to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 08.04.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Τραγωδία σε σιδηροδρομικό σταθμό με 35 νεκρούς - Σφίγγει ο κλοιός σε νότο και Ντονμπάς (liveblog)

Τουλάχιστον 35 νεκροί σε επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ • Η Ουκρανία απομακρύνει αμάχους από το Ντονμπάς • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί πλήρως από την βόρεια Ουκρανία • Ο Ζελένσκι μιλάει για τα χειρότερα στη Μποροντιάνκα • Η Ρωσία κατήγγειλε χθες Πέμπτη ότι η Ουκρανία πήρε πίσω τη συναίνεσή της σε ορισμένες προτάσεις που είχε κάνει η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις στα τέλη Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη --- Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε liveblog


Περίπου 4.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο σημείο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης όταν μεγάλη έκρηξη, η οποία αποδίδεται από την ουκρανική πλευρά ως πλήγμα από δύο πυραύλους, τραυμάτισε θανάσιμα μεγάλο αριθμό αμάχων. Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη για το χτύπημα, ενώ ο Διοικητής των αυτονομιστών κάνει λόγο για ουκρανική «προβοκάτσια».

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σήμερα όταν δύο πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον οποίο χρησιμοποιούν χιλιάδες άνθρωποι για να απομακρύνθούν από την περιοχή εδώ και ημέρες.

Ο επικεφαλής της εταιρίας των ουκρανικών σιδηροδρόμων Ukrzaliznytsia Ολεξάντρ Καμίτσιν έκανε λόγο για 30 θανάτους και πάνω από 100 τραυματίες, καταδικάζοντας μέσω της πλατφόρμας Telegram ένα «σκόπιμο χτύπημα».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μόνο ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτόν τον τύπο του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και πρόσθεσε ότι ήταν παρόμοιος με αυτόν που έπληξε το κέντρο της πόλης Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, σύμφωνα με το RIA.

Διοικητής της αυτοανακυρηχθείας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ δήλωσε ότι το σημερινό πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό είναι ουκρανική «προβοκάτσια», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
______

Διαβάστε αναλυτικά στο σχετικό μας θέμα: Ανατ. Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό σε ώρα αιχμής

Διαβάστε επίσης:

Τέλος οι εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία: Η ΕΕ οριστικοποίησε το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Σταϊνμάιερ: Η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί το συντομότερο στο ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Νέο ρεκόρ τιμών τον Μάρτιο στα τρόφιμα, σύμφωνα με τον FAO - Κατά 20% λιγότερη η φετινή συγκομιδή σιτηρών
______

Τα βασικά μέτωπα

Στo Ντoνιέτσκ, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Πάβελ Κιριλένκο ανέφερε ότι τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν προσωρινά έπειτα από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε σιδηροτροχιές. Παράλληλα ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Σούμι δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από την περιφέρεια αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία.

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις πόλεων στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει πιο νότια από την πόλη Ιζιούμ, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχό τους.

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που απειλούνται με άμεσα επικείμενη ευρείας κλίμακας επίθεση του ρωσικού στρατού, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι ακόμη χειρότερες από αυτές που διαπιστώθηκαν πρόσφατα σε προάστια της πρωτεύουσας που ανακαταλήφθηκαν μετά την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων.

Καθώς η Ρωσία πολλαπλασιάζει τα πλήγματα σε νότο και ανατολή, το Κίεβο -όπου αναμένονται σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ- διαπιστώνει την πραγματική έκταση των ζημιών στις περιοχές από όπου αποχώρησαν πρόσφατα οι δυνάμεις της Μόσχας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί πλήρως από την βόρεια Ουκρανία

Μαζί με τις περιφέρειες του Ντονιέτσκ, του Λουγκάνσκ, του Χαρκόβου και του Κιέβου, η περιφέρεια της Σούμι ήταν μια από τις περιοχές στις οποίες επιτίθενταν οι ρωσικές δυνάμεις από την αρχή του πολέμου πριν από περισσότερο από έναν μήνα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τώρα αποσυρθεί πλήρως από τη βόρεια Ουκρανία στην Λευκορωσία και τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των ρωσικών δυνάμεων θα μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσει στο Ντονμπάς, προσθέτει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επικεντρώσει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι σημείωσε ότι η περιφέρεια δεν έχει πλέον ρωσικές μονάδες, ενώ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να αποσύρονται από την περιοχή την Κυριακή.

