to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:41 | 22.09.2014

πηγή: onlarissa.gr

Πολιτική

«Οσμή εκλογών, μέσω εκτροπής του Αχελώου» διαπιστώνει ο «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία»

Με αφορμή την ανακίνηση του θέματος της εκτροπής του Αχελώου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μετά την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, ο «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:


Οσμή εκλογών έχει η, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, μέσα στο οποίο προβλέπεται η “αποσύνδεση” του έργου του Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) Μεσοχώρας, αλλά όχι και ίδια η εκτροπή του Αχελώου, με την οποία πάνε να συνδέσουν κάποιοι το έργο.

Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και ο αναπ. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς, στις δηλώσεις τους για την έγκριση του ΣΔΥΔ Θεσσαλίας, άφησαν ανοικτό παράθυρο παρερμηνειών, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, ότι η ολοκλήρωση του ΥΗΣ Μεσοχώρας θα άρει “εμπόδια” που σχετίζονται με τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία. Η ασάφεια του πρωθυπουργού σχετίζεται με το σενάριο επικείμενων εκλογών, όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκε το έργο όλα αυτά τα χρόνια: ψηφοθηρικά!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ουκ ολίγες φορές, με πλέον πρόσφατη τη φετινή (26/2014) απόφαση της Ολομέλειάς του, ότι όπως κι αν έχει σχεδιαστεί το έργο (ενεργειακό, αρδευτικό, υδρευτικό), παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακόμη και ως “αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο” που θα λάβει περιβαλλοντικούς όρους “αυτόνομα”, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση που γίνεται τα τελευταία 18 χρόνια, είναι εκ του πονηρού, αφού την ίδια στιγμή, μέσω της «μικρής ΔΕΗ», παραχωρούνται σε ιδιώτες σημαντικά δημόσια υδροηλεκτρικά κι ενώ επίκεινται και δημοπρασίες υδροηλεκτρικών για την είσοδο ιδιωτών στη «φθηνή» ενέργεια. Ως εκ τούτου, καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στην κυβέρνηση ότι και αυτός ο ΥΗΣ, μετά την ολοκλήρωσή του, δε θα είναι ο επόμενος στο καλάθι των ευκαιριών –«ό,τι πάρεις 100» για υποψήφιους αγοραστές.

Ο «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» διατυπώνει μία ακόμη φορά τη σταθερή και πάγια θέση του ενάντια στο έργο της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, ως περιβαλλοντικά επιζήμιο για τις επόμενες γενιές. Αντίστοιχα, η όποια συζήτηση για τον ενεργειακό σχεδιασμό, σύμφωνα με το δικό μας πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιφέρειας, μπορεί να γίνει μόνο μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης της αειφορίας, καθώς και του δημοσίου ελέγχου στις ενεργειακές υποδομές, μέσα και μετά από συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς -επιστημονικούς, αγροτικούς, περιβαλλοντικούς-, τους κατοίκους της περιοχής, τους τελικούς χρήστες και τα κινήματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)