to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 14.04.2013

Πολιτική

Οριστική συμφωνία με την Τρόικα μετά την ανθρωποθυσία 15.000 εργαζομένων - Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα

Μετά το «ναι σε όλα» της τρικομματικής κυβέρνησης, που φέρνει 15.000 απολύσεις στο δημόσιο και μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα, η Τρόικα ανακοίνωσε το κλείσιμο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Αντισυνταγματικό κρίνουν το μέτρο της διαθεσιμότητας 4 ελληνικά δικαστήρια. «θα έπρεπε να ανακοινώσουν τις 15.000 ανθρωποθυσίες στην πλ. Κλαυθμώνος», τόνισε το Σάββατο ο Αλ. Τσίπρας


Ενημέρωση, Δευτέρα 15/4:  «Έχουμε συμφωνία με την τρόικα», δήλωσε σήμερα ο Γ. Στουρνάρας σε κοινή γραμμή πλεύσης με τον Π. Τόμσεν του ΔΝΤ. Η συμφωνία με την τρόικα είχε κλείσει ουσιαστικά από την περασμένη Παρασκευή. Απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες που θα διευθετηθούν σήμερα. Παράλληλα, τη Δευτέρα το πρωί με κοινό ανακοινωθέν ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ  επιβεβαιώνεται η ύπαρξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση - μετά το «ναι σε όλα» (απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μονιμοποίηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα, ακύρωση της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank κ.τλ.) της τρικομματικής.

Σε μια σημαντικότατη εξέλιξη, ας σημειωθεί,  τέσσερα δικαστήρια της χώρας κρίνουν  αντισυνταγματικό κι αντίθετο στον Ευρωπαϊκό  Κοινωνικό Χάρτη το μέτρο της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ αναδεικνύει την υποκρισία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που αμφισβητούσαν τα περί απολύσεων στο δημόσιο και τονίζει ότι οι σημερινοί κυβερνώντες είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν με απόλυτη προσήλωση το καταστροφικό μνημόνιο.

Τι προβλέπει η συμφωνία

-  Προβλέπονται 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις, συνολικά  μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 μέχρι το τέλος του 2013.

 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απολύσεις δεν αφορούν (μόνο) τους επίορκους. Εξάλλου οι δηλώσεις Κουβέλη δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι θα προχωρήσουν επίσης «λουκέτα» οργανισμών και καταργήσεις οργανικών σχέσεων.

 

Για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ.

 

Για το χαράτσι των ακινήτων προβλέπεται διατήρησή του για το 2013, μειωμένο κατά 15%, καθώς και διατήρηση του ΦΑΠ. Από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια. Παράλληλα ετοιμάζει και μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές της εφορίας στα επίπεδα του 2005, κάτι που ζητούσε και η τρόικα. Οι μειώσεις όμως θα ισχύσουν στο γ΄εξάμηνο του 2013 και έτσι ο Ενιαίος Φόρος θα υπολογιστεί στις «φουσκωμένες» τιμές ζώνης του 2013.

 

Για το θέμα των δανείων, φαίνεται ότι θα ρυθμίζονται μόνο τα ενήμερα δάνεια, ενώ τα «κόκκινα» θα εμπίπτουν -προς το παρόν- στο νόμο Κατσέλη.

 

************************************************************************

 

 

Αλ. Τσίπρας: Πρόκειται για ανθρωποθυσίες- ο λαός να ανατρέψει την κυβέρνηση

 

«Η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών χθες δεν έπρεπε να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι 15.000 απολύσεις στο δημόσιο κατ'εντολή της τρόικας, μας οδηγούν έναν αιώνα πίσω. Σε άλλες, παλαιότερες, σκοτεινές για τη χώρα εποχές. Πρόκειται για 15.000 ανθρωποθυσίες που έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια άλλων, που έχουν συμβεί στον ιδιωτικό τομέα.

 

Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στις ανθρωποθυσίες. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στο μαζικό αποκεφαλισμό των εργαζομένων.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους να βάλουν με τους αγώνες τους ένα τέρμα στη διαρκή και επαναλαβανόμενη θυσία της Ιφιγένειας, προκειμένου να πλεύσει ούριος άνεμος για τους δανειστές μας.

 

Καλούμε τον ελληνικό λαό με τους αγώνες του να ανατρέψει αυτήν την πολιτική, αυτήν την κυβέρνηση που μας οδηγεί στην καταστροφή».

 

 

 

Ε. Βενιζέλος: Προχωρά η... νόμιμη μείωση προσωπικού 

 

«Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα ως την Κυριακή το βράδυ», δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος υποστηρίζοντας πως το πλαίσιο αυτό «σέβεται το Σύνταγμα». Εξάλλου έδωσε... διαβεβαιώσεις ότι η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο θα γίνει εμπροθέσμως, νομίμως και με αποτελεσματικό τρόπο.

 

Φ. Κουβέλης: Αξιολόγηση και κλείσιμο δομών και οργανισμών

«Η κινητικότητα παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό της διοικητικής μεταρρύθμισης. Μέχρι το 2015 θα έχουμε μείωση του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού σε βαθμό μεγαλύτερο από τις 180 χιλιάδες»: Τα παραπάνω σημείωσε ο Φ. Κουβέλης δίνοντας βάρος στην αξιολόγηση -όπως είπε- δομών, υπηρεσιών "και βεβαιότατα προσώπων". "Οι οργανισμοί θα αξιολογηθούν και εάν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα καταργηθούν. Το προσωπικό όταν δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία τότε με συγκεκριμένα κίνητρα και σύμφωνα με την προστασία που παρέχει ο νόμος θα τίθεται εκτός" δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για να συμπληρώσει ότι σε... "κινητικότητα" και "αξιολόγηση" θα βρεθεί επίσης το προσωπικό από συγχωνεύσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

(Πληροφορίες από την (Αυγή)

 

 

 

 

Διαβάστε σχετικά:  «Εκλεισε η συμφωνία με την Τρόικα» είπε μόλις ο Γ. Στουρνάρας (...και 1,3 εκατ. άνεργοι πανηγυρίζουν)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)