to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 27.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Ό,τι θέλει η τρόικα...

Όλο και πιο βαθιά στο σπιράλ της ύφεσης οδηγεί τη χώρα η σημερινή συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη.


Σε συνθήκες κοινωνικής ισοπέδωσης, πολιτικής ενδοσκόπησης και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, η κυβερνητική τρόικα αν μη τι άλλο επιδίδεται με... ζήλο στη μεταξύ της επαναδιαπραγμάτευση, ώστε να υλοποιήσει στη συνέχεια απαρέγκλιτα τις εντολές των δανειστών!

Παρά τα ερείπια που έχουν αφήσει πίσω τους οι μνημονιακές κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, έρχεται η τωρινή κυβερνητική τρόικα να κόψει και να ράψει έναν νέο μνημονιακό λογαριασμό που δεν βγαίνει με τίποτα.

Όσο και αν στα λόγια ορισμένοι, μεταξύ τους και ο Φ. Κουβέλης, ισχυρίζονται -όπως και χθες- ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα, το νέο πακέτο οδυνηρών περικοπών, στα εφάπαξ, στα επιδόματα, στις συντάξεις κ.ά., τους διαψεύδει πανηγυρικά.

Η τρόικα εσωτερικού αντιλαμβάνεται ότι ο χωρίς πάτο μεγαλογαριασμός δεν μπορεί να σερβιριστεί τώρα, χωρίς καν την πιθανότητα για χρονική επιμήκυνση, και γι' αυτό περιορίζεται στην επανάληψη λόγων και δηλώσεων που καταντούν εμπαιγμός των πολιτών.

Με αποκαλυπτική έμφαση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Σαμαρά ότι "ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που προέρχονται από το δεύτερο Μνημόνιο" για να προσθέσει αμέσως "αλλά χρειάζονται αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα".

Είναι προφανής η συνεχιζόμενη πίεση για ευλαβική τήρηση της νεοφιλελεύθερης συνταγής που κατέστρεψε την Ελλάδα αλλά και προκάλεσε ανάλογα αδιέξοδα σε άλλες χώρες και η σημερινή συγκυβέρνηση βυθίζεται αμετανόητα στο τέλμα των Μνημονίων.

Με μέτρα - εφιάλτη για τα εκατομμύρια συνταξιούχων, ασφαλισμένων, εργαζομένων, με το φοροηλεκτροσόκ διαρκείας για τους φορολογούμενους η συγκυβέρνηση μέρα τη μέρα, εβδομάδα την εβδομάδα, κατηφορίζει προς τον γκρεμό με μια μνημονιακή δέσμευση απίστευτης τυφλότητας.

Οι πειθήνιοι μαθητές της τρόικας, όσο κι αν πασπαλίζουν την όποια κίνησή τους με γενικολογίες και κηρύγματα, συνεχώς συμμορφώνονται στις υποδείξεις και μάλιστα χωρίς καμία άξια λόγου αντίρρηση. Άλλωστε δημόσια δίνονται και "εύσημα" π.χ. στον δογματικό μνημονιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο οποίος συνέβαλε στο να ανασταλεί η επαναδιαπραγμάτευση, όπως έγραψε διεθνής οικονομική εφημερίδα.

Παρά την άρον - άρον προσαρμογή στην τρόικα, παρά τις όποιες ενέσεις ευρωμνημονιακής στήριξης, η αξιολόγηση της συγκυβέρνησης από τους δανειστές είναι περισσότερο από ποτέ επισφαλής και -το χειρότερο- η τυφλή πορεία της οδηγεί, όπως γράφουμε συχνά στην... ολοκληρωτική κοινωνική εξόντωση.

Η κυβερνητική τρόικα είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες και οι πολίτες θα απαντήσουν με αγώνες και πολιτικές, ανατρέποντας τα μνημονιακά αδιέξοδα, διεκδικώντας μια διαφορετική πορεία εξόδου από την κρίση για τον τόπο, για την Ευρώπη.
tags: Τρόικα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)