to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Όσο η ΕΕ συζητά για την ερημοποίηση, το ΣΤΕ απορρίπτει τις προσφυγές για τον Αχελώο: Το σχόλιο Καφαντάρη

Τοποθέτηση της Βουλευτή Δυτικής Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, την Τετάρτη 23/06/2021, κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων με θέμα την ενημέρωση των μελών για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης.


  • ​Ερημοποίηση: Παγκόσμιο, σοβαρό ζήτημα που έχει τεθεί έγκαιρα, από το 1994, από τον ΟΗΕ. Στους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στόχος 15 είναι η αντιμετώπιση της ερημοποίησης. Το 2015 η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να επιτύχουν μηδενική υποβάθμιση της γης στην ΕΕ έως το 2030.
  • ​Η κλιματική κρίση είναι καθοριστικής σημασίας και για την ερημοποίηση.
  • ​Η ποσότητα και η ποιότητα του νερού υποβαθμίζεται σημαντικά, ωστόσο μία από τις πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης ήταν η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.
  • ​Οι συστάσεις της ΕΕ είναι:

1) Κατανόηση της υποβάθμισης της γης και της ερημοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι πρέπει να καταρτιστεί μεθοδολογία και σχετικοί δείκτες με αφετηρία τους τρεις δείκτες που βάζει ο ΟΗΕ για την αξιολόγηση της έκτασης ερημοποίησης και της υποβάθμισης της γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020. Συλλογή στοιχείων, δημιουργία διαδραστικών χαρτών για χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κράτη μέλη και αυτό έχει όριο υλοποίησης 31 Δεκεμβρίου του 2021.

2) Αξιολόγηση της αναγκαιότητας βελτίωσης του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και αν αυτό το οποίο ισχύει σήμερα αρκεί ή πρέπει πραγματικά να αναβαθμιστεί και να επικαιροποιηθεί. Αυτό έχει στόχο 30 Ιουνίου του 2021 που διανύουμε τώρα.

3) Μηδενική υποβάθμιση της γης, μέχρι το 2030.

  • Επανέρχεται διά της πλαγίας οδού το θέμα της εκτροπής του Αχελώου Το Συμβούλιο Επικρατείας έχει αποφανθεί και έχει απορρίψει προσφυγές.
  • ​Όταν λέμε ότι το νερό είναι ένας φυσικός πόρος σε ανεπάρκεια, πρέπει να τον προστατεύσουμε και σε ποσότητα και ποιότητα, το ζήτημα δεν είναι να λύνουμε προβλήματα μεταφέροντας νερό από εδώ εκεί. Το ζήτημα είναι να έχουμε τέτοιες πολιτικές, τέτοια έργα, τα οποία μπορούν να γίνουν, όπως μικρά αρδευτικά, μικρά φράγματα και για τη συγκεκριμένη περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και συνολικές πολιτικές και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον εμπλουτισμό του εδάφους, για την αλλαγή καλλιεργειών πολλές φορές στις σύγχρονες συνθήκες κλπ.
  • ​Τα σχέδια διαχείρισης υδάτων και στα υδατικά διαμερίσματα της χώρας μας ολοκληρώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είμαστε στη φάση της καινούργιας αναθεώρησης γι’ αυτούς τους σχεδιασμούς, από το 2020 και μετά.
  • ​​Πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις και με την επιστημονικότητα που απαιτείται, γιατί η επιστήμη με την πολιτική πρέπει κάποια στιγμή να συμβαδίσουν, αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε αυτό που λέγεται κλιματική κρίση

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με το βίντεο και ολόκληρη η τοποθέτηση.

https://youtu.be/BE4bMhKZBWs

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Πρώτα απ’ όλα, η συζήτηση για την ερημοποίηση είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεν εντοπίζεται μόνο στη Θεσσαλία, στην οποία, σαφώς συμφωνούμε, ότι έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η ερημοποίηση με όποιες συνέπειες. Είναι ένα παγκόσμιο θέμα, το οποίο έχει τεθεί έγκαιρα, από το 1994, από τον ΟΗΕ, μετά την Συνδιάσκεψη του Ρίο.

Επίσης, από το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει μέχρι το 2030, ότι πρέπει να υπάρξει μηδενική υποβάθμιση της γης. Αυτό σημαίνει, ότι έχει βάλει κάποιους στόχους, τους οποίους πρέπει να επιτύχουμε όλοι. Και βέβαια, καταλαβαίνουμε, φυσικά, ότι ο σημαντικός παράγων «κλιματική κρίση» και το να αντιπαλέψουμε τις συνέπειές της, αλλά και με πολιτικές προσαρμογής, είναι καθοριστικό και για το κομμάτι της ερημοποίησης, που είναι και μια έκφραση, αν θέλετε, αυτής της κλιματικής κρίσης, η οποία επελαύνει.

