to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 20.05.2021

Κοινωνία

Όταν σπάει η σιωπή: Επιβάτες λεωφορείου αντιδρούν στη ρατσιστική συμπεριφορά του οδηγού (βίντεο)

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, οδηγός λωφορείου σταμάτησε για να κατεβάσει επιβάτη με καταγωγή από την Αφρική προφασιζόμενος ότι η πραμάτεια του εμποδίζει τη μετακίνηση των υπολοίπων επιβατών - Η αντίδραση των επιβατών όμως τον σταμάτησε. Όπως σημειώνει αυτόπτης μάρτυρας: «Ο οδηγός δεν περίμενε να υπερασπιστούμε τον συνεπιβάτη μας γι' αυτό ακούγεται να λέει προς επιβάτη ''Εσύ, τον υποστηρίζεις;''. Γενικά όλοι την έλεγαν στον οδηγό κ αυτό είναι παρήγορο».


Το βίντεο δημοσίευσε την Τρίτη 18/5 η σελίδα Μένουμε Ενεργοί - Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη:

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά:

Όπως μπορείτε να δείτε σε βίντεο που μας έστειλε φίλη της σελίδας, χθες σε δρομολόγιο λεωφορείου, πάνω στ Λεωφόρο Αλεξάνδρας, οδηγός σταμάτησε για να κατεβάσει επιβάτη με καταγωγή από την Αφρική προφασιζόμενος ότι η πραμάτεια του εμποδίζει τη μετακίνηση των υπολοίπων επιβατών. Πρέπει να σημειωθεί ότι της απαράδεκτης αυτής κίνησης του οδηγού προηγήθηκαν βρισιές όσο καθόταν ακόμα στη θέση του ενώ η πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο και δεν προήλθε μετά από διαμαρτυρίες άλλων επιβατών. Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά όπως μας τα περιγράφει η φίλη της σελίδας που τράβηξε το βίντεο

''Χθες σε λεωφορείο στην άνοδο της Αλεξάνδρας οδηγός σταμάτησε να κατεβάσει κάτω Αφρικανό που μπήκε μέσα με πραγματα του και όλο το λεωφορείο σύσσωμο κραξαμε τον οδηγό. Σε μία στάση μπήκε αυτό το παιδί με ένα καροτσάκι από αυτά της αγοράς (μικρότερο από καροτσάκι μωρού όχι ότι έχει σημασία). Το λεωφορείο είχε πολύ κόσμο. Ο οδηγός έκλεισε την πόρτα αλλά είχε μαγκωσει το ρούχο του μετανάστη. Φώναξα στον οδηγό να ανοίξει, την άνοιξε την ξανακλεισε. Δυο-τρία λεπτα πιο μετά και αφού ο επιβάτης είχε μπει πιο μέσα, ο οδηγός σταματάει το λεωφορείο. Φωνάζει για ώρα, δε θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε, αλλά έβριζε και του λέει να κατέβει κάτω, ξεκάθαρα επειδή ήταν μαύρος και μεταναστης. Ο οδηγός δεν περίμενε να υπερασπιστούμε τον συνεπιβάτη μας γι' αυτό και στο βίντεο ακούγεται να λέει προς επιβάτη ''Εσύ, τον υποστηρίζεις;''. Γενικά όλοι την έλεγαν στον οδηγό κ αυτό είναι παρηγορο"

Όντως, στο βίντεο, όπως θα ακούσετε ο οδηγός ακούγεται να λέει πως το καροτσάκι του επιβάτη τον εμποδίζει να κάνει τη δουλειά του και εμποδίζει τους επιβάτες ενώ ισχυρίζεται ότι απαγορεύεται να το έχει μέσα στο λεωφορείο. Όμως τέτοιου είδους καροτσάκια δεν έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από μία βαλίτσα. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα προκαλείται από τα μειωμένα δρομολόγια. Αυτά είναι που προκαλούν συνωστισμό στα λεωφορεία με τα όποια προβλήματα. Αυτό φαίνεται να το κατανοούν στην προκειμένη περίπτωση καλύτερα οι επιβάτες παρά ο οδηγός, αφού ακούγεται να του λένε ''Αυτός είναι το πρόβλημα; Αυτοί σας ενοχλούνε; Άντε μπράβο...'' ενώ τον καλούν να ασχοληθεί με τη δουλειά του.

Εμείς να προσθέσουμε πως το περιστατικό όπως φαίνεται εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια ενός μικρού παιδιού, μαύρου χρώματος επίσης, του οποίου το πρόσωπο έχουμε κρύψει στην αρχή του βίντεο.

Από τη μία είμαστε πολύ χαρούμενοι ως σελίδα που οι επιβάτες είχαν αυτή τη φορά σωστά αντανακλαστικά. Το επιβατικό κοινό γνωρίζει ότι για τον συνωστισμό στα λεωφορεία ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι κυβερνήσεις που δεν έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια με τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού και την ενίσχυση του στόλου των δημόσιων συγκοινωνιών. Οι κυβερνήσεις αφήνουν οδηγούς και επιβάτες εκτεθειμένους εν μέσω πανδημίας.

Στα λεωφορεία ειδικά ανεβαίνουν τα πιο φτωχά και πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας συχνά πιεσμένα από την δύσκολη καθημερινότητά τους ενώ και οι οδηγοί (που επιμένουμε δεν είναι αυτού του επιπέδου) περνούν δύσκολα. Αντί να ξεσπούν ο ένας απέναντι στον άλλον οδηγοί και επιβάτες πρέπει να διεκδικήσουν καλύτερες και ποιοτικότερες δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτή είναι η λύση.

Ως τότε καμία ανοχή σε ρατσιστικές και αυταρχικές συμπεριφορές απέναντι στο επιβατικό κοινό. Σεβασμός στους συνεπιβάτες μας και αλληλεγγύη μεταξύ μας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)