to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ως πράσινο και ελεύθερος χώρος θα κατοχυρωθεί το ρέμα Κυβερνείου στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ

Την πρωτοβουλία να δεσμεύσει το ποσό που απαιτείται για την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης στο ρέμα Κυβερνείου στην ανατολική Θεσσαλονίκη ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας, για την κατοχύρωση του ως ελεύθερου χώρου και πρασίνου, ένα πολυετές αίτημα της τοπικής κοινωνίας.


Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, της Γενικής Γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνης Κλαμπατσέα, του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου, Γιώργου Πατρίκιου, και εκπροσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι η επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης στο ρέμα Κυβερνείου θα γίνει από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου για λογαριασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το Ρέμα του Κυβερνείου είναι ένα από τα σημαντικότερα ρέματα της Θεσσαλονίκης, με το πλουσιότερο υδρογραφικό δίκτυο, το οποίο έχει καταπατηθεί και δομηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του, όπως και όλα τα υπόλοιπα ρέματα που διέθετε η πόλη. Κατά το παρελθόν διέσχιζε από βορρά προς νότο όλη την ανατολική Θεσσαλονίκη και κατέληγε στη θάλασσα. Σήμερα υπάρχουν σημαντικά ίχνη του ρέματος, τα οποία είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς έχουν παραμείνει ως σποραδικά σημεία αστικού πράσινου σε όλο το μήκος της βαθιάς γραμμής του.

Το αστικό πράσινο αναπτύσσεται στο επιχωμένο (μπαζωμένο) ρέμα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το αστικό ρέμα δεν καταργείται με την υπογείωση των όμβριων υδάτων, αλλά παραμένει λειτουργικό για τον αερισμό της πόλης, τον ηλιασμό της, το μικροκλίμα  και δημιουργεί ένα οικοσύστημα υψηλής βιοποικιλότητας  και αξίας για την περιοχή.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν τον χαρακτηρισμό του ως ελεύθερο και πράσινο χώρο, και την διατήρηση αυτού του μικρού οικοσυστήματος σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, που έχει ανάγκη από πράσινο και δημόσιο χώρο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την επιβολή της απαλλοτρίωσης αυτής «το ΥΠΕΝ αποδεικνύει την σταθερή βούληση της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου χώρου και του πρασίνου στις αστικές περιοχές, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων δεκαετιών που σωρεύτηκαν χωρίς επίλυση σε όλη την Ελλάδα».

Ήδη από τις 2 Μαρτίου το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος για να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της απαλλοτρίωσης της έκτασης. Χθες, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου υπέγραψε επιστολή προς τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης με την οποία δηλώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα δέσμευσης του ποσού που αντιστοιχεί στην προσήκουσα αποζημίωση για την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης στα Ο.Τ Γ215, Γ216Α μεταξύ των οδών Αναξιμάνδρου και Α. Τούσα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ότι μέχρι τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων στις 18 Απριλίου του 2018 ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να αποστείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της επανεπιβολής απαλλοτρίωσης, της τροποποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου και της δημιουργίας κωδικού, καθώς και τον υπολογισμό της προσήκουσας αποζημίωσης με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)