to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:05 | 22.11.2022

Διεθνή

Οργή Κιέβου κατά Όρμπαν: Φόρεσε κασκόλ με τμήμα της Ουκρανίας ως ