to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 04.08.2012

left.gr

Κοινωνία

Οροθετικές: Δεσμεύσεις του Υπουργού υπό το βάρος των πιέσεων

Συνάντηση είχε την Τετάρτη η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντ. Ρουπακιώτη, για το θέμα της ηθικής εξόντωσης και των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης των οροθετικών γυναικών. Υπαναχωρεί ο υπουργός από τη θέση του υφυπουργού υπό το βάρος των πιέσεων: "Σίγουρα και σύντομα θα βρεθούν εκτός φυλακής", δήλωσε στη Βουλή.




Το ζήτημα των οροθετικών γυναικών απασχόλησε όλη την κοινωνία. Δημιουργήθηκε Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές γυναίκες, διοργανώθηκαν διαδηλώσεις αλληλεγγύης και  εκδηλώσεις.. Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασιλική Κατριβάνου επανέφερε το θέμα της δίωξης και των άθλιων συνθηκών κράτησης των οροθετικών γυναικών με ερώτησή της στον υφυπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κων. Καραγκούνη, εισπράττοντας την απάντηση ότι "όλα έγιναν καλώς και σύννομα" και ότι "οι συνθήκες κράτησης των οροθετικών γυναικών βελτιώθηκαν σοβαρά". Ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "είναι ένα ζήτημα που θα έλεγα ότι ισορροπεί ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά βεβαίως και στα ζητήματα διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και υγιεινής, καθώς και της δημόσιας ασφάλειας", παρουσιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα ως a priori αντικρουόμενα στην έννοια της δημόσιας τάξης και υγιεινής!

Οι κρατούμενες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων κατέθεσαν προ ολίγων ημερών μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις συνθήκες σύλληψης, δίωξης και κράτησης των οροθετικών γυναικών.

Συνάντηση με τον Αντ. Ρουπακιώτη  - Αναδίπλωση του υπουργού υπό το βάρος των πιέσεων



Μέσα στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη βουλευτή Β' Αθήνας Βασιλική Κατριβάνου, με τον υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντ. Ρουπακιώτη για το θέμα των οροθετικών γυναικών. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Γυναικών για την Αλληλεγγύη στις Οροθετικές και του ΚΕΔΕ.

Η αντιπροσωπεία επεσήμανε στον κ. Ρουπακιώτη την κραυγαλέα διάσταση ανάμεσα στις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης για το σύννομο των διαδικασιών σύλληψης και δίωξης των 26 γυναικών, και των δριμύτατων καταγγελιών που διατύπωσαν διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί, ανάμεσά τους και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επιπλέον, έθεσε υπ' όψιν του υπουργού καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες από τις κρατούμενες δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή ενώ είναι φορείς του HIV.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους μέχρι τώρα χειρισμούς των αρμοδίων υπουργείων που, διακρίνοντας την προστασία της δημόσιας υγείας από την προστασία των δικαιωμάτων των οροθετικών κρατουμένων, διέρρηξαν τους δεσμούς εμπιστοσύνης των νοσούντων με τους φορείς δημόσιας υγείας - με αποτέλεσμα, και τα δικαιώματα των κρατουμένων να παραβιάζονται, και η δημόσια υγεία να τίθεται σε πραγματικό κίνδυνο, καθώς η απειλή της διαπόμπευσης ενδέχεται να αποθαρρύνει στο μέλλον τους/τις πάσχοντες/ουσες να καταφύγουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Τέλος, η αντιπροσωπεία που συνάντησε τον υπουργό ζήτησε να αποσυρθούν άμεσα οι φωτογραφίες των οροθετικών γυναικών από τις ιστοσελίδες κρατικών οργανισμών, προκειμένου να πάψει, επιτέλους, η ηθική τους εξόντωση. Πράγματι, τις τελευταίες μέρες, οι φωτογραφίες έχουν αποσυρθεί.

Υπό το βάρος των πιέσεων της κοινωνίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντ. Ρουπακιώτης δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει περαιτέρω τις καταγγελίες και ότι θα ενεργήσει σε ό,τι αφορά τα καταγγελλόμενα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με σεβασμό στο έργο της δικαιοσύνης. Σύμφωνα, εξάλλου, με δήλωσή του στη Βουλή, οι κρατούμενες θα βρεθούν σίγουρα και σύντομα εκτός φυλακής.


Διαβάστε ακόμη:  Ο συνεχιζόμενος εξευτελισμός των οροθετικών γυναικών και του δικαίου

Να ξεκαθαρίσει το θέμα των οροθετικών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)