υποστεί βαριές απώλειες, ενώ εμείς δεν υποστήκαμε καμιά", δήλωσε ο Αβάκοφ, διαβεβαιώνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών θα συνεχισθεί. Πρόσθεσε ακόμη πως ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης των αυτονομιστών στο γειτονικό Λουγκάνσκ καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Νωρίτερα ο δήμαρχος του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Λουκιαντσένκο είχε δηλώσει πως σαράντα άνθρωποι, 38 μαχητές και δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αυτονομιστές για τον έλεγχο της πόλης.

Να σημειωθεί ότι οι μάχες για τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου, το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την πρόσβαση στην ανατολική Ουκρανία, μαίνονταν από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Η είδηση όπως μεταδιδόταν το πρωί σήμερα,  Τρίτη:

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, δεκάδες αυτονομιστές έχουν χάσει τη ζωή τους από συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις φιλορώσου αυτονιμιστή στο πρακτορείο Reuters ενώ αποχωρούσε από το νεκροτομείο κοντά στο κέντρο της πόλης, είπε ότι "χθες ένοπλοι φιλορώσοι προσπάθησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να απαντούν από αέρος".

Την ίδια στιγμή ο νεοεκλεγείς Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Προσοένκο ενέκρινε τη συνέχιση της «αντιτρομοκρατικής επίθεσης», λέγοντας ότι αυτή πρέπει να κρατήσει ώρες και όχι μήνες.

(πηγή: Αυγή)

Image from facebook.com/vitaliy.umanetsΤο φορτηγό που έγινε στόχος επίθεσης

Το ρωσικό RT.com κάνει λόγο για επίθεση σε φορτηγό που μετέφερε τραυματισμένους φιλορώσους αντάρτες (ομάδες αυτοάμυνας τις χαρακτηρίζει), επίθεση από την οποία προέρχονται μερικά από τα 30-35 θύματα.

An anti-government fighter takes position behind a car as a truck full of self-defense forces heads towards the battle during clashes against Ukrainian forces near the airport in Donetsk on May 26, 2014. (AFP Photo / Fabio Bucciarelli)

Φιλορώσος αυτονομιστής παίρνει θέση μάχης - αριστερά του φορτηγό με άλλους αντάρτες. 

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνετια λόγος για συνεχιζόμενες μάχες κοντά στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντόνετσκ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)