to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 29.11.2012

Πολιτική

Όρους και προϋποθέσεις προβλέπει η επικαιροποιημένη έκθεση της Κομισιόν

Σαφή αναφορά ότι για να υλοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που ανακοινώθηκαν από το Eurogroup τα χαράματα της Τρίτης, θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις, περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη έκθεση της Κομισιόν με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου.


Αφού παρουσιάζονται τα μέτρα (μείωση επιτοκίων, μετάθεση λήξεων των δανείων, αναβολή καταβολής τόκων κλπ), επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν ότι αυτά θα παρασχεθούν στην Ελλάδα σταδιακά και με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων τόσο κατά τη διάρκεια του Μνημονίου (έως το 2016), όσο και μετά από το 2016.

Ωστόσο, σημειώνεται πως οι λεπτομέρειες «των προϋποθέσεων αυτών, απομένει να αναπτυχθούν από την τρόικα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα δεν έχει κλείσει οριστικά η συμφωνία.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα κληθούν να λάβουν μέρος και οι επενδυτές που δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο PSI (περίπου 4 δισ ευρώ). Πάντως, οι στόχοι για το χρέος παραμένουν όπως παρουσιάστηκαν μετά το Eurogroup και καθίσταται σαφές ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι έτοιμη όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επαναγορών των ελληνικών ομολόγων.

Σε ότι αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους και στις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχει αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση της Κομισιόν. Ετσι, για την περίοδο 2015-2016 συνεχίζει να υφίσταται η ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας ύψους περίπου 4 δισ ευρώ, ενώ θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα σημειωθούν από το 2014 (0,6%).

Ωστόσο, η Κομισιόν αναφέρει στο προσχέδιο της έκθεσής της ότι εάν δεν εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως έχουν συμφωνηθεί, τότε ενδέχεται η πολυπόθητη ανάπτυξη να καθυστερήσει κι άλλο.


Πηγή: Καθημερινή - Του Σωτήρη Νίκα
tags: Eurogroup

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)