to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 11.07.2012

Αθλητισμός

Όταν η παραγωγή κερδίζει την αγορά

Οι ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν υπέρογκους προϋπολογισμούς για το σχεδιασμό της κάθε χρονιάς, έχουν και ανάλογους στόχους, που είναι ταυτισμένοι μονάχα με την κορυφή. Στον αθλητισμό όμως, έχει αποδειχτεί πολλάκις πως τα χρήματα δεν αποτελούν την μοναδική κινητήριο δύναμη. Άλλωστε σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε και κάποιο ιδιαιτέρως υψηλό ενδιαφέρον.


Τη στιγμή που η Παρί Σεν Ζερμέν, η Τσέλσι, ή η Μπάγερν Μονάχου, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που δημιούργησε το… παχουλό πορτοφόλι τους, μία ομάδα, η οποία προ τεσσάρων χρόνων είχε κατορθώσει σε αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, να μαζέψει την μπάλα πέντε φορές από τα δίχτυα της, τους έβαλε τα γυαλιά.

Σταδιακά έκτισε ένα στέρεο οικοδόμημα, με χαμηλότατο μπάτζετ και μπόρεσε να φτάσει στο σημείο να θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση για συλλόγους, των οποίων τα ταμεία, δεν θα μπορούσαν χαρακτηριστούν γεμάτα.

Απέδειξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι ισχυροποίησης ενός συνόλου, με την προϋπόθεση όμως, ότι θα υπάρχουν στη φαρέτρα του δύο πολύ σημαντικά όπλα. Αυτό της υπομονής, αλλά και της απαιτούμενης οργάνωσης.

Η Νόρτζελαντ περί ου ο λόγος, φαίνεται πως διέθετε και τα δύο. Από ένας μικρός δανέζικος σύλλογος, τείνει μέρα με την μέρα να θεωρηθεί ως ένας εκ των ισχυρότερων στη χώρα. 

Γεννήθηκε προ 21 χρόνων και αφού συμβιβάστηκε με το γεγονός του ότι δεν μπορούσε να σπαταλήσει ένα πακτωλό χρημάτων για την ενίσχυση της, αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά. Να εμπιστευτεί τις δικές της δυνάμεις και να παράγει παίκτες από τα σπλάχνα της, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ακαδημίες της.

Αυτή της η επιλογή μακροπρόθεσμα δικαιώθηκε. Το 2011 κινδύνεψε με υποβιβασμό, αλλά το 2012, έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος! 

«Aποδείξαμε ότι ακόμα και χωρίς πολλά χρήματα μπορείς να διανύσεις μια μεγάλη απόσταση μέσω της οργάνωσης, της έξυπνης διαχείρισης και της πίστης στις ιδέες σου και στον τρόπο που θα τις θέσεις σε εφαρμογή», έχει δηλώσει ο προπονητής της ομάδας, Κάσπερ Χούλμαντ και γέννησε ερωτηματικά, τα οποία αφορούν και τα δικά μας χωράφια, πόσω μάλλον από τη στιγμή που η πλειονότητα των ελληνικών συλλόγων αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικής φύσεως ζητήματα, που θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση τους. 

Μήπως θα ήταν λοιπόν, περισσότερο χρήσιμο αντί του να αναζητούνται πρόσκαιρα, ανεδαφικά πλάνα διάσωσης, να ετίθετο επί τάπητος, ένα σχέδιο πλήρους αναδιοργάνωσης, που θα συνεπαγόταν και την αναγέννηση μίας ομάδας; Αυτή μάλλον θα ήταν και μία αυθεντική ένδειξη σεβασμού προς την ιστορία που κουβαλά και συχνά επικαλείται ως ένα επιχείρημα παράτασης του αδιεξόδου. 

Το παράδειγμα της Νόρτζελαντ δε, θα μπορούσε να υιοθετηθεί και σε άλλους τομείς. Η παραγωγή, η δημιουργικότητα, η εξέλιξη, μπορούν να υπερκεράσουν τα όποια πιθανά εμπόδια ορθώνονται κατά την περίοδο μίας επιβληθείσας ζοφερούς πραγματικότητας και να χαρίσουν μία διαφορετική προοπτική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)