to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 09.03.2022

Διεθνή

14η ημέρα εισβολής: Συνεχείς βομβρδισμοί - Καθησυχάζει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας για το Τσέρνομπιλ

Σε ισχύ ήταν το πρωί σήμερα Τετάρτη 9/3, 14η ημέρα του πολέμου, νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας - Aνησυχία από την είδηση ότι έχει διακοπεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, με φόβους για διαρροή ραδιενεργού υλικού αν συνεχιστεί - Η πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεση των ΗΠΑ (που απέρριψαν τέτοιο ενδεχόμενο) πολεμικά αεροσκάφη Mig-29 για χρήση στην Ουκρανία, κάτι που ο Ζελένσκι επικρότησε, γεννά φόβους για κλιμάκωση του πολέμου και εμπλοκή της Δύσης - Ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια πλέον οι Ουκρανοί πρόσφυγες - Συνεχής ενημέρωση από το left.gr με liveblog διευκρίνισε


Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις και την Τετάρτη 9 Μαρτίου, 14η ημέρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των εκεχειριών που θα επέτρεπαν την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμενες ζώνες. Αρχικά, η Μόσχα είχε ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει στους αμάχους να φύγουν από τις πολιορκημένες πόλεις, αλλά οι προσπάθειες εκκένωσης στη Μαριούπολη φάνηκε να απέτυχαν ξανά, όπως και πολλές προηγούμενες προσπάθειες από το Σάββατο.

Έτσι η Ουκρανία κατήγγειλε τη Ρωσία ότι παραβίασε την εκεχειρία για να αποτρέψει την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη, με τη Ρωσία να απαντά ξανά πως η όποια παρεμπόδιση των αμάχων είναι πράξη ουκρανικών παραγόντων.

Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι η επιχείρηση για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων «δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με υπαιτιότητα του Κιέβου» και ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στη Μαριούπολη είχε φτάσει σε «καταστροφική κλίμακα». Ο Ερυθρός Σταυρός έχει κάνει λόγο για «σκηνές Αποκάλυψης».

Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίσθηκαν να ανασυντάσσονται κοντά στην ανατολική πόλη Χάρκιβ (Χάρκοβο), δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τέρεχοφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ τεταμένη. Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τέρεχοφ είπε ότι οι βομβαρδισμοί της πόλης είναι σε εξέλιξη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 180.000 άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή από την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής. Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο τηλεγράφημά του στην ρωσική εισβολή ως «σύγκρουση», ενώ η Μόσχα κάνει λόγο από την αρχή του πολέμου για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Οι πληροφορίες έως τώρα περί χτυπήματος νοσοκομείου παίδων από ρωσικά πυρά

Νωρίτερα οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης ανέφεραν ότι ένα νοσοκομείο παίδων στην πόλη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί -με το Reuters όμως να αδυνατεί να τις επαληθεύσει ανεξάρτητα-, φαίνεται να δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές μέσα και γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας.

Η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, ανέφερε ότι κατέγραψε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, πολυκατοικίες, παντοπωλεία και εμπορικά κέντρα. Οι εικόνες συλλέχθηκαν πριν από έναν αναφερόμενο βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στην πόλη, με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κατηγορεί στη συνέχεια πως η Ρωσία εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη. Μεταξύ άλλων, παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα θύματα.

Καθησυχάζει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας για το Τσέρνομπιλ

Σε μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη σήμερα Τετάρτη, η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ (σ.σ.: όπου συνέβη το τρομακτικό δυστύχημα του 1987) και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» «εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών». Η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom από τη μεριά της τόνισε πως έιναι πιθανό να διαφύγουν ραδιενεργές ουσίες, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει δηλώσει από νωρίτερα πως χάσει την επαφή με τα συστήματα παρακολούθησης της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Τσερνόμπιλ και εκφράζει ανησυχία για την ασφάλεια των περισσότερων από 200 εργαζομένων και φρουρών στις εγκαταστάσεις. Ωστόσο, ο Οργανισμός διευκρίνισε πως τα συστήματα του εργοστασίου δεν θα υποστούν συνέπειες ως προς την ασφάλειά τους.

Κατάπαυση του πυρός το πρωί για απομάκρυνση αμάχων

Από το πρωί σήμερα είναι σε ισχύ έα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, όπως την πόλη Σούμι των 250 χιλιάδων κατοίκων, απ΄την οποία χθες είχαν απομακρυνθεί περίπου 5.000 άνθρωποι με λεωφορεία, ενώ περίπου 1.000 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μπόρεσαν επίσης να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

Οι πρώτοι διάδρομοι εκκένωσης για τους αμάχους άνοιξαν το πρωί της Τρίτης, ιδίως στο Σούμι, στα βορειοανατολικά, απ’ όπου αναχώρησαν δύο αυτοκινητοπομπές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εκκενώσεις συνεχίζονται επίσης και στην περιοχή του Κιέβου. Σε άλλες πόλεις, όπως στην Μπούτσα, στα βόρεια της Μαριούπολης, οι άμαχοι παραμένουν μπλοκαρισμένοι.

Τα πολωνικά Mig-29 

Στο διπλωματικό πεδίο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε ως «μη βιώισμη» την πρόταση της Πολωνίας να διαθέσει στους Αμερικανούς 29 από τα μαχητικά αεροσκάφη MIG της σοβιετικής εποχής για να βοηθήσουν στην άμυνα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, θα στείλουν δύο αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot που σταθμεύουν στην Ευρώπη στην Πολωνία για να ενισχύσουν την άμυνά της έναντι τυχόν επίθεσης.

(Φωτ. αρχείου: Μig29 της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας)

Η πολωνική πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, που έσπευσε να παροτρύνει τη Δύση: «Πάρτε μια απόφαση το ταχύτερο δυνατό, στείλτε μας αεροπλάνα!». 

«Η προοπτική μαχητικών αεροσκαφών 'στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ' που θα αναχωρήσουν από βάση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Γερμανία για να πετάξουν σε έναν διαφιλονικούμενο με τη Ρωσία εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το σύνολο του NATO", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της με τη Βαρσοβία πάνω στο ζήτημα αυτό. Η Ρωσία εξέφρασε από την πλευρά της σήμερα ανησυχία για ένα "πολύ ανεπιθύμητο και δυνητικά επικίνδυνο σενάριο".

Η Ρωσία ζητεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για «εργαστήρια» βιολογικού πολέμου σε ουκρανικό έδαφος

Η Ρωσία απαίτησε σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξηγήσουν στη διεθνή κοινότητα γιατί υποστήριξαν αυτό που αποκάλεσε στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα στην Ουκρανία, στο οποίο περιλαμβάνονταν φονικά παθογόνα μεταξύ των οποίων η πανώλη και ο άνθρακας. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε διαφάνεια από την Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά αυτό τον ισχυρισμό, τον οποίο αρνείται το Κίεβο και εκπρόσωπος του Πενταγώνου χαρακτήρισε παράλογο.

Είπε πως στοιχεία για το υποτιθέμενο πρόγραμμα ανακαλύφθηκαν από τη Ρωσία στη διάρκεια της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής" της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου.

Απόρρητα έγγραφα για τα σχέδια επίθεσης της Ουκρανίας στο Ντονμπάς δημοσίευσε η Μόσχα

Σε παράλληλη εξέλιξη, η Μόσχα ισχυρίζεται πως κατέχει απόρρητα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η Ουκρανία ετοιμαζόταν για επίθεση στο Ντονμπάς μέσα στον Μάρτιο.

Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις σε liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)