to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οταν η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ

Τα σωματεία των δημοσιογράφων, των τεχνικών τηλεόρασης και των διοικητικών υπαλλήλων, τον Ιούλιο του 2013 προχώρησαν σε 24ωρη απεργία στα ιδιωτικά κανάλια - μετόχους της DIGEA, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για το πραξικοπηματικό «μαύρο» στην ΕΡΤ από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.


Συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου 2013 το μεσημέρι ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά την απεργία -ώστε να μην προλάβουν οι καναλάρχες να προσφύγουν κατά της απεργίας στα δικαστήρια όπως έκαναν πάντοτε. Έλεγε τότε, η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και των άλλων σωματείων:

«Η απόφαση της 11ης Ιουνίου και η επιμονή έκτοτε της κυβέρνησης για εξαφάνιση της ΕΡΤ, αποκαλύπτουν έναν ευρύτερο σχεδιασμό και μια στρατηγική δραματικής συρρίκνωσης αν όχι εξαφάνισης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα»

»Η κυβέρνηση αποφάσισε και διέταξε τη διάλυση της ΕΡΤ και στη θέση της προσπαθεί να δημιουργήσει ένα παράνομο, ψευδεπίγραφο, συρρικνωμένο μόρφωμα τηλεόρασης τη ΝΕΡΙΤ (...)  Με την εξαφάνιση της ΕΡΤ παραδίδεται ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των συχνοτήτων στο μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο των ΜΜΕ, στους μετόχους της DIGEA».

»Τον τελευταίο μήνα φάνηκαν καθαρά αυτοί οι σχεδιασμοί: Την επιχείρηση «λουκέτου» στην ΕΡΤ διαδέχθηκε η παράνομη εκπομπή σήματος της ΝΕΡΙΤ μέσω της Digea . Ακολούθως και πάλι η Digea ανέλαβε να εκπέμψει το παράνομο κωμικοτραγικό πρόγραμμα της αποκαλούμενης «Δημόσιας Τηλεόρασης» και προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, η εκπομπή ξεκίνησε μέσα από ιδιωτικά στούντιο (πρώην Mega ) στην Παιανία».

»Είναι καθαρό πλέον ότι η κυβέρνηση βιάζεται για το συνολικό και τελικό ξεκαθάρισμα με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση ολόκληρου του φάσματος των συχνοτήτων, ολόκληρου του ψηφιακού χάρτη της χώρας από τους ιδιώτες-καναλάρχες της Digea , οι οποίοι θα διαθέτουν την παγκόσμια πρωτοτυπία να είναι ταυτόχρονα οι μοναδικοί «παραγωγοί» και «πάροχοι» του συνόλου του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος στη χώρα»

»Οι Ενώσεις του τύπου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες απεργίες στα ιδιωτικά κανάλια-μετόχους της Digea (ALPHA, ΑΝΤ1, MEGA , Μακεδονία, ΣΚΑΙ και STAR ) αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή, 19 Ιουλίου, ημέρα τελικής συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του ν/σ για την ΝΕΡΙΤ».

Και για την ιστορία, προσθέτουμε την καταγγελία του τότε Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για τους απεργοσπάστες του ΣΚΑΙ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 19.7.2013 με τίτλο «ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΙ TV»:
 
«Η 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει τα σωματεία των εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια - μετόχους της DIGEA εξελίσσεται με επιτυχία από το πρωί σήμερα.

Θλιβερή εξαίρεση η τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η οποία πρωτοστατεί στην απεργοσπασία και στην τρομοκράτηση των συναδέλφων. Η διοίκηση της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ πιστή στις αυταρχικές της πρακτικές και τις αντεργατικές της συμπεριφορές, έχει οργανώσει απεργοσπαστικό μηχανισμό  με «συναδέλφους», οι οποίοι έχουν εργαστεί κατά το παρελθόν στην ΕΡΤ και μάλιστα με προκλητικά παχυλούς μισθούς. Λυπούμαστε για την έλλειψη αυτοσεβασμού αλλά και συναδελφικής αλληλεγγύης που δείχνουν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι του κ. Αλαφούζου και τους παραδίδουμε στην κριτική του κοινού τους.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, όπως και σε προηγούμενες τέτοιες θλιβερές απεργοσπαστικές συμπεριφορές, θα ζητήσει από τα Πειθαρχικά Όργανα της Ένωσης να επιληφθούν.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ο αγώνας των συναδέλφων της ΕΡΤ θα συνεχιστεί με τη στήριξη όλων των δημοσιογράφων, γιατί είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια, την ενημέρωση και τη Δημοκρατία».

Βέβαια απεργοσπαστικούς μηχανισμούς οι εκδότες και οι καναλάρχες (σε συνεννόηση με την τότε κυβέρνηση που τους είχε δώσει την Digea και τα άφθονα τραπεζικά δάνεια), είχαν δημιουργήσει και χρησιμοποιήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα και λίγο νωρίτερα την περίοδο του μαύρου στην ΕΡΤ. Ιδού οι σχετικές καταγγελίες της 16.6.2013 και της 15.6.2013):

«Καταγγέλλουμε τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς των Καναλαρχών

»Νέα πρόκληση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών. Παρά τις σαφείς οδηγίες που αποφάσισαν και δημοσιοποίησαν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ, και οι καναλάρχες μετά το «καρτέλ» των εκδοτών «βάζουν πλάτη» στον κυβερνητικό σχεδιασμό να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αγνοώντας το Σύνταγμα και απειλώντας τη Δημοκρατία»

»Ενεργοποίησαν συντονισμένα απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και δε σεβάστηκαν για άλλη μια φορά το πάνδημο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να διαφυλαχθεί η συνταγματική νομιμότητα και να ανατραπούν οι πραξικοπηματικές ενέργειες της κυβέρνησης»

»Σημειώνουμε ότι οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας δεν φιμώνουν την ενημέρωση των πολιτών κατά την απεργία αλληλεγγύης στους συναδέλφους μας της ΕΡΤ, αντίθετα έχουν αποφασίσει για τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: Την αναμετάδοση του προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ. Τη μετάδοση προγράμματος από τον χώρο της ΕΡΤ σχετικά με τις κινητοποιήσεις και τις εξελίξεις για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και τη μετάδοση έως τριών 5λεπτων δελτίων ειδήσεων την ημέρα, επικεντρωμένων αυστηρά στα ζητήματα των κινητοποιήσεων και των πολιτικών εξελίξεων που σχετίζονται με το πραξικόπημα κατά της ΕΡΤ, και με τη συμμετοχή μόνον του απολύτως αναγκαίου προσωπικού»

Και μια μέρα πριν: «Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει το εκδοτικό πραξικόπημα

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την πραξικοπηματική κίνηση των εκδοτών, που κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα, παρά την απόφαση του Διασωματειακού για απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα φύλλα αυτά είναι προϊόν εκβιασμού συναδέλφων να εργαστούν και παραπλάνησης του αναγνωστικού κοινού, με δημοσίευση ύλης προηγούμενων ημερών»

»Με την αντιδημοκρατική αυτή κίνησή τους οι εκδότες κλιμακώνουν όλες τις προηγούμενες αυθαιρεσίες τους στο χώρο της ενημέρωσης και αποδεικνύουν ότι είναι συνεργοί στην αντισυνταγματική εκτροπή που σηματοδοτεί το κλείσιμο της ΕΡΤ»

»Με αυτές τις κινήσεις τους οι εκδότες έρχονται αντιμέτωποι, όχι μόνο με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ αλλά και με τον ελληνικό λαό, που συμμετέχει στις μαζικές κινητοποιήσεις κατά των αντιλαϊκών μέτρων και αποφάσεων της κυβέρνησης του Μνημονίου»

»Παράλληλα, αναδεικνύουμε τη σθεναρή στάση όλων των συναδέλφων στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που δεν υποχώρησαν στις συνεχείς πιέσεις των εργοδοτών να σπάσουν την απεργία»

»Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να σταματήσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία τώρα»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)