to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 24.08.2016

Πολιτική

Οριστικά τέσσερις οι δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες

Οριστικά τέσσερις είναι οι δημοπρατούμενες άδειες, σύμφωνα με όσα διαμηνύει η κυβέρνηση ενόψει της διαδικασίας της 30ής Αυγούστου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.


Οριστικά τέσσερις θα είναι οι δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες, διαμηνύει η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να βάλει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν ποτέ διαγωνισμό για τα κανάλια αλλά έδωσαν 15 παρατάσεις «προσωρινά νόμιμης λειτουργίας» επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει το ντροπιαστικό «προνόμιο» να μην έχει ποτέ διενεργήσει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών. Ο διαγωνισμός διασφαλίζει τη διαφάνεια, τους ίσους όρους για τους συμμετέχοντες, την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων που θα αδειοδοτηθούν, τις θέσεις εργασίας, την υψηλή ποιότητα του εκπεμπόμενου προγράμματος, τη μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο, το ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς και το πόθεν έσχες των κεφαλαίων που θα επενδυθούν, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Στα μνημονιακά χρόνια, η διαφημιστική δαπάνη έχει καταρρεύσει από 600 στα 180 εκατ. ευρώ και κατά συνέπεια σήμερα λειτουργούν τηλεοπτικοί σταθμοί ζημιογόνοι που επιβίωναν χάρη στο τρίγωνο της διαπλοκής «κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί» ανταλλάσσοντας την πολιτική στήριξη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με θαλασσοδάνεια. Στόχος της δημοπρασίας λοιπόν, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι η μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες στη θεωρία των δημοπρασιών, πραγματοποιήθηκε συνδυασμένη μελέτη του αριθμού των αδειών και του πιθανού αριθμού συμμετεχόντων και καταρτίσθηκε η διαδικασία δημοπράτησης για το υψηλότερο τίμημα.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης είναι δεσμευτικές καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που θα προσφέρει «Χ» ποσό διεκδικώντας άδεια στην οποία δεν θα ανακηρυχθεί πλειοδότης, δεν μπορεί να ανακηρυχθεί πλειοδότης άλλης άδειας με μικρότερη προσφορά.

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Αύριο Πέμπτη 25 Αυγούστου, θα διεξαχθεί στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, προσομοίωση της δημοπρασίας με καλεσμένους τους εκπροσώπους των υποψηφίων, ώστε να «εκπαιδευτούν» πλήρως και να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κατά τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει καμία δυνατότητα διαρροής πληροφοριών, κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών ή τυχόν επικοινωνίας των συμμετεχόντων με στόχο το συντονισμό των προσφορών (δημιουργία καρτέλ) και τη νόθευση του ανταγωνισμού. Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελή επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες. Κατά την ημέρα της δημοπρασίας θα απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν ρίχνει «μαύρο» σε κανένα κανάλι, όπως η κυβέρνηση Σαμαρά έριξε στην ΕΡΤ, καθώς με τη διαδικασία αδειοδότησης δεν πέφτει «μαύρο» σε κανένα νόμιμο κανάλι, για τον απλό λόγο ότι τα κανάλια που εκπέμπουν σήμερα λειτουργούν χωρίς άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν με επανειλημμένες τοποθετήσεις του Επιτρόπου Έτινγκερ έχει ξεκαθαρίσει ότι η αδειοδότηση είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής που ρυθμίζει αποκλειστικά η εκάστοτε κυβέρνηση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει όλες τις ενστάσεις και τις προσφυγές καθώς και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν έξι κανάλια (Alpha, Star, Epsilon, Antenna, SKAI, Mega) κρίνοντας ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)