to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 06.03.2023

Κοινωνία

Εισαγγελική παρέμβαση για τις εικόνες ντροπής στον Ωρωπό

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού, Γιώργο Γιασημάκη, οι δύο άνδρες που απεικονίζονται στην φωτογραφία είναι «πλήρωμα του Δημοτικού ασθενοφόρου το οποίο ανήκει στην εταιρεία με την οποία έχει σύμβαση ο δήμος».


Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εικόνα με το πλήρωμα του δημοτικού ασθενοφόρου του δήμου Ωρωπού να πλένει με το λάστιχο, γυμνή και ξαπλωμένη πάνω σε μία κουβέρτα, σε πυλωτή πολυκατοικίας, στην περιοχή του Ωρωπού. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου σε σπίτι πολυκατοικίας στην παραλία Μαρκοπούλου του Δήμου Ωρωπού.

Μετά από καταγγελία γειτόνων αστυνομικοί του Α.Τ. Ωρωπού μαζί με το προσωπικό του ασθενοφόρου το οποίο χειρίζεται ιδιωτική εταιρία που είναι συμβεβλημένη με τον Δήμο, έπεισαν την γυναίκα να ανοίξει την πόρτα. Έπαθαν σοκ με την κατάσταση που αντίκρισαν καθώς το σπίτι ήταν γεμάτο απορρίμματα και η 69χρονη βίωνε πάνω σε ακαθαρσίες και η ίδια υγειονομικά ήταν σε άσχημη κατάσταση. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου τοποθέτησε την ηλικιωμένη στην πιλοτή και την απολύμανε πριν τη διακομίσει στο νοσοκομείο.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, οι δύο άνδρες που απεικονίζονται στην φωτογραφία είναι «πλήρωμα του Δημοτικού ασθενοφόρου το οποίο ανήκει στην εταιρεία με την οποία έχει σύμβαση ο δήμος».

«Αυτό που βλέπουμε είναι απόλυτα ντροπιαστικό, ντροπή και απαξιωτικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους ανθρώπους που έχουν κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Γιασημάκης Δήμαρχος Ωρωπού μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ωρωπού, η ηλικιωμένη που φαίνεται στη φωτογραφία είναι μια 69χρονη για την οποία υπήρχαν διαμαρτυρίες ότι είναι σε κακή κατάσταση και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Όσον αφορά το ασθενοφόρο που παρενέβη είπε ότι «το όχημα ανήκει στον δήμο και τη διαχείριση έχει ιδιωτική εταιρεία».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο «κλήθηκε το ασθενοφόρο να πάει στη συγκεκριμένη οικία γιατί υπήρχαν διαμαρτυρίες από ενοίκους της πολυκατοικίας ότι μυρίζει άσχημα και ότι η γυναίκα δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί. Το όχημα ανήκει στον Δήμο και την διαχείριση την έχει ιδιωτική εταιρεία. Πηγαίνει τους ασθενείς σε δημόσιο νοσοκομείο σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ».

Ο δήμαρχος Ωρωπού είπε ότι «οι διασώστες έπεισαν τη γυναίκα ότι πρέπει να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο. Όπως είπαν οι ίδιοι, η γυναίκα ήταν πεσμένη στο πάτωμα μέρες πριν και έκανε εκεί τις σωματικές της ανάγκες. Οι διασώστες μάς είπαν, επίσης, ότι έπρεπε να την πλύνουν και δεν υπήρχε πρόσβαση στο μπάνιο και κατά δήλωσή τους ήταν η γυναίκα που τους ζήτησε να την πλύνουν».

Σήμερα ξεκινάει η ΕΔΕ, το πόρισμα θα μεταβιβαστεί στον εισαγγελέα και θα διακόψουμε την σύμβαση με την εταιρεία, συμπλήρωσε ο δήμαρχος. «Στη σύμβαση προβλέπεται ρητά οι υπάλληλοι να είναι πτυχιούχοι και να έχουν εργασιακή εμπειρία. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκαναν, μας πάει αιώνες πίσω» πρόσθεσε ακόμα ο Γ. Γιασημάκης.

Εισαγγελική έρευνα

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος που αφορά σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου για το περιστατικό που φέρεται να έγινε το Σάββατο.

Σχετικά με την ηλικιωμένη γυναίκα που υπέστη την εξευτελιστική συμπεριφορά, ο δήμαρχος Ωρωπού είπε πως δεν έχει βρεθεί κάποιος συγγενής της και πως συνεργείο θα πάει για να καθαρίσει το σπίτι της. Όσο για τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο δήμος, ο κ. Γιασημάκης απάντησε: «Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για το θλιβερό περιστατικό, έδωσα εντολή για κατεπείγουσα ΕΔΕ. Με το που θα βγει το πόρισμα, θα το πάω αμέσως στον εισαγγελέα και θα γίνουν από τη μεριά μας όποιες ενέργειες απαιτούνται».

Στο μεταξύ, καθώς ο ένας εκ των δύο εργαζόμενων στο ασθενοφόρο είναι και εργαζόμενος του ΕΣΥ ανακοινώθηκε ότι «παρόλο που η πράξη του έχει γίνει στο πλαίσιο του ιδιωτικού έργου άσχετα από τα υπαλληλικά του καθήκοντα, λόγω της απαξίας της πράξης του τίθεται με εντολή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη άμεσα σε αργία και κινείται η διαδικασία απόλυσης του».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας τονίζει επίσης ότι «το συγκεκριμένο πλήρωμα αφορά σε ιδιωτικό ασθενοφόρο που δεν σχετίζεται με το ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)