Στη Σεβεροντονιέτσκ, την ανατολικότερη πόλη στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων, που σφυροκοπείται από τα ρωσικά στρατεύματα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χες Πέμπτη άμαχους να φεύγουν με αυτοκίνητα, με υπόβαθρο τους κρότους εκρήξεων.

«Μεγάλος» αριθμός εκτοπισμένων έφθασε στη Ντνίπρο, ανέφερε χθες ο δήμαρχος της βιομηχανικής πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων πάνω στον Δνείπερο, τον ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο με το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Χθες βράδυ, ρωσικός πύραυλος έπληξε υποδομές στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε μέσω Telegram το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

Στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), άλλο λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται και έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τον ρωσικό στρατό από τα τέλη Φεβρουαρίου, και όπου εκτιμάται πως παραμένουν παγιδευμένοι κάπου 100.000 κάτοικοι, ο νέος «δήμαρχος» που ονομάστηκε από τις φιλορωσικές δυνάμεις ανακοίνωσε χθες πως έχουν σκοτωθεί «περίπου 5.000» άμαχοι.

«Περίπου το 60 ως 70% των κτιρίων έχει καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει», πρόσθεσε ο Κονσταντίν Ιβαστσένκο, ο οποίος ονομάστηκε «δήμαρχος» την πόλης προχθές Τετάρτη από τον Ντένις Πουσίλιν, τον επικεφαλής των αυτονομιστών της Ντονιέτσκ. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει πολύ βαρύτερο απολογισμό θυμάτων.

Κυρώσεις και διπλωματία: Επικίνδυνα παιχνίδια της Ευρώπης με ενέργεια και κυρώσεις

Στη Ρωσία, που κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, επιβλήθηκε χθες Πέμπτη εμπάργκο στον άνθρακα από την ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι στοχοποίησαν τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, από τον οποίο παραμένουν ιδιαίτερα εξαρτημένοι.

Η ΕΕ εισάγει το 45% του άνθρακα που καταναλώνει από τη Ρωσία, με κόστος 4 δισεκ. ευρώ ετησίως. Το εμπάργκο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου.

Ακόμη, οι Βρυξέλλες ανήγγειλαν την απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία πέραν των 10 δισεκ. ευρώ, νέες κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών στα ρωσικά πλοία.

Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ ακόμη για να διατεθεί οπλισμός στην Ουκρανία. Με το ποσό αυτό, οι ευρωπαϊκές δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις θα φθάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά τους οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν επίσης επιπρόσθετες κυρώσεις, ανάμεσά τους την πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά της Ρωσίας.

Στην Ουάσινγκτον άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία: το αμερικανικό Κογκρέσο ανακάλεσε το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς τους.

Στη διπλωματική πτυχή της κρίσης, δεν διαφαίνεται η παραμικρή ένδειξη προόδου. Η Ρωσία κατήγγειλε χθες Πέμπτη ότι η Ουκρανία πήρε πίσω τη συναίνεσή της σε ορισμένες προτάσεις που είχε κάνει η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις στα τέλη Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Το Κίεβο ανταπάντησε αμέσως, απαιτώντας η Μόσχα να μειώσει «τον βαθμό της εχθρότητάς της» στις συνομιλίες, ενώ ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως γίνεται «συνεργός των εγκλημάτων» που διαπράττονται από τον ρωσικό στρατό δικαιολογώντας τα.

«Ύβρη για την ανθρωπότητα»

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε πως «τα ψέματα της Ρωσίας δεν αντέχουν μπροστά στις αδιάσειστες αποδείξεις για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία», μιλώντας για ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν «βιασμοί, βασανισμοί, εκτελέσεις» που χαρακτήρισε «ύβρη για την ανθρωπότητα».

Τα νέα τιμωρητικά μέτρα ακολούθησαν την κατακραυγή μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων με πολιτικά, ορισμένων με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, σε περιοχές από όπου αποσύρθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα, ειδικά στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου. Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου». Η Ρωσία αρνείται πως οι δυνάμεις της ευθύνονται για θανάτους αμάχους και μιλά περί ουκρανικής «προβοκάτσιας».

«Υποστήριξη» και όπλα

Καθώς ετοιμάζεται για την επίθεση στο Ντονμπάς, το Κίεβο απαιτεί βοήθεια από τους δυτικούς. Ο ουκρανός ΥΠΕΞ πήγε στις Βρυξέλλες για να αξιώσει άμεσες παραδόσεις όπλων από τους ομολόγους του στην ατλαντική συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, υποσχέθηκε «σημαντική βοήθεια», κρίνοντας πως είναι «προτιμότερο» να μην «φανούμε πολύ συγκεκριμένοι για τα όπλα» που θα σταλούν στον ουκρανικό στρατό.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε liveblog:

Η ανθρωπιστική βοήθεια στρέφεται προς την ανατολική Ουκρανία

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατευθύνει τις επιχειρήσεις αρωγής στην ανατολική Ουκρανία και σχεδιάζει την αποστολή αυτοκινητοπομπών βοήθειας στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι μάχες στρέφονται προς τα εκεί, δήλωσε ένας εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

"Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, έχουμε στον σχεδιασμό μας να πάνε αυτοκινητοπομπές εκεί ήδη την ερχόμενη εβδομάδα. Το αν θα γίνει ή όχι, εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας", δήλωσε ο Γενς Λάρκε, ο οποίος χαρακτήρισε τις περιοχές που η Ρωσία έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες, "περιοχές αυξημένου ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος".

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις αρωγής Μάρτιν Γκρίφιθς επισκέφθηκε την Ουκρανία και τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα όπου συναντήθηκε και με τις δύο πλευρές και συζήτησε διευθετήσεις για μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση που διαρκεί ήδη έξι εβδομάδες.

"Προς το παρόν, δεν έχουμε κάποια δέσμευση για εκεχειρία είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά", πρόσθεσε ο Λάρκε, ο οποίος είπε ότι αυτή θα είναι μια "σταδιακά αυξανόμενη διαδικασία" και πως ο Γκρίφιθς θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη τοπικών συμφωνιών για κατάπαυση του πυρός.

Κατά την επίσκεψή του, είπε στην ουκρανική κυβέρνηση πως το διεθνές προσωπικό του ΟΗΕ θα επιστρέψει στο Κίεβο τις ερχόμενες ημέρες έπειτα από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από περιοχές κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. Επίσης, στήνονται και άλλα κέντρα ανθρωπιστικής βοήθειας ανατολικότερα, όπως στο Ντνίπρο. "Η ιδέα είναι να είμαστε φυσικά παρόντες όσο πιο κοντά γίνεται σε ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη", είπε ο Λάρκε.

Χθες, Πέμπτη, [ο Γκρίφιθς] επισκέφθηκε την Μπούτσα όπου είδε έναν ομαδικό τάφο που περιείχε 280 πτώματα και επανέλαβε τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για άμεση, ανεξάρτητη έρευνα, πρόσθεσε ο Λάρκε.

Στη ίδια συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως ο οργανισμός εκπαίδευσε σχεδόν 1.500 υγειονομικούς για την ανταπόκριση σε ενδεχόμενο "χημικό συμβάν" στην Ουκρανία. Ο Π.Ο.Υ. παρέχει επίσης θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση χημικής έκθεσης και προστατευτικό εξοπλισμό, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε χθες ότι ετοιμάζεται για ενδεχόμενες "χημικές επιθέσεις", σε μια ένδειξη ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη προειδοποιήσεις που έχουν απευθύνει τόσο η Δύση όσο και η Μόσχα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)