to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:14 | 07.03.2014

Κοινωνία

Όταν ο Θεμιστοκλής είπε «καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα!»

Φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας


Τις φωτογραφίες σχολιάζει ο Πρόδρομος Σεϊτανίδης:

Τελικά, ο φακός του Άγγελου γράφει ιστορία. Ποτέ δεν πίστευα πως θα κατάφερνε να συνδέσει δύο πολέμαρχους, τόσο μακρινούς χρονικά και γεωγραφικά, όσο ο Θεμιστοκλής κι ο Τζορτζ Μπους. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για διαφήμιση της νέας χολυγουντιανής υπερπαραγωγής, που θα δούμε σύντομα να δοξάζει τη Σαλαμίνα και τους ναυμάχους της. Αυτοί πήρανε τη θέση τους στην παγκόσμια ιστορία και δεν σκοπεύουν να παρεξηγηθούν εάν ο Φρανκ Μίλερ τους παριστάνει με άψογους κοιλιακούς και τέλειους δικέφαλους και την διπρόσωπη Αρτεμισία ως σούπερ σέξυ μαινάδα, βγαλμένη από ταινία του Τζέιμς Μποντ.

Λέω, ότι σ΄ αυτή την εικόνα, τραβηγμένη πριν λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, βλέπουμε σε πρώτο πλάνο την κατάληξη των Μακρών Τειχών του Πειραιά, χτισμένων ύστερα από πρόταση του Περικλή μα βάση σχέδια του Θεμιστοκλή. Ο ίδιος ο Θεμιστοκλής, βέβαια, είχε περισσότερη εμπιστοσύνη στα «ξύλινα τείχη», στα πολεμικά πλοία, που του χάρισαν τη νίκη στη Σαλαμίνα. Ένα τέτοιο -αλλά καθόλου ξύλινο- πλοίο βλέπουμε στο βάθος. Η επιμήκης μουτζούρα στην αττική λιακάδα δεν είναι μια σκούρα γειτονιά με θέα στη θάλασσα αλλά το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush με αριθμό CVN-77, εκτόπισμα άνω των 110.000 τόνων, μήκος 333 μέτρα και πλήρωμα 3.200 ναυτικούς συν 2.480 αεροπόρους για την πτέρυγα μάχης των 90 αεροσκαφών κι ελικοπτέρων, που φιλοξενεί. Όντως, είναι μια σκούρα, μα πολύ σκούρα, γειτονιά!

Το τι γυρεύει  το βαφτιστήρι του Τζορτζ και της Μπάρμπαρα στα νερά μας είναι γνωστό: έτυχε να περνάει από εδώ και είπε να ρίξει μια ματιά, μπας και μάθει τι γίνεται στην Κριμαία. Χωρίς να θέλω ή να μπορώ να κάνω συγκρίσεις και ιστορικές αντιστοιχίσεις, σκέφτομαι πως η έδρα του αεροπλανοφόρου, στο Νόρφολκ, της Βιρτζίνια, απέχει από την Κριμαία, τουλάχιστον την δεκαπλάσια απόσταση απ’ ό,τι τα πέρσικα λιμάνια του Ξέρξη από τα στενά της Σαλαμίνας. Όντως, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ο πλανήτης έχει γίνει μικρότερος! Εδώ, το λιμάνι του Πειραιά, δύο μόνο μίλια από το αγκυροβόλιο του αεροπλανοφόρου, το έχουν πάρει  Κινέζοι!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)