to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οριστική επίλυση του προβλήματος της μόλυνσης στην περιοχή του Ασωπού - Υδροδότηση των κατοίκων από τον Μόρνο

Οι μελέτες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες όταν και θα ξεκινήσει η υλοποίηση των εν λόγω έργων


Σημαντικό βήμα για την οριστική επίλυση του μείζονος προβλήματος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής του Ασωπού γίνεται με την προκήρυξη εντός του Ιουλίου διαγωνισμών για τις μελέτες δύο σημαντικών έργων ύψους 40 εκ. ευρώ, όπως έκαναν γνωστό σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, ο δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Οι μελέτες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες όταν και θα ξεκινήσει η υλοποίηση των εν λόγω έργων, με τα οποία, αφενός θα εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας προερχόμενο από τους ταμιευτήρες του Μόρνου, του Ευήνου και της Υλίκης, και αφετέρου θα υπάρξει καθοριστική συμβολή στην απορρύπανση του υπόγειου υδροφορέα και στην αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων στην περιοχή του Ασωπού.

Στην περιοχή του Ασωπού παρατηρείται έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση και μόλυνση του νερού από εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα στη βιομηχανική περιοχή. Επίσης, ταλανίζεται από μειωμένη κάλυψη σε ύδρευση, ενώ οι διάσπαρτες μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων σε πρώην κοινότητες του δήμου έχουν χαμηλή απόδοση και αυξημένο κόστος λειτουργίας, καθώς και προβληματικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Επιπλέον, ο βιομηχανίες της περιοχής εξαρτώνται από επιβαρυμένα ποιοτικά υπόγεια δίκτυα, ενώ καθίσταται επιβεβλημένη η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο οι παραθεριστικές περιοχές, όσο και οι αγροτικές περιοχές, ενώ τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής ενοχοποιούνται άδικα καθώς δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όπως τόνισε ο δήμαρχος Τανάγρας, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη εξυγίανσης της περιοχής.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε συνέντευξη Τύπου, ανέλυσε συνοπτικά τη στρατηγική για την οριστική επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος της λεκάνης του Ασωπού, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη στελέχωση και θεσμική ενδυνάμωση της υπηρεσίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος, για εντατικοποίηση των ελέγχων, την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού μητρώου αποβλήτων και το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο.

Επιπλέον, ως πολύ σημαντική κρίνεται από το ΥΠΕΝ η ολοκλήρωση της χωροθέτησης της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ), σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία, όπως τόνισε ο κ. Τσιρώνης, πρόκειται να καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης απ' τη στιγμή που αυτή θα εξυγιανθεί αποτελεσματικά.

Αναμένεται μάλιστα να προωθηθεί κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να διευκολυνθεί η διαμόρφωση του Επιχειρηματικού Πάρκου, ενώ αναμένεται να τροποποιηθεί η ΚΥΑ του Ασωπού, προκειμένου να γίνουν αλλαγές, τόσο στον τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι, όσο και στις οριακές τιμές εκπομπών των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, μέχρι να δημιουργηθεί η κεντρική μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων. Επιπροσθέτως, αναμένεται να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση και δημιουργία ΧΥΤΕΑ, η οποία, όπως έγινε γνωστό, θα αντιμετωπισθεί με επιστημονική τεκμηρίωση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την ύψιστη περιβαλλοντική προστασία και σε συνθήκες αυστηρού κοινωνικού ελέγχου και αντισταθμισμάτων άρσης και αποτροπής της προκαλούμενης περιβαλλοντικής ζημίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα έργα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, οι μελέτες περιλαμβάνουν την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού, δικτύου τροφοδοτικών αγωγών από την κεντρική μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Οινόης, Δηλεσίου, νέων δεξαμενών των οικισμών αυτών και δικτύου διανομής στην βιομηχανική περιοχή. Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας νερού θα τροφοδοτείται με νερό από τους ταμιευτήρες του Ευήνου και του Μόρνου, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα τροφοδοσίας του και με νερό προερχόμενο από την λίμνη Υλίκη, σε έκτακτες περιπτώσεις, ή για λόγους σχετικούς με την διαχείριση των αποθεμάτων των ταμιευτήρων.

Το έργο αποτελείται από μία κεντρική μονάδα επεξεργασίας νερού δυναμικότητας, περίπου 1200 κυβικών μέτρων την ώρα, σύστημα μεγάλων τροφοδοτικών αγωγών μήκους περίπου 24.400 μέτρων, δίκτυο διανομής νερού στη βιομηχανική περιοχή, μήκους περίπου 30.000 μέτρων και δεξαμενές συνολικού όγκου, περίπου 8.500 κυβικών μέτρων.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπογείου υδροφορέα, με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό στα 5,7 εκατομμύρια ευρώ, το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου χαλύβδινων αγωγών μεταβαλλόμενης διατομής και θέσεις υδροληψίας σε περιοχές του Αγ. Θωμά και των Οινοφύτων, με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπογείου υδροφορέα και την σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτηση του.

Το δίκτυο θα τροφοδοτείται με τα πλεονασματικά αποθέματα νερού της λίμνης Υλίκης. Επιγραμματικά, το έργο θα αποτελείται από χαλύβδινο τροφοδοτικό αγωγό μεταβλητής διατομής, μήκους περίπου 5.400 μέτρων, με θέσεις υδροληψίας σε προκαθορισμένα σημεία, καθώς επίσης και δίκτυο παράπλευρων αγωγών τροφοδοσίας.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή της λεκάνης του Ασωπού δραστηριοποιούνται περί τις 800 βιομηχανίες και βιοτεχνίες, οι οποίες απασχολούν 25.000 εργαζομένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία παραγωγής και τις απαιτήσεις διάθεσης (εργασίες D) ανά Περιφέρεια, το μεγαλύτερο ποσοστό βιομηχανικών αποβλήτων προς διάθεση παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (27,3%) και ακολουθούν η Αττική (26,9%), η Κεντρική Μακεδονία (18,9%), η Θεσσαλία (13,8%) ενώ για τις λοιπές Περιφέρειες, τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι για την υλοποίηση των δράσεων, υπογράφηκε την 30-07-2014 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΚΑ, του Δήμου Τανάγρας και της ΕΥΔΑΠ, για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων Περιοχής Ασωπού», σύμφωνα με την οποία το ΥΠΕΝ ορίστηκε ως φορέας εισήγησης του έργου, ο δήμος Τανάγρας, ως φορέας υλοποίησης και κύριος του έργου, και η ΕΥΔΑΠ ως συμβουλευτικός φορέας.

tags: Ασωπός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)