to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 25.05.2014

Διεθνή

Ουκρανία: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο Πέτρο Ποροσένκο

Ο Πορονέσκο κέρδισε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο


Τελευταία ενημέρωση: Ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ουκρανία.

Ο Πορονέσκο κέρδισε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Ο ίδιος δήλωνε προ ημερών ότι θα χειριστεί την Ουκρανία με τον ίδιο τρόπο που διευθύνει την επιτυχημένη σοκολατοβιομηχανία του.

Τελικά εάν και ήταν το φαβορί των εκλογών αυτών διέψευσε όσους εκτιμούσαν ότι δεν θα εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο και θα έπρεπε να περιμένει για τον δεύτερο γύρο στις 15 Ιουνίου.

Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» όπως τον αποκαλούν συγκέντρωσε περισσότερο από το 55% των ψήφων. Δεύτερη ήρθε η επικεφαλής της επανάστασης του 2004  και πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

Ειδικότερα σύμφωνα με exit poll που διενεργήθηκε από το Διεθνές Κοινωνιολογικό Ινστιτούτο του Κιέβου, το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών Ραζούμκοφ και τη Δημοκρατική Πρωτοβουλία δίνει στον 48χρονο Ποροσένκο ποσοστό 55,9%. Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο έρχεται δεύτερη συγκεντρώνοντας μόλις το 12,9% των ψήφων.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση αυξάνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του Ποροσένκο, στο 57,3%.

Στις εκλογές αυτές συμμετείχαν 18 υποψήφιοι μεταξύ των οποίων και ο φιλορώσος Σεργκέι Τιγκίπκο.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Ουκρανίας και πως θα συνεργαστεί με τις νέες ουκρανικές αρχές.

*************

Ένας Ιταλός δημοσιογράφος, ο Αντρέα Ρονκέλι, ο οποίος βρισκόταν στη ζώνη του Σλαβιάνσκ, οχυρό των φιλορώσων αυτονομιστών, σκοτώθηκε χθες, Σάββατο, από βλήματα όλμου, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Αναλυτικά:

Το πρόσωπο που θα αναλάβει τα πολιτικά ηνία της χώρας και το δύσκολο έργο του τερματισμού της φιλο - ρωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στα ανατολικά της χώρας προσπαθώντας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία αναμένεται να επιλέξουν σήμερα οι πολίτες της Ουκρανίας στις προεδρικές εκλογές.

Περισσότεροι από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, από το εθνικιστικό Λβιβ στα δυτικά, έως την αρχαία πρωτεύουσα Χάρκοβο στα ανατολικά και από την Οδησσό το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας στο νότο έως την πρωτεύουσα Κίεβο στα βόρεια της χώρας.

Στα ανατολικά οι φιλορώσοι ακτιβιστές στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ψηφοφορία με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ουκρανοί να στερηθούν του δικαιώματος της ψήφου.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σ' αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία των 45 εκατομμυρίων ανθρώπων. Θα τερματισθεί 12 ώρες αργότερα, όταν θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των έξιτ πολ, πριν από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων αύριο, Δευτέρα.

Κλειστά εκλογικά τμήματα στα ανατολικά

Οι ψηφοφόροι θα βρουν πολλά εκλογικά τμήματα κλειστά τις ανατολικές περιοχές, όπου ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές προσπαθούν να εμποδίσουν την διεξαγωγή των εκλογών, για τις οποίες υποστηρίζουν πως είναι παράνομες.

Οι ευρωπαίοι εκλογικοί παρατηρητές έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από την περιφέρεια του Ντονέτσκ, κάνοντας λόγο για μια εκστρατεία «τρόμου» των αυτονομιστών εναντίον των ουκρανών αξιωματούχων.

Στις ανατολικές περιοχές, λίγα εκλογικά τμήματα ήταν ανοιχτά. Στο Ντονέτσκ, οι δρόμοι ήταν άδειοι και τα εκλογικά τμήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις ψηφοφορίες παρέμεναν κλειστά. Στην πόλη Ντομπροπίλια, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείο είδε ανοικτό μόνον ένα εκλογικό τμήμα.

Χθες Σάββατο, πάντως οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τη νύχτα με άρματα μάχης και ελικόπτερα ψηφοδέλτια και κάλπες στα εκλογικά κέντρα στα ανατολικά της χώρας. Για την διεξαγωγή των εκλογών οι αρχές του Κιέβου έχουν αναπτύξει 55.000 αστυνομικούς και 20.000 εθελοντές ώστε να εξασφαλιστεί η διαδικασία.

Οι υποψήφιοι

Ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο είναι το φαβορί στις προεδρικές εκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν πάνω από 44 % των ψήφων. Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει τη διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης στην Ουκρανία δεν έχει εγγυημένη την εκλογή του από τον πρώτο γύρο καιπιθανώς μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον δεύτερο γύρο στις 15 Ιουνίου.

Οι κύριοι ανταγωνιστές του Ποροσένκο είναι η επίσης φιλοδυτική Γιούλια Τιμοσένκο , η οποία τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ο φιλορώσος Σεργκέι Τιχίπκο ο οποίος υπόσχεται ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Μέχρι την παραμονή των εκλογών η προσωρινή κυβέρνηση που γεννήθηκε στα οδοφράγματα της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο, επιχειρούσε να πείσει τους Ουκρανούς για τη σημασία της εκλογικής διαδικασίας που θα νομιμοποιήσει τον πρόεδρο της χώρας. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να « υπερασπιστούν την Ουκρανία».

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 5:00 GMT (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 1700 GMT (20:00 ώρα Ελλάδας) ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τα μεσάνυχτα

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση των φονικών συγκρούσεων στην περιοχή του Ντόνετσκ , όπου 26 άνθρωποι , ως επί το πλείστον ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ των αυτονομιστών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Κίεβο.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)