to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 21.02.2020

Αθλητισμός

ΟΣΦΠ, ΑΕΛ και Πανιώνιος ζήτησαν υποβιβασμό Ξάνθης και επιστροφή βαθμών

Η ΠΑΕ Ξάνθη απολογήθηκε στον αθλητικό δικαστή της Σούπερ Λίγκας αναφορικά με τη μετοχική της σύνθεση.


Η κλήση έγινε, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για ανάκληση του πιστοποιητικού της Θρακιώτικης ΠΑΕ και τον υποβιβασμό της, διότι δεν είχε ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ από την Viamar στην Insports.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης έκαναν πρόσθετη παρέμβαση η ΑΕΛ και ο Πανιώνιος, ενώ ο Ολυμπιακός που έκανε την σχετική καταγγελία εκπροσωπήθηκε από πέντε δικηγόρους! Η νομικός του Πανιωνίου Δόξα Τσαγκαράκη αναφέρθηκε στο έννομο συμφέρον του Ιστορικού επισημαίνοντας πως υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον και ότι «προσδοκούμε να επιβληθούν κυρώσεις και να υποβιβαστεί η Ξάνθη». Για έννομο συμφέρον έκανε λόγο και ο εκ των δικηγόρων του Ολυμπιακού Δημήτρης Καρπετόπουλος, λέγοντας: «Η Ξάνθη είναι σε τροχιά εισόδου στο πλέι οφ. Η συμμετοχή της στα πλέι οφ θα αλλοιώνει τους όρους του ανταγωνισμού. Εμείς κάναμε την καταγγελία και έχουμε έννομο συμφέρον». Επιπρόσθετα η δικηγόρος Λίνα Σουλούκου ζήτησε να ισχύσει αναδρομικά η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής, να ακυρωθούν δηλαδή όλα τα αποτελέσματα της Ξάνθης και να επιστραφούν οι βαθμοί στις ομάδες που είχαν απώλειες κόντρα στους Ακρίτες. Μία απ’ αυτές είναι ο Ολυμπιακός που αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 στα Πηγάδια με την Ξάνθη.

«Ολοι το ήξεραν»

Η Ξάνθη εκπροσωπήθηκε, επίσης, από πέντε δικηγόρους και μεταξύ άλλων υποστήριξαν: «Η παράβαση φέρεται να έγινε τον Αύγουστο του 2019. Η ίδια επιτροπή τον Μάρτιο του 2019 έχει χορηγήσει άδεια για να συζητηθεί η μεταβίβαση στην Insports. Στις 22 Αυγούστου 2019 μας χορηγήθηκε πιστοποιητικό με βάση το μετοχολόγιο που αναφέρει μέτοχο Viamar. H EEA έχει εποπτική αρμοδιότητα. Από 22 Αυγούστου έχει αρχίσει να τρέχει ο χρόνος της παραγραφής. Όλο το σύμπαν ήξερε ότι είχε γίνει η αλλαγή των μετοχών και η ΕΕΑ δεν έκανε τίποτα μας έδωσε άδεια».

Ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου εκπροσωπώντας τον μεγαλομέτοχο της Θρακιώτικης ΠΑΕ Πολυχρόνη Συγγελίδη, τόνισε: «Στις 4 Δεκεμβρίου από την Insports υποβλήθηκε η αίτηση, στις 19 Δεκεμβρίου υπογράφηκε ένα προσύμφωνο, στις 7 Μαρτίου κλήθηκε να δώσει στοιχεία, στις 21 Μαρτίου τα κατέθεσε και 26 Μαρτίου έπεσαν οι υπογραφές. Στις 31 Δεκεμβρίου έγινε η εξόφληση. Ουδεμία παράβαση έγινε, η μεταβίβαση έγινε νομίμως μετά την άδεια της ΕΕΑ. Μιλάμε για μεταβίβαση από Πανόπουλο και Συγγελίδη σε μία εταιρεία που ανήκει στον Πανόπουλο και Συγγελίδη με τα ίδια ποσοστά. Η μεταβίβαση έγινε για λόγους εξορθολογισμού του ομίλου. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα επικυρώσετε μία βαρεία παράβαση χωρίς να εξετάσετε το θέμα της πολυϊδιοκτησίας. Ο φάκελος που συντάχθηκε και απεστάλη δεν άλλαξε κάτι στη συνείδηση των υπαλλήλων. Δεν άλλαξε ο μέτοχος, προφανώς εκ παραδρομής δεν άλλαξε ο μέτοχος στον φάκελο».

Ο αθλητικός δικαστής Χριστόφορος Μάρκου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καταλήξει στο αν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Αν ζητάτε τον υποβιβασμό, σύμφωνα με το άρθρο 77α, σημαίνει ότι μπαίνω και στην ουσία της υπόθεσης», είπε ο Μάρκου και ο νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Γιάννης Χατζησαβάογλου του απάντησε: «Όχι κύριε πρόεδρε, δεν ισχύει αυτό. Ο νόμος δεν σας το επιτρέπει, δεν έχετε και το νομικό υπόβαθρο ως Επιτροπής, καθώς δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε στοιχεία όπως τραπεζικοί λογαριασμοί».

Επίσης, τέθηκε ζήτημα για το αν ο ΑΔ πρέπει να εκδικάσει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τροπολογία της Κυβέρνησης η οποία ψηφίστηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020. Από την πλευρά του Ολυμπιακού υποστηρίχθηκε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί μεσούσης της περιόδου και δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ.

Μέχρι την προσεχή Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, στις 12:00, θα πρέπει οι τέσσερις ΠΑΕ να κατατεθούν υπομνήματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)