to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 27.02.2014

πηγή: diktiospartakos.blogspot.gr

Κοινωνία

Outsourcing στα "χακί": εχθρός του φαντάρου και του εργαζόμενου

Την ανάγκη συγκρότησης μετώπου Εργαζόμενων-Ανέργων-Στρατιωτών απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, όπως τα ΚΨΜ, του στρατού, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων "Σπάρτακος"


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το outsourcing, η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης- εμπορευματοποίησης των πιο κερδοφόρων τομέων της συντήρησης και του τομέα υπηρεσιών στον Ελληνικό Στρατό έγινε πλατιά γνωστό με την ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ στο ΚΕΝ Θήβας.


Πιο συγκεκριμένα το εγχείρημα αυτό έχει ξεκινήσει με πρώτο το ΚΨΜ του Πεντάγωνου, έπειτα του 401 και από τον Νοέμβριο εφαρμόζεται και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων της Θήβας, με άμεση συνέπεια την αύξηση των τιμών μέχρι και τέσσερις φορές πάνω από πριν. Με τον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπεται η επέκταση της ιδιωτικοποίησης σε όλα τα ΚΨΜ. Στην Εισηγητική Έκθεση για τον Προϋπολογισμό 2014 αναφέρεται «η απεμπλοκή των Μονάδων από την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων με ανάθεση αυτών σε εξωτερικούς φορείς (outsourcing), στα πλαίσια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού και μέσων, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών τους καθώς και την ενίσχυση των πόρων των Μετοχικών Ταμείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Και αν από τη μια μεριά οι συνάδελφοι φαντάροι και οι λαϊκές οικογένειες υφίστανται την κυβερνητική επιλογή να χαρίσουν στους ιδιώτες κερδοφόρους τομείς, εντείνοντας την αισχροκέρδεια τους εις βάρος μας, αποκαλύπτεται ότι επίσης μεγάλα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι εργαζόμενοι. Είναι ενδεικτικό ότι στο 60% φθάνει η υποστελέχωση των οργανικών θέσεων του πολιτικού προσωπικού στο ΥΠΕΘΑ

Όπως και στην περίπτωση της κατάργησης των καταστάσεων επιβίβασης-παροχή συγκεκριμένου αριθμού δωρεάν εισιτηρίων για τους φαντάρους που υπηρετούν στις πιο απομακρυσμένες μονάδες της παραμεθορίου,   οι υπουργοί Άμυνας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έπαιξαν το άθλιο παιχνίδι που θέλει την Τρόικα σε ρόλο μπαμπούλα που απαιτεί αντεργατικά-αντικοινωνικά μέτρα και τους ΥΕΘΑ να αντιδρούν, πριν οι προσχηματικές τους αντιστάσεις καταρρεύσουν ως χάρτινοι πύργοι. Στον επόμενο γύρο ακολουθεί το επίσης γνωστό πετάμε το μπαλάκι μεταξύ Υπουργείου Άμυνας-Οικονομικών-Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πριν λάβουμε από κοινού τις βάρβαρες αποφάσεις πετώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία, γιατί έτσι επιτάσσουν οι «εθνικές ανάγκες» . Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος ζήτησε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την πρόσληψη 643 συνολικά ατόμων, με το έγγραφο Φ470.1/64/465/Σ114/11-4-2012.

Και όταν του αρνήθηκαν, παρόλη την έλλειψη σε πολιτικό προσωπικό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης από κοινού με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Τρόϊκα, ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα-απόλυση, 410 υπαλλήλων ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης). Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ οι άνθρωποι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα είναι εργάτες, φορτοεκφορτωτές, καθαρίστριες, κλητήρες, τραπεζοκόμοι και άλλοι που δύσκολα να ξαναβρούν δουλειά ή να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικίας 50-55 ετών με μισθό 600-800 ευρώ… Η καταληκτική ημερομηνία της διαθεσιμότητας είναι η 25η Μαΐου 2014 και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση. Εκτός του ότι, σύμφωνα με έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Α. Οικονόμου προς όλες τις μονάδες, ζητήθηκε η υποβολή δικαιολογητικών για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή έχουν ανάπηρα παιδιά ώστε να εξαιρεθούν από το καθεστώς της κινητικότητας.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ; Η κυβέρνηση σε πρώτη ματιά δείχνει να πουλά τρέλα: αποστέλλεται έγγραφο αίτημα πρόσληψης 643 νέων υπαλλήλων και παράλληλα προχωρούν σε απόλυση 400 μελών του πολιτικού προσωπικού, οι οποίοι δύσκολα θα ξαναβρούν δουλειά ή θα καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη. Υπαλλήλων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι απασχολούνταν σε ευαίσθητες τεχνικές ειδικότητες συντήρησης σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις!

Και εδώ αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση ήδη εισάγει σωρηδόν εργολάβους που αναλαμβάνουν τους τομείς καθαριότητας και συντήρησης. Με πρόσχημα τη μείωση του λειτουργικού κόστους, απολύουν τους  μόνιμους  υπαλλήλους των 700 ευρώ μηνιαίως και αναθέτουν καθήκοντα σε ιδιωτικά συνεργεία, με συμβάσεις που προσεγγίζουν πολλαπλάσια πραγματικά κόστη. Δε χρειάζεται να πει κανείς με ποιους όρους εργάζεται το προσωπικό αυτών των συνεργείων. Άρα αποδεικνύεται ότι αυτοσκοπός είναι η ιδιωτικοποίηση και η μεγιστοποίηση του κέρδους των ιδιωτών, που και πιο υψηλά συμβόλαια εξασφαλίζουν και μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους καρπώνονται, καθώς  απομυζούν ευρύτερη υπεραξία από τους αθλιότερους όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Για τις υπόλοιπες χαμαλοδουλειές υπάρχει η δωρεάν εργασία των φαντάρων. Στο πλαίσιο όμως του ισραηλινού μοντέλου εκπαίδευσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αυτό θα ονομάζεται μαθητεία και θα παρέχεται πιστοποιητικό σε συγκεκριμένες ειδικότητες  που θα βεβαιώνει ότι οι συνάδελφοι απασχολήθηκαν ως  «εργάτες, φορτοεκφορτωτές, καθαρίστριες, κλητήρες, τραπεζοκόμοι»!

Να γιατί λοιπόν είναι Αναγκαία η συγκρότηση Μετώπου Εργαζόμενων-Ανέργων-Στρατιωτών.

  • Για να πεταχτούν οι ιδιώτες από τον Στρατό και το Δημόσιο, για να μπλοκάρουμε την Ιδιωτικοποίηση-Εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικού αγαθού.

  • Για να καταπολεμηθεί η Ανεργία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μόνιμης και αξιοπρεπούς εργασίας για όλους.

  • Για να παύσει η Δωρεάν Εργασία των Φαντάρων. Για να έχουμε ωράριο εργασίας, κανονικό μισθό, ασφάλιση και αναγνώριση της προϋπηρεσίας, ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας και επίδομα στην απόλυση μας από τον Στρατό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)