to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 24.05.2015

πηγή: in.gr

Διεθνή

Οργή στο Κλίβελαντ μετά την απαλλαγή αστυνομικού που είχε «γαζώσει» ζευγάρι

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πυροδότησε στο Κλίβελαντ η απαλλαγή λευκού αστυνομικού της ομάδας ενστόλων που είχαν ρίξει 137 σφαίρες σε σταματημένο αυτοκίνητο με ζευγάρι Αφροαμερικανών πριν από τρία χρόνια. Το ζευγάρι, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν άοπλο.


Διαδηλώτρια μαγνητοσκοπεί αστυνομικούς και συγκεντρωμένους μετά την ανακοίνωση της απαλλαγής του αστυνομικού στο Κλίβελαντ (Φωτογραφία: Associated Press)

Η απαλλαγή του αστυνομικού έβγαλε σχεδόν αμέσως οργισμένους διαδηλωτές στο δρόμο που επαναλάμβαναν τα «συνθήματα Φέργκιουσον» κατά της ρατσιστικής βίας. 



Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 20 άτομα. Στο ίδιο το Κλίβελαντ, οργή είχε προακαλέσει πριν από έξι μήνες ο θανάσιμος πυροβολισμός δωδεκάχρονου που κρατούσε ψεύτικό όπλο από αστυνομικούς.

Κατηγορούμενος ήταν ο 31χρονος λευκός αστυνομικός (και πρώην πεζοναύτης) Μάικλ Μπρέλο για το θάνατο της Μαλίσα Ουίλιαμς και του Τίμοθι Ράσελ, και οι δύο αφροαμερικανοί, το Νοέμβριο του 2012 σε αυτοκίνητο που οδηγούσαν. 


Κάτοικοι είχαν αναφέρει ότι άκουσαν τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο να πυροβολούν -στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ο θόρυβος ήταν από την εξάτμιση, και οι δύο επιβαίνοντες δεν είχαν όπλα. Η αστυνομία καταδίωξε το όχημα και όταν τελικά σταμάτησε, 13 αστυνομικοί έριξαν συνολικά 137 σφαίρες στο αυτοκίνητο, οι περισσότερες μέσα από το παρμπρίζ, σκοτώνοντας την Ουίλιαμς και τον Ράσελ.



Ο Μπρέλο ήταν ένας από αυτούς και είχε ανέβει πάνω στο καπό για να πυροβολήσει. Είχε πυροβολήσει συνολικά 49 φορές και τουλάχιστον 15 σφαίρες από το όπλο του πέρασαν από το παρμπρίζ.

Το Σάββατο, ο δικαστής Τζον Π. Ο' Ντόνελ απάλλαξε τον Μπρέλο από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, κρίνοντας πως δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν οι δικές του σφαίρες ήταν εκείνες που σκότωσαν το ζευγάρι. Οι κατήγοροι υποστήριζαν πως το ζευγάρι ήταν ακόμη ζωντανό όταν ο Μπρέλο ανέβηκε στο καπό, όμως οι ιατροδικαστές ανέφεραν πως δεν μπορούσε να διαπιστωθεί η σειρά με την οποία είχαν πέσει οι σφαίρες (πριν ή αφού εξέπνευσαν οι δύο). 

Η δίκη για το παλιότερο περιστατικό έχει μπει, αναπόφευκτα, στο κάδρο των πρόσφατων υποθέσεων θανάτου αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς. 

Οι οργισμένοι πολίτες για την απαλλαγή του Μπρέλο βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα όπως «Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη» και «Έχω ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» -και τα δύο συνθήματα είχαν ξεκινήσεια από το Φέργκιουσον και ακούγονταν σε όλες τις ανάλογες κινητοποιήσεις για τις υποθέσεις που ακολούθησαν.


Ο δικαστής της υπόθεσης στο Κλίβελαντ τόνισε πως ο Μπρέλο δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι οι δύο ύποπτοι ήταν άοπλοι και ότι η κατάσταση εκείνη την ώρα ήταν εντελώς συγκεχυμένη. Ο δικαστής είχε σημειώσει κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας ότι αντιλαμβάνεται πως η δίκη έχει τεθεί υπό το φως των πρόσφατων υποθέσεων, όμως ανέφερε ότι «δεν μπορεί να θυσιάσει» τον κατηγορούμενο στο οργισμένο πλήθος εάν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)