to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Όσκαρ αλά ελληνικά

Αν δεχτούμε ότι οι «Χρυσές Σφαίρες» είναι προάγγελος του τι θα συμβεί στις βασικές, τουλάχιστον, κατηγορίες των βραβείων Όσκαρ, τότε θα πρέπει να περιμένουμε το σάρωμα του «La La Land» στις βασικές κατηγορίες


Δυο ευχάριστες εκπλήξεις έκρυβε η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα γνωστά σε όλους/ες, βραβεία Όσκαρ. Η πρώτη, για πολλούς δίκαιη, είναι η υποψηφιότητα της ταινίας «Αστακός» (Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου, στην κατηγορία «Πρωτότυπο Σενάριο». Το βραβείο θα διεκδικήσει ο Λάνθιμος μαζί με τον- μόνιμο πλέον- συνεργάτη του, Ευθύμη Φιλίππου.  Είναι  πρώτη φορά που Έλληνες δημιουργοί είναι υποψήφιοι σ’ αυτή την κατηγορία.

Βέβαια, ο «Αστακός»- ο οποίος παρεπιπτόντως είναι βρετανική παραγωγή- δεν θα’χει εύκολο έργο καθώς συνυποψήφιες θα είναι σημαντικές ταινίες: «Πάση θυσία» σε σενάριο του Τέιλορ Σέρινταν (σεναριογράφος του Sicario), «La La Land» σε σενάριο του σκηνοθέτη της ταινίας, Νταμιέν Σαζέλ, «Manchester by the sea» του και σκηνοθέτη Κένεθ Λόνεργκαν και ο Μάικ Μιλς για την ταινία «20th Century Women».

Η έτερη υποψηφιότητα είναι αυτή της Δάφνης Ματζιαράκη στην κατηγορία του «Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους». Ο τίτλος της ταινίας είναι «4.1 Miles», όση δηλαδή η απόσταση που χωρίζει τα παράλια της Τουρκίας με τη Λέσβο. Όση η απόσταση που διένυαν και διανύουν χιλιάδες πρόσφυγες μέσα σε βάρκες και φουσκωτά. Το δυνατό θέμα, η εξαιρετική κινηματογράφηση, η προσωπική ιστορία του καπετάνιου ενός μικρού πλοίου που έσωσε εκατοντάδες πρόσφυγες, έδωσαν μια θέση στην πεντάδα των Όσκαρ στην νεαρή σκηνοθέτρια.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, ξεχωρίζουμε τις 14 υποψηφιότητες της ταινίας του Νταμιέν Σαζέλ, «La La Land», αριθμός που ισοφαρίζει το ρεκόρ του «Τιτανικού» και του «Όλα για την Εύα». Αν τελικώς, το υπέροχο αυτό μιούζικαλ καταφέρει να κατακτήσει 11 από τα 14 Όσκαρ για τα οποία είναι υποψήφιο, τότε θα μπει στην κλειστή λίστα πλάι στον «Άρχοντα των δακτυλιδιών», τον «Τιτανικό» και τον «Μπεν Χουρ». Λέτε να πιάσει τα 12; Πάντως 14 Όσκαρ δεν θα μπορέσει να κερδίσει, μιας που είναι υποψήφιο με 2 τραγούδια στην κατηγορία «Καλύτερου τραγουδιού».

Σε 8 κατηγορίες είναι υποψήφιο το δεύτερο μεγάλο φαβορί των βραβείων, η ταινία «Η άφιξη» του πολυαγαπημένου Ντενίς Βιλνεβ, ενώ και το «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς θα διεκδικήσει  και αυτό 8 βραβεία. Δύο λιγότερα θα έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν οι ταινίες «Manchester by the sea» του Κένεθ Λόνεργκαν, το «Lion» του Γκαρθ Ντέβις στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα και ο «Αντιρρησίας συνείδησης» του Μελ Γκίμπσον.

Αν δεχτούμε ότι οι «Χρυσές Σφαίρες» είναι προάγγελος του τι θα συμβεί στις βασικές, τουλάχιστον, κατηγορίες των βραβείων Όσκαρ, τότε θα πρέπει να περιμένουμε το σάρωμα του «La La Land» στις βασικές κατηγορίες, το πρώτο βραβείο για τον Κέισι Άφλεκ για την ερμηνεία του στο «Manchester by the sea» (θυμίζω πως ήταν υποψήφιος το 2008 για τη «Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς»), τη σκληρή μάχη ανάμεσα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ για το ξενόγλωσσο «Elle» και την Νάταλι Πόρτμαν για το «Jackie» (να μην εκπλαγούμε αν η Ακαδημία θελήσει να στείλει πολιτικό μήνυμα στον Ντόλαντ Τραμπ) καθώς επίσης και τις άκρως απρόβλεπτες «δευτερεύουσες» κατηγορίες, ειδικά εκείνες που έχουν να κάνουν με την υποκριτική. Κοντός ψαλμός αλληλούια!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)