to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 22.08.2017

Χ.Σ.

Κοινωνία

Όταν ο ΔΟΛ κατήγγειλε την ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό

Χαρακτηριστικές στιγμές από την περίοδο που η εφημερίδα "Τα Νέα" θεωρούσε ως απαράδεκτη την ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό, επισημαίνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, στην "Εφημερίδα των Συντακτών".


Στο άρθρο του με τίτλο "Με δεξιά σημαία ευκαιρίας", ο Δ. Ψαρράς σημειώνει πως το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας η οποία πέρασε πρόσφατα στα χέρια του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, με κεντρικό τίτλο «Ο σταλινισμός στην εξουσία» θα ήταν αδιανόητο πριν κάποια χρόνια, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, "τώρα που άλλαξε άποψη η Νέα Δημοκρατία, αλλάζουν καθώς φαίνεται και τα έντυπα της δεξιάς παράταξης, όπου ανήκουν, όπως έχουν καταντήσει, τα έντυπα του πρώην ΔΟΛ".

Σταχυολογώντας διάφορα άρθρα από την πρόσφατη ιστορία του ΔΟΛ, ο Β. Ψαρράς επισημαίνει άρθρο του Μ. Μητσού (27.2.1998), στο οποίο η συζήτηση για τα «εγκλήματα του κομμουνισμού» χαρακτηρίζεται ως «νέος αναθεωρητισμός» πρόσθετε με νόημα πως «για τα εγκλήματα του νεο-φιλελευθερισμού θα μιλήσουν γύρω στα μέσα του επόμενου αιώνα».

Σε άλλο άρθρο (Rafaele Rivais, εφ. «Λε Μοντ», 23.1.2006, επιμέλεια Μ. Μητσός), με τίτλο «Κάνουν ναζί τους κομμουνιστές» και υπότιτλο «Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου της Eυρώπης», η ίδια εφημερίδα "παρουσίαζε κείμενο γαλλικής εφημερίδας στο οποίο επικρινόταν η ταύτιση και γινόταν αναφορά στις θέσεις του Μ. Θεοδωράκη", επισημαίνει ο Δ. Ψαρράς. 

Επιπλέον, ο δημοσιογράφος της ΕφΣυν υπενθυμίζει πως στις 19.1.2013, "Τα Νέα" είχαν χαρακτηρίσει ως "απροσδόκητη δεξιά στροφή" "την αλλαγή στάσης της Οριάνα Φαλάτσι πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό της και την υιοθέτηση από την Ιταλίδα δημοσιογράφο του ίδιου σχήματος ταύτισης κομμουνισμού και ναζισμού". 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)