to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 24.10.2015

πηγή: alterthess.gr

Οικονομία

Οριστική λύση για το Μετρό Θεσσαλονίκης εντός του Νοέμβρη

Τέλη Οκτωβρίου ή το πιθανότερο εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να γίνουν οι καταληκτικές συναντήσεις για το μέλλον του μεγαλύτερου εν εξελίξει έργου στη Βόρεια Ελλάδα, του Μετρό της Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οι καταληκτικές συναντησεις την τριμελούς επιτροπής υπό τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε μεταξύ υπουργείου- Αττικό Μετρό και κοινοπραξίας αναμένεται να γίνουν τέλη του Οκτώβρη. Μέχρι σήμερα τα ραντεβού δεν έχουν κλείσει καθώς ο Υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης έχει βεβαβρυμένο πρόγραμμα λόγω του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες που συζητάται στη Βουλή.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να δοθεί οριστική λύση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επανέναρξη του έργου με χρονοδιάγραμμα εργασιών. Αγκάθι στις συζητήσεις αποτελεί η συμφωνία επί του ποσού όσον αφορά τις οικονομικές απαιτήσεις της κοινοπραξίας καθώς και η δέσμευση από τη πλευρά της κοινοπραξίας πως σε περίπτωση συμφωνίας δεν θα συνεχιστεί το μπαράζ των προσφυγών στη διαιτησία. 

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος πως πηγές του Υπουργείο χαρακτηρίζουν “υπερβολικές” τις απαιτήσεις της κοινοπραξίας με προσφυγές στη διαιτησία. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν “ατέρμονη” την διαδικασία των αιτημάτων προς την διαιτησία και για αυτό επιμένουν σε ενδεχομενη συμφωνία να εξασφαλίζεται η πλευρά του δημοσίου ως προς μελλοντικές ποροσφυγές στη διαιτησία για τα ήδη συμφωνημένα.

“Σε κάθε περίπτωση στις αρχές της εβδομάδας θα έχουμε κατάληξη των συζητήσεων είτε με συμφωνία είτε χωρίς”, επισημαίνουν οι πηγές του Υπουργείου και αφήνουν κάθε ενδεχόμενο ανοικτό αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση όσον αφορά τις μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις της κοινοπραξίας από το δημόσιο.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η διαιτησία έχει ήδη απορρίψει μεγάλο μέρος των αιτημάτων της κοινοπραξίας όχι επί της ουσίας αλλά επί του ποσού της αποζημίωσης. Συγκεκριμένα έχει απορριφθεί ένα μεγάλο αίτημα που αφορά 213 εκατ. Ευρώ ενώ τα ποσά που έχουν επιδικαστεί είναι υποπολλαπλάσια εκείνων που αιτείται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζουν μόλις το 1/3 των απαιτήσεων. 

Συνάντηση και με τους εργαζόμενους

Όσον αφορά το μέλλον των εργαζομένων παρότι είχε υπάρξει δέσμευση να μη γίνουν απολύσεις όσο διαρκούν οι διαβουλεύσεις, η δέσμευση δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι στον αέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες με την ολοκλήρωση της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να έχει συνάντηση ενημέρωσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως την ώρα που οι εργαζόμενοι αλλά και όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης περιμένουν την εξαγγελία της λύσης από τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη την ίδια ώρα απολύονται και άλλοι εργαζόμενοι από το αρχαιολογικό τμήμα του έργου.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από πλευράς κοινοπραξίας η απόλυση έξι εργαζομένων από το αρχαιολογικό τμήμα του Μετρό και η υποβολή σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για δύο μέρες την εβδομάδα για άλλες δύο εβδομάδες για όλο το υπόλοιπο προσωπικό στον ίδιο τομέα που φθάνει περίπου τα 90 άτομα.

Κατερίνα Μπακιρτζή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)