to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος...

Τα "λάθη" στον ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκαν εν ψυχρώ, αφού ο επίσημος προϋπολογισμός για τα έσοδα του νέου φόρου ήταν κατά 500 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ περισσότερα από το χαράτσι της ΔΕΗ.


Ανάστατη η κυβέρνηση από τον κοινωνικό αχό που έχει ξεσηκώσει ο ΕΝΦΙΑ, σπεύδει να επιρρίψει σε "λογισμικά λάθη" του συστήματος και σε "αστοχίες" της δημόσιας διοίκησης την άγρια υπερφορολόγηση. Υπόσχεται "διορθώσεις", που, ωστόσο, δεν ακυρώνουν τον κοινωνικά άδικο και φορομπηχτικό χαρακτήρα του νέου φόρου.

Τα "λάθη" σχεδιάστηκαν εν ψυχρώ, αφού ο επίσημος προϋπολογισμός για τα έσοδα του νέου φόρου ήταν κατά 500 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ περισσότερα από το χαράτσι της ΔΕΗ. Ήταν αναμενόμενο, αφού με τον νέο φόρο φορολογούνται ακίνητα χωρίς ρεύμα, αγροκτήματα που λογίζονται ως ακριβά οικόπεδα, ακόμη και μαντριά. Είναι, λοιπόν, στη λογική του νέου φόρου η υπερφορολόγηση.

Λάθος είναι ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ. Δεν λαμβάνει υπόψη την κατακόρυφη πτώση στις αξίες των ακινήτων. Υπολογίζει με βάση αντικειμενικές αξίες που αντιστοιχούν σε αγοραστικές τιμές προ κρίσης, δηλαδή σε αξίες που έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 40% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Και μάλιστα κατρακυλάνε χωρίς να γίνονται συμβόλαια. Εικόνες από την ανεξέλεγκτη χρηματιστηριακή κρίση, όπου οι μετοχές πέφτουν χωρίς πράξεις...

Ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες που αδυνατούν να ξεπληρώσουν το στεγαστικό δάνειό τους ή που τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί κατά 30% και 40% ή ακόμη και σε ανέργους που έχουν κληρονομιές χωρίς εισοδήματα. Σε συνθήκες διάλυσης των μικρομεσαίων τάξεων, η υπερφορολόγηση των ακινήτων, δίπλα στη γενικότερη υπερφορολόγηση και ακρίβεια καθώς και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, παράγει κατά φαντασίαν δημόσια έσοδα που η απαίτησή τους θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η επαναφορά των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία από τις αρχές του έτους, τότε δημιουργείται πρωτοφανές μείγμα αδυσώπητης ταξικής επιθετικότητας απέναντι στην κοινωνία.

Η αναγκαία αναζήτηση φορολογικών εσόδων δεν μπορεί να γίνει με βίαιο τρόπο, σπασμωδικά και με θύματα τα συνήθη φορολογικά υποζύγια. Προϋποθέτει σχεδιασμό με ορίζοντα τη σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας. Προϋποθέτει κοινωνική - φορολογική δικαιοσύνη, που ξεκινάει από την εκκαθάριση των αμαρτωλών υποθέσεων. Ακόμη λιμνάζει η έρευνα για τις λίστες τύπου Λαγκάρντ, ακόμη δεν έχει γίνει φορολογικός έλεγχος στις 10.000 off shore εταιρείες. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξαγγέλλει φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις, ενώ προχωρεί σε νέα "δώρα" προς τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεργολάβους και τους μεγαλοκαναλάρχες.

Μόλις χθες ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να αποσύρει από το πολυνομοσχέδιο ρύθμιση φοροαπαλλαγής για τη μεταβίβαση τραπεζικών κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Άφησε όμως διάταξη με την οποία κατοχυρώνεται η πλεονεκτική θέση των μεγαλοεργολάβων έναντι του δημοσίου συμφέροντος, σε κραυγαλέα αντίθεση προς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χθες στη Βουλή, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει με τα μεγάλα συμφέροντα και τη διαπλοκή που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)