Επίσης, οφείλω να πω, ότι και στους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στόχος νούμερο 15 είναι η αντιμετώπιση της ερημοποίησης. Αναφέρθηκαν εδώ αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Ακούσαμε και την επικεφαλής της Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης, την κυρία Μπριασούλη - θα της πω καλή επιτυχία στο έργο της και καλή επιτυχία και στην Επιτροπή - και θα πιαστώ από κάτι το οποίο είπε. Είπε ότι, τελικά, για το νερό, που όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία του, σήμερα και ειδικά, την εποχή της κλιματικής κρίσης, που και η ποσότητα και η ποιότητά του υποβαθμίζεται σημαντικά, ότι αναφέρονται μια σειρά υπουργεία, όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Υποδομών κ.λπ..

Εδώ θα ήθελα να πω ότι από τις πρώτες κινήσεις που δυστυχώς έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν να καταργήσει την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, που προσπαθούσε ακριβώς αυτό, να συντονίσει πολιτικές, υπουργεία και τομείς για το θέμα της διαχείρισης του νερού.

Το δεύτερο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει συγκεκριμένους στόχους πέραν του 2030, μηδενική υποβάθμιση γης, ναι μεν έχει πάρει κάποιες αποφάσεις, αλλά έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό και έχει κάνει και κάποιες συστάσεις.

Σύσταση 1, κατανόηση της υποβάθμισης της γης και της ερημοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι πρέπει να καταρτιστεί μεθοδολογία και σχετικοί δείκτες με αφετηρία τους τρεις δείκτες που βάζει ο ΟΗΕ για την αξιολόγηση της έκτασης ερημοποίησης και της υποβάθμισης της γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Συλλογή στοιχείων, δημιουργία διαδραστικών χαρτών για χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κράτη μέλη και αυτό έχει όριο υλοποίησης 31 Δεκεμβρίου του 2021.

Η σύσταση δύο που μιλάει για αξιολόγηση της αναγκαιότητας βελτίωσης του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και αν αυτό το οποίο ισχύει σήμερα αρκεί ή πρέπει πραγματικά να αναβαθμιστεί και να επικαιροποιηθεί. Αυτό έχει στόχο 30 Ιουνίου του 2021 που διανύουμε τώρα.

Τρίτη σύσταση, βέβαια, τη μηδενική υποβάθμιση της γης, μέχρι το 2030.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο γρήγορα πρέπει να προχωρήσουμε για το συγκεκριμένο.

Εγώ θα ήθελα πριν κλείσω, γιατί σωστά είπατε κυρία Πρόεδρε, είναι θέμα μιας Επιτροπής Περιβάλλοντος το ζήτημα αυτό, να το συζητήσουμε εκτενώς κ.λπ., να αναφερθώ στη Θεσσαλία.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, πάνω από ένα χρόνο, ακούμε είτε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος είτε στην Ολομέλεια της Βουλής να επανέρχεται διά της πλαγίας οδού το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Το ακούσαμε εκτενέστερα και εδώ σήμερα.

Το Συμβούλιο Επικρατείας έχει αποφανθεί και έχει απορρίψει προσφυγές και μάλιστα πρόσφατα πριν από λίγο χρονικό διάστημα, και προσφυγές από την περιφέρεια Θεσσαλίας και μεμονωμένων βουλευτών, σχετικά με τα σχέδια διαχείρισης του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας.

Όταν λέμε ότι το νερό είναι ένας φυσικός πόρος σε ανεπάρκεια πρέπει να τον προστατεύσουμε και σε ποσότητα και ποιότητα, το ζήτημα δεν είναι να λύνουμε προβλήματα μεταφέροντας νερό από εδώ εκεί. Το ζήτημα είναι να έχουμε τέτοιες πολιτικές, τέτοια έργα, τα οποία μπορούν να γίνουν, όπως μικρά αρδευτικά, μικρά φράγματα και για τη συγκεκριμένη περιοχή της Θεσσαλίας και να μπορέσει να λυθεί το ζήτημα αυτό μαζί με συνολικές πολιτικές και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την εμπλουτισμό του εδάφους, για την αλλαγή καλλιεργειών πολλές φορές στις σύγχρονες συνθήκες και χίλια δυο πράγματα.

Μην προσπαθούμε, λοιπόν, να φέρνουμε θέματα για τα οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί, κυρία Πρόεδρε και ήθελα να το πω για να αποκαταστήσω κάποια πράγματα, γιατί τα σχέδια διαχείρισης υδάτων και στα υδατικά διαμερίσματα της χώρας μας ολοκληρώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είμαστε στη φάση της καινούργιας αναθεώρησης γι’ αυτούς τους σχεδιασμούς, από το 2020 και μετά. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα σοβαρό που πρέπει με σοβαρότητα και η κυβέρνηση, αλλά βέβαια επειδή είναι θέμα που άπτεται, όπως καταλαβαίνουμε, της ύπαρξης του καθενός μας, πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις και με την επιστημονικότητα που απαιτείται, γιατί η επιστήμη με την πολιτική πρέπει κάποια στιγμή να συμβαδίσουν, αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε αυτό που λέγεται κλιματική κρίση.

Ευχαριστώ.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)