to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 02.08.2012

Πολιτική

Όταν ο Αλ Καπόνε βοηθούσε τους πεινασμένους

Μια παλιά ιστορία που θυμίζει τις «φιλανθρωπικές» δράσεις της Χρυσής Αυγής


Ουρές ανέργων έξω από εστιατόριο του Αλ Καπόνε που μοιράζει δωράν σούπα, καφέ και ντόνατς, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική. (Φωτογραφία: Bettmann/Corbis)

Οι «φιλανθρωπικές» δράσεις του περιβόητου γκάγκστερ Αλ Καπόνε, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930, στην πιο «μαύρη» περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, με τα εκατομμύρια ανέργους και πεινασμένους, δεν μπορεί παρά να φέρουν στο μυαλό μας συνειρμικά την αντίστοιχη δράση της Χρυσής Αυγής με τη δωρεάν διανομή φαγητού σε, αποκλειστικά, έλληνες πολίτες.

Ο δημοσιογράφος Καρνήλιος Βάντερμπιλτ, ανταποκριτής του περιοδικού Liberty και διάσημος για συνεντεύξεις του με προσωπικότητες της εποχής όπως ο Μουσολίνι, ο Πάπας Πίος ΣΤ’, ο πρόεδρος Χούβερ, ο Χίτλερ, ο Στάλιν, συναντήθηκε με τον Αλ Καπόνε τον Αύγουστο του 1931 και μίλησε μαζί του.


Βάντερμπιλτ: Η αστυνομία σας κυνηγά, αλλά οι φτωχοί δε δείχνουν να συμμερίζονται το μένος της εναντίον σας.

Αλ Καπόνε: Οι άνθρωποι σαν κι εμάς πρέπει να βάλουμε το χέρι βαθειά στην τσέπη, αν θέλουμε να επιζήσει ο κοσμάκης. Πέρσι τάιζα 350.000 ανθρώπους κάθε μέρα. Ο φετινός χειμώνας θα είναι χειρότερος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε απ’ το Κογκρέσο ή τον κύριο Χούβερ. Πρέπει να συνεισφέρουμε, ώστε να γεμίσουν οι κοιλιές των πεινασμένων και να ζεσταθούν τα κορμιά τους. Ξέρετε ότι η Αμερική βρίσκεται στο χείλος της κοινωνικής επανάστασης; Ο μπολσεβικισμός βρίσκεται προ των πυλών. Δεν πρέπει να του επιτρέψουμε να εισέλθει. Πρέπει να οργανωθούμε εναντίον του και ενωμένοι να αντισταθούμε.

Βάντερμπιλτ: Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι κινδυνεύουμε από τον κομμουνισμό κι όχι από την ανεργία και την ύφεση;

Αλ Καπόνε: Πρέπει να κρατήσουμε ακέραια την Αμερική, απαλλαγμένη από τη διαφθορά. Αν οι μηχανές αφήνουν χωρίς θέσεις εργασίας τους εργάτες, πρέπει να βρούμε άλλη δουλειά να τους δώσουμε, να τους βάλουμε να καλλιεργήσουν ξανά τα χωράφια, ή ο,τιδήποτε άλλο. Πρέπει να τους φροντίσουμε στην περίοδο της αλλαγής. Να τους κρατήσουμε μακριά από τα συνθήματα και την προπαγάνδα των κόκκινων, να εξασφαλίσουμε ότι το μυαλό τους θα παραμείνει υγιές.

Βάντερμπιλτ: Προς το παρόν πάντως, ο εισαγγελέας του Σικάγο, ο Πατ Ρος, εσάς θέλει να συλλάβει.

Αλ Καπόνε: Ο Πατ είναι θαυμάσιος, αλλά του αρέσει πολύ να βλέπει το όνομά του στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Το κακό είναι ότι δέχομαι περισσότερες επικρίσεις για πράγματα που δεν έχω κάνει παρά αναγνώριση για όσα πράγματι θετικά κάνω. Και από πάνω έχω όλους αυτούς τους δημοσιογράφους… λες και εγώ ευθύνομαι για όλα τα εγκλήματα που γίνονται στη χώρα.

Βάντερμπιλτ: Ποιοι ευθύνονται τελικώς για την κατάντια της χώρας;

Αλ Καπόνε: Σήμερα κανείς δε σέβεται τίποτε. Πριν, πιστεύαμε στην αρετή, την τιμή, την αλήθεια και το νόμο. Είχαμε 12 χρόνια μπροστά μας για να ορθοποδήσουμε και κοιτάξτε σε τι χάος μετατρέψαμε τη ζωή μας. Ψήφισαν την ποτοαπαγόρευση. Κι όμως σήμερα παρελαύνουν καθημερινά στα παράνομα μπαρ περισσότεροι από όσοι μέσα σε έναν χρόνο πριν από την ψήφιση του νόμου. Μπορεί να παραβαίνουν το νόμο αλλά στην πλειοψηφία τους δεν είναι κακοί άνθρωποι κι ούτε βεβαίως εγκληματίες.

Τα κίνητρα του Αλ Καπόνε για τη παροχή βοήθεια στους πεινασμένους είναι προφανή. Πάντως, ακόμα και αν ήταν γκάγκστερ δεν έθεσε κανένα κριτήριο εθνικής ταυτότητας για να βοηθήσει τους πεινασμένους.


Φωτογραφία Bettmann/Corbis:  Ουρές ανέργων έξω από εστιατόριο του Αλ Καπόνε που μοιράζει δωράν σούπα, καφέ και ντόνατς, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική. 

Πηγή:  todayfocus.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)