to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 13.03.2023

Πολιτισμός

Όσκαρ 2023: Θρίαμβος για την κωμωδία «Τα Πάντα Όλα»

Η ταινία των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ είναι η απόλυτη κυρίαρχος των Οσκαρ έχοντας κερδίσει σε επτά κατηγορίες


Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η ταινία “Τα Πάντα Ολα” που απέσπασε συνολικά 7 Όσκαρ ανάμεσα στα οποία το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρώτου Γυναικείου Ρόλου (Μισέλ Γεό), B Γυναικείου Ρόλου και Β' Ανδρικού Ρόλου., ενώ ακολουθεί το All Quiet on the Western Front (Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο) με 4 Όσκαρ. Το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Μπρένταν Φρέιζερ για την ερμηνεία του στη Φάλαινα του Αρονόφσκι. Σημειώστε πως από το 2009, όταν το πεδίο Καλύτερης Ταινίας αυξήθηκε σε 10 υποψηφιότητες, το "Τα Πάντα Όλα" είναι η πρώτη ταινία που κερδίζει 7 Όσκαρ. Ιδιαίτερη αίσθηση δε προκάλεσε το γεγονός πως ταινίες- φαβορί, όπως Τα Πνεύματα του Ινισέριν και το Ταρ "αποχώρησαν" με 0 Χρυσά Αγαλματίδια στις αποσκευές τους...

Σάρωσε η κωμωδία «Τα πάντα όλα»

Το Everything Everywhere All at Once είναι η πιο αλλόκοτη ταινία της  χρονιάς | Review - Unboxholics.com

Η αντισυμβατική κωμωδία «Τα πάντα όλα» σάρωσε, κερδίζοντας τα περίβλεπτα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας και εξασφαλίζοντας συνολικά 7 αγαλματίδια στην 95η τελετή απονομής των βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών χθες Κυριακή το βράδυ.

Η ταινία με πρωταγωνίστρια τη Μισέλ Γιο στον ρόλο μεσόκοπης κινέζας μετανάστριας στις ΗΠΑ που έχει κατάστημα με πλυντήρια αλλά διαθέτει υπερδυνάμεις σε παράλληλα σύμπαντα, απέσπασε τρία από τα τέσσερα βραβεία ηθοποιίας: πέρα από την ίδια την κυρία Γιο (Α΄ γυναικείου ρόλου), αγαλματίδια παρέλαβαν η Τζέιμι Λι Κέρτις (Β΄ γυναικείου) και ο Κε Χούι Κουάν (Β΄ ανδρικού).

«Για όλα τα μικρά αγόρια και τα μικρά κορίτσια που μοιάζουν σαν εμένα και μας βλέπουν απόψε, αυτός είναι φάρος ελπίδας και πιθανοτήτων. Είναι απόδειξη πως μπορείς να κάνεις μεγάλα όνειρα και πως τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα», είπε η κυρία Γιο, 60 ετών, παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Και, κυρίες, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ποτέ πως έχετε αφήσει πίσω τα καλύτερά σας χρόνια», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουάν, άλλοτε παιδί-θαύμα, που εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού για κάπου δυο δεκαετίες, φίλησε το αγαλματίδιο στη σκηνή μπροστά στα μεγαλύτερα ονόματα της 7ης τέχνης.

«Το ταξίδι μου άρχισε μέσα σε μια βάρκα», είπε ο ηθοποιός με καταγωγή από το Βιετνάμ. «Πέρασα έναν χρόνο σε καταυλισμό προσφύγων. Με κάποιο τρόπο, κατέληξα εδώ, στη μεγαλύτερη σκηνή του Χόλιγουντ».

Ο κ. Κουάν, 51 ετών, έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη στα 12 του, συμπρωταγωνιστώντας στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού» (1984). Όμως περιθωριοποιήθηκε λόγω της έλλειψης ρόλων για Ασιάτες στο Χόλιγουντ και για καιρό έκανε άλλες δουλειές για να εξασφαλίζει τα προς το ζην.

«Λένε πως αυτά γίνονται μόνο στο σινεμά. Δεν το πιστεύω πως συμβαίνει σε εμένα. Αυτό είναι το αμερικανικό όνειρο».

Η κυρία Κέρτις, 64 ετών, απευθύνθηκε δακρυσμένη στους εκλιπόντες γονείς της, τον Τόνι Κέρτις και την Τζάνετ Λι, που υπήρξαν υποψήφιοι για βραβεία Όσκαρ και Τόνι αλλά χωρίς να τα καταφέρουν. «Μόλις κέρδισα Όσκαρ», είπε.

Οι σκηνοθέτες της ταινίας «Τα πάντα όλα» Ντάνιελ Σάινερτ και Ντάνιελ Κουάν, που έλαβαν επίσης βραβείο σεναρίου, κέρδισαν μεταξύ άλλων το ιερό τέρας του Χόλιγουντ Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Τέσσερα Όσκαρ στο «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» - Στον Μπρένταν Φρέιζερ το Α Ανδρικού Ρόλου

All Quiet on the Western Front - The Rough Cut

Η αντιπολεμική ταινία «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο», συγκλονιστική αναπαράσταση του μεγάλου σφαγείου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η άλλη μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς, έλαβε τέσσερα Όσκαρ, ξένης ταινίας, μουσικής, φωτογραφίας και σχεδιασμού παραγωγής.

Παραγωγή του Netflix, η ταινία μεγάλου μήκους είναι η τρίτη μεταφορά του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας στη μεγάλη οθόνη, αλλά η πρώτη στη γλώσσα του Γκέτε, στην οποία το έγραψε ο δημιουργός του.

Ο Μπρένταν Φρέιζερ, άλλοτε πρωταγωνιστής φιλμ δράσης τα χρόνια του 1990, γνωστός ιδίως για τη σειρά ταινιών «Η μούμια», που βίωσε προβλήματα υγείας, απώλειες, και κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση, έκανε θριαμβευτική επιστροφή, αποσπώντας ένα από τα πιο περίβλεπτα βραβεία της Ακαδημίας. Ο καναδοαμερικανός ηθοποιός, 54 ετών, έλαβε το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του Τσάρλι, του παχύσαρκου, απομονωμένου καθηγητή αγγλικών που αυτό που θέλει είναι να συμφιλιωθεί με το παιδί του στο φιλμ «Η φάλαινα».

 Ο Μπρένταν Φρέιζερ είναι έτοιμος για το Όσκαρ του  - Documento

Το Όσκαρ ντοκιμαντέρ έλαβε το «Ναβάλνι», για την δηλητηρίαση του ρώσου αντιπολιτευόμενου και τη φυλάκισή του μετά την επιστροφή του το 2021. Μαζί με τον σκηνοθέτη Ντάνιελ Ρόχερ το παρέλαβε η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλναγια, ευχόμενη ο Αλεξέι Ναβάλνι και η χώρα της να ανακτήσουν την «ελευθερία».

Αναλυτικά τα βραβεία

Καλύτερη ταινία: Τα Πάντα Ολα

Σκηνοθεσία: The Daniels -Τα Πάντα Ολα

Α Ανδρικός: Μπρένταν Φρέιζερ - Whale (Φάλαινα)

Α Γυναικείος: Μισέλ Γέο -«Τα Πάντα Ολα»

Β' Ανδρικός Ρόλος: Κε Χουι Καν -Τα Πάντα Ολα

B' Γυναικείος Ρόλος: Τζέιμι Λι Κέρτις -Τα Πάντα Ολα

Πρωτότυπο Σενάριο: Everything Everywhere All at Once (Τα Πάντα Ολα)

Διασκευασμένο Σενάριο: Γυναικείες Κουβέντες- Women Talking

Μουσική: All Quiet on the Western Front (Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο)

Διεθνής Ταινία: All Quiet on the Western Front (Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο)

Ταινία Animation: Pinocchio του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους: Navalny

Ντοκιμαντέρ - Μικρού Μήκους: The Elephant Whisperers

Κοστούμια: Black Panther -Wakanda Forever

Ήχος: Top Gun: Maverick

Καλύτερο τραγούδι: Naatu Naatu από το RRR

Μικρού Μήκους Ταινία - Animation: The Boy, the Mole, the Fox, and the Horse

Μικρού Μήκους Ταινία: Irish Goodbye

Μοντάζ: Τα Πάντα Ολα

Φωτογραφία: All Quiet on the Western Front (Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο)

Σκηνογραφία: All Quiet on the Western Front

Οπτικά Εφέ: Avatar: The Way of Water

Κομμώσεις και Μακιγιάζ: The Whale

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)