to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 22.02.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς - Έτοιμη για διάλογο δηλώνει η Μόσχα (live blog)

Χθες το βράδυ ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησίας της αυτόνομης δημοκρατίας του Ντονμπάς καταργώντας στην ουσία τη συμφωνία του Μινσκ - Έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλές οικονομικών κυρώσεων από ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και άλλες χώρες - Στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στο Ντονμπας την ώρα που η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο - Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι - Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις μέσω το liveblog.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα προχωρούσε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ όπως έγινε γνωστό σχετικά ενημερώθηκαν οι Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους τηλεφωνικά στον Πούτιν. H εξέλιξη αυτή ήταν προδειαγεγραμμένη καθώς αφενός ο νατοϊκός κλοιός έσφιγγε γύρω από τη Ρωσία αφετέρου η ρωσική Δούμα είχα ζητήσει από τον Πούτιν αυτή την ενέργεια επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες.

Στον απόηχο αυτής της απόφασης ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τις φιλορωσικές δυνάμεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάνει λόγο για στρατεύματα που θα αναλάβουν «ειρηνευτικό» ρόλο, την ίδια ώρα που η Δύση εκτιμά ότι βρίσκεται μπροστά σε μια μείζονα σύρραξη. Μόσχα και αυτονομιστές υπέγραψαν δύο συμφωνίες συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης διάρκειας έξι ετών, οι οποίες αναμένεται να επικυρωθούν από το ρωσικό κοινοβούλιο σήμερα Τρίτη. Οι συμφωνίες  προβλέπουν την ανάπτυξη «των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή», για να εγγυηθούν «διαρκή ασφάλεια».

Η Ρωσία διαβεβαίωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στη Γενεύη ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τα δυτικά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αξίωσαν να συγκληθεί εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών. Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό.

Η Ρωσία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Φεβρουάριο και κατά συνέπεια ορίζει την ατζέντα, ήθελε η συνεδρίαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, κάτι όμως στο οποίο εναντιώθηκαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Σε επιστολή προς τον ρώσο ομόλογό του Βασίλι Νεμπένζια, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ο Σεργκέι Κίσλιτσια, βασιζόμενος στον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού και στους διαδικαστικούς κανόνες, ζήτησε να είναι παρών εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης στην έκτακτη συνεδρίαση.

Ο ουκρανός διπλωμάτης, αντίγραφο της επιστολής του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ζήτησε επίσης να συμμετάσχει σε αυτή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, και εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ουκρανικών αυτονομιστικών εδαφών "αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας".

Αυτό είναι "ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.

Ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση, σε σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κινέζος διπλωμάτης είπε επίσης πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων», προσθέτοντας με οργισμένο τόνο «γνωρίζουμε τι είναι στην πραγματικότητα». Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του διεθνούς οργανισμού και πρόσθεσε πως «οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

Ο πρεσβευτής της Αλβανίας Φερίτ Χότζα διερωτήθηκε ποια θα είναι «η επόμενη» χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, καταγγέλλοντας τη «ρήξη» της Μόσχας «με το διεθνές δίκαιο». Ο ινδός ομόλογός του Τ.Σ. Τιρουμούρτι εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» του και κάλεσε «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση», ενώ η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η πρεσβεύτρια της Βρετανίας, αξίωσε η Μόσχα να «κάνει πίσω». Η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Κένυας, ο Μάρτιν Κιμάνι, μίλησε για παραβίαση «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» της κυβέρνησής του. Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».

 

Ζελένσκι: Ξεκάθαρη στήριξη ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος - «Ούτε μια σπιθαμή εδάφους»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους «ξεκάθαρη» και «αποτελεσματική» υποστήριξη της χώρας του απέναντι στη Ρωσία μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Αναμένουμε από τους εταίρους μας βήματα ξεκάθαρης και αποτελεσματικής υποστήριξης», τόνισε στο διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς. 

Ο ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του μίλησε για την παραβίαση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας μετά την αναγνώριση των δύο αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς που ελέγχονται από τους αυτονομιστές εκ μέρους της Ρωσίας, τονίζοντας πως ο ίδιος και η χώρα του δεν «φοβούνται».

«Η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν «φοβούνται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν.

Οι εξελίξεις σε live blog:

Στη Πολωνία διανυκτέρευσε το εναπομείναν διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ

Οι αμερικανοί διπλωμάτες που παρέμεναν στην Ουκρανία μετακινήθηκαν στην Πολωνία για «λόγους ασφαλείας», ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας πως στέλνει τα στρατεύματά της στις περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών, που αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

«Για λόγους ασφαλείας, το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρισκόταν στο Λβιβ θα περάσει τη νύχτα στην Πολωνία», ενημέρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με ανακοίνωσή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)