to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 07.09.2014

Πολιτισμός

"Όταν το αυτονόητο καταργείται, οφείλεις να αντιδράσεις": Ο Δ. Τσακνής καταγγέλλει μη καταβολή δεδουλευμένων για την παράσταση "Θεσμοφοριάζουσες"

"Όταν το αυτονόητο, δηλαδή να αμείβεσαι ακόμα και σε συνθήκες μνημονίου, καταργείται, τότε οφείλεις να αντιδράσεις", δηλώνει ο Διονύσης Τσακνής αναφερόμενος στη δικαστική διαμάχη τόσο του ίδιου, όσο και άλλων συντελεστών της παράτασης "Θεσμοφοριάζουσες" με τον επιχειρηματία Φάνη Κιρκινέζο.


Ο Διονύσης Τσακνής έχει γράψει τη μουσική της παράστασης και εξ'αιτίας της μη καταβολής των δεδουλευμένων του αναφέρει ρητά σε δήλωσή του πως απαγορεύει στο εξής την χρήση της μουσικής του. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης είναι ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος έχει επίσης μπει σε δικαστική διαμάχη με τον επιχειρηματία.

Όπως τονίζει σε αρκετά σημεία της δήλωσής του ο κ. Τσακνής, δεν πιστεύει πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να λάβει τη χρηματική αποζημίωση που ατιστοιχεί στην εργασία του, ωστόσο θεωρεί πως για λόγους αξιοπρέπειας οφείλει να χρησιμοποιήσει όσα νόμιμα μέσα διαθέτει ώστε να δικαιωθεί. Σημειώει, μάλιστα, πως οι λόγοι που κινείται νομικά εναντίον του Φ. Κιρκινέζου και δημοσιοποιεί την ιστορία, είναι ηθικοί και πολιτικοί, θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως μέσω της συλλογικής δράσης μπορούν να επιτυγχάνονται νίκες.

Οι "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη, διασκευασμένες από τον Γιώργο Κιμούλη και τον Πιτσιρίκο, έκαναν πρεμιέρα φέτος το καλοκαίρι.  Ο Άγγελος Καλοδούκας ήταν εκεί και μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την παράσταση στη σελίδα μας στο facebook.

Ολόκληρη η δήλωση του Διονύση Τσακνή

Όταν το αυτονόητο (να αμείβεσαι έστω και με συνθήκες μνημονίου) καταργείται,

Όταν ο σεβασμός της εργασίας (χειρωνακτικής ή πνευματικής) μοιάζει για την ασύδοτη εργοδοσία, άγνωστη λέξη,

Όταν η επιδειξιομανία του πλούτου, χλευάζει την οικονομική δυσπραγία του εργαζόμενου και κωφεύει στις δικαιολογημένες οχλήσεις και επιβεβλημένες αντιδράσεις,

Όταν η επιχειρούμενη λογική του εκφοβισμού, (μην τύχει και δε βρεις αύριο δουλειά σε παρόμοιους πάτρονες) γίνεται καθεστώς,

ΤΟΤΕ: Οφείλεις να αντιδράσεις με όσα μέσα σου δίνουν οι κουτσουρεμένοι -έστω νόμοι αυτού του κράτους, όχι μόνο σε κοινωνικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Εκφράζοντας -θέλω να πιστεύω- το σύνολο των συναδέλφων του χώρου, (ηθοποιών, τεχνικών και υπολοίπων συντελεστών της παράστασης “ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ” , παραγωγής του γνωστού πλέον στον καλλιτεχνικό χώρο, επιχειρηματία ονόματι ΦΑΝΗ ΚΙΡΚΙΝΕΖΟΥ) κατήγγειλα την σύμβασή μου με τον εν λόγω επιχειρηματία και προχώρησα σε απαγόρευση χρήσης της μουσικής μου για την συγκεκριμένη παράσταση, για αθέτηση όλων των συμβατικών του υποχρεώσεων.

Συμβατικές υποχρεώσεις, που εξ όσων καλά γνωρίζω, αθέτησε και συνεχίζει να αθετεί τόσο προς τους ηθοποιούς και τεχνικούς, όσο και προς τον μεταφραστή Κ. Γεωργουσόπουλο, το διασκευαστή Γ. Κιμούλη , τη χορογράφο Ε. Γεροδήμου και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές.

Σε παρόμοιες ενέργειες, σαν τη δική μου προέβησαν ηθοποιοί της παράστασης όσο και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Γ. Κιμούλης δείχνοντας έτσι ,πως μόνο με κοινούς αγώνες μπορούμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του καλλιτεχνικού μας έργου και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Δεν προέχει η όποια οικονομική μου δικαίωση, για την απλήρωτη εργασία μου. (Με την κατάσταση δε των δικαστηρίων, μάλλον οι κληρονόμοι μου θα εισπράξουν).

Αντιθέτως η ηθική, κοινωνική και πολιτική διάσταση, μέσω της δημοσιοποίησης της αθλιότητας, είναι αυτή, που με οδήγησε στο ύστατο όπλο που μου απέμεινε.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)