to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 06.06.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Όταν το ΔΝΤ "δικαιώνει" τον... ΣΥΡΙΖΑ!

Το κύριο άρθρο της Αυγής


Το ΔΝΤ παραδέχεται τώρα ότι έκανε λάθος με το Μνημόνιο για την Ελλάδα. Δεν προέβλεψε, λέει, τη ζημιά που θα προκαλούσε η άγρια λιτότητα στην ελληνική οικονομία. Και επιπλέον, διαπιστώνει ότι το περίφημο κούρεμα του δημόσιου χρέους έπληξε την Ελλάδα.

Ως προς τις επιπτώσεις του Μνημονίου, το ΔΝΤ ήδη εδώ και μήνες, με την έκθεση Μπλανσάρ, έχει παραδεχθεί ότι υπολόγισε λάθος τον πολλαπλασιαστή της κρίσης. Ότι, δηλαδή, υποεκτίμησε τις επιπτώσεις της λιτότητας. Αν, όμως, το Μνημόνιο παρουσιάζεται από τους εγχώριους απολογητές της τρόικας ως "αναγκαίο κακό", πώς να σχολιάσουμε την κριτική για το PSI; Το κούρεμα του χρέους παρουσιάζεται από την τρικομματική κυβέρνηση ως μάννα εξ ουρανού, ως στρατηγική επιλογή τους, ως η κίνηση που αποκατέστησε τις όποιες συνέπειες του Μνημονίου, ως η αναγκαία πρωτοβουλία για να μπει η χώρα του χρόνου ή του παραχρόνου στην... "ανάπτυξη"! Θριαμβολογούν οι κυβερνητικοί συνέταιροι, ο Βενιζέλος μάλιστα κομπάζει ότι το PSI είναι δική του πολιτική επιτυχία!

Το ΔΝΤ εκθέτει τα εγχώρια όργανα των μνημονιακών πολιτικών. Παραδέχεται ότι δεν ήταν μονόδρομος το Μνημόνιο, αλλά επιλογή προκειμένου να εφαρμοστούν στην Ευρώπη πολιτικές λιτότητας. Δηλαδή, η Ελλάδα επελέγη ως πειραματόζωο. Το PSI δεν ήταν ευχή κι αποδεικνύεται κατάρα. Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τί λένε οι διάφοροι τροϊκανοί υπάλληλοι και παπαγάλοι -πολιτικοί, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι. Πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει, επειδή είχε εξαρχής διατυπώσει ριζική κριτική και είχε επιμείνει σε κούρεμα του χρέους από την πρώτη στιγμή και σε πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικούς στόχους και σε συνάρτηση πάντοτε με την ανάπτυξη;

Το ΔΝΤ έχει την εξουσία να επιβάλλει πολιτικές. Όταν, όμως, αυτές χρεωκοπούν, τις επιπτώσεις τις πληρώνουν οι υπήκοοι. Το ΔΝΤ δεν αναγνωρίζει λάθος μετά την απομάκρυνση από το ταμείο. Τόσο κυνικά.

Κι όμως, η νέα επίσημη παραδοχή για την εγκληματική πολιτική, επιβάλλει να διεκδικηθεί αλλαγή πορείας, έξω από τα δεσμά του Μνημονίου. Από ποιους όμως; Από τους προπαγανδιστές και τους υπάκουους διαχειριστές της λανθασμένης πολιτικής; Απ' αυτούς που η πολιτική επιτυχία τους συνδυάζεται με την αποτυχία της χώρας; Η δημοκρατική ανατροπή αναδεικνύεται προϋπόθεση ώστε η χώρα να αξιοποιήσει τις αντιφάσεις που αποκαλύπτονται από το στρατόπεδο των δανειστών. Και να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική αναγέννηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)