to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:12 | 08.06.2021

Διεθνή

Οριστική απόφαση: Ισόβια στον Ράτκο Μλάντιτς για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

Απορρίφθηκε από το διεθνές δικαστήριο η έφεση του Ράτκο Μλάντιτς, επιβεβαιώνοντας την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας από το 1992 έως το 1995 - Εικοσιπέντε χρόνια κράτησαν οι δίκες, το 2017 είχε εκδοθεί η πρώτη καταδικαστική απόφαση κατά του Μλάντιτς για τη σφαγή 8 χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα


(στη φωτ. ο Ράτκο Μλάντιτς ακούγοντας την απόφαση)

«Το τμήμα προσφυγών επιβεβαιώνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του Ράτκο Μλάντιτς», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Μηχανισμός για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MTPI), που έχει την έδρα του στη Χάγη, απορρίπτοντας την έφεση του πρώην στρατηγού που καταδικάστηκε συγκεκριμένα για γενοκτονία για τον ρόλο του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Χαιρετίζει ο ΟΗΕ την επιβεβαίωση της καταδίκης  

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης που επιβεβαίωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία, δια της Ύπατης Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μισέλ Μπατσελέτ.

Η δικαστική απόφαση "υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της διεθνούς δικαιοσύνης να διασφαλίσει τη λογοδοσία ανεξάρτητα από τον χρόνο που χρειάζεται -- και στην περίπτωση του Μλάντιτς, είναι σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τα απεχθή εγκλήματά του", δήλωσε η Μπατσελέτ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με την 'Αλις Ντερίτου, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόληψη των γενοκτονιών.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη τονίζεται ότι η ετυμηγορία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στα δυτικά Βαλκάνια, όπου η "άρνηση της γενοκτονίας" αυξάνεται.

Ποιος είναι ο Ράτκο Μλάντιτς

Ο 78χρονος Μλάντιτς, ο οποίος ηγήθηκε των σερβοβοσνιακών δυνάμεων την περίοδο 1992-95 στον Πόλεμο της Βοσνίας, καταδικάστηκε το 2017 για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και για την κατατρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού του Σεράγεβο, πρωτεύουσας της Βοσνίας, στη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας της, και την δολοφονία περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στην Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, το 1995.

Ο Μλάντιτς σε φωτογραφία από τον καιρό του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Η Σρεμπρένιτσα παραμένει η μοναδική περίπτωση γενοκτονίας επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία αναγνωρίστηκε ως τέτοια από δύο διεθνή δικαστήρια. Η ετυμηγορία έρχεται έπειτα από δίκες 25 χρόνων στο ad hoc δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στη διάρκεια των οποίων καταδικάστηκαν 90 άνθρωποι.

Θεωρείται ευρέως ένας από τους προκατόχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του πρώτου μόνιμου δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, που επίσης εδρεύει στη Χάγη.

Στο Σεράγεβο...

Στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, Σεράγεβο, κάτοικοι εκφράζουν την θλίψη τους για το γεγονός ότι ο Μλάντιτς εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στην περιοχή όπου επικρατεί το σερβικό στοιχείο της εθνοτικά διχασμένης χώρας. "Είκοσι-πέντε χρόνια αργότερα αισθάνομαι ότι δεν έχει τελειώσει ο πόλεμος", λέει η 37χρονη Μέλα Σόφτιτς, μια ειδική στο μάρκετινγκ, η οποία πέρασε την παιδική της ηλικία στο πολιορκούμενο Σεράγεβο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)