to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:13 | 02.01.2018

Διεθνή

Οργή στην Ουκρανία για τη δολοφονία της δικηγόρου που αγωνιζόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η υπόθεση είναι «πρόκληση για το κράτος και μια δοκιμασία της δυνατότητας που έχει η κοινωνία να προστατεύει τις ακτιβίστριες και να επιβάλει δικαιοσύνη», σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Πάβλο Κλίμκιν.


Η δολοφονία μιας δικηγόρου που αγωνιζόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών να χαρακτηρίζει την υπόθεση αυτή "πρόκληση για το κράτος".

Το πτώμα της Ιρίνα Νοζντρόφσκα βρέθηκε τη Δευτέρα σε έναν ποταμό κοντά στο Κίεβο. Η 38χρονη δικηγόρος είχε εξαφανιστεί εδώ και πολλές ημέρες, ενώ η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για "ανθρωποκτονία εκ προμελέτης".

Ο θάνατος της Νοζντρόφσκα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στα social media, όπου οι χρήστες απηύθυναν αμέσως κάλεσμα για διαδηλώσεις. Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της αστυνομίας, φωνάζοντας "Ντροπή" και ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η υπόθεση είναι «πρόκληση για το κράτος και μια δοκιμασία της δυνατότητας που έχει η κοινωνία να προστατεύει τις ακτιβίστριες και να επιβάλει δικαιοσύνη», σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Πάβλο Κλίμκιν.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επίσης στο Twitter, εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο της 38χρονης ζητώντας να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» για να συλληφθούν οι δράστες, δεσμεύτηκε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ιρίνα Νοζντρόφσκα είχε αφιερώσει τη ζωή της στην προσπάθειά της να εμποδίσει την αποφυλάκιση του Ντμίτρο Ροσοτσάνσκι, ο οποίος είχε τραυματίσει θανάσιμα την αδελφή της σε τροχαίο δυστύχημα το 2015. Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να απονεμηθεί χάρη στον Ροσοτσάνσκι, που είναι ανιψιός ενός δικαστή και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών. Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη το Εφετείο του Κιέβου απέρριψε την προσφυγή του.

Η απόρριψη της προσφυγής οφειλόταν "ουσιαστικά στην προσωπική εμπλοκή" της δικηγόρου ανέφερε σε ανακοίνωσή του η ουκρανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χάρκοβο (KHPG).

Η Νοζντρόφσκα είχε δεχτεί επίσης «πολλές απειλές εκ μέρους του κατηγορουμένου και της οικογένειάς του», διαβεβαίωσε ο Ουκρανός βουλευτής Μουστάφα Ναϊέμ. Όπως υποστήριξε, την τελευταία ημέρα της δίκης του Ροσοτσάνσκι, ο πατέρας του κατηγορουμένου την απείλησε ότι "θα έχει κακό τέλος".

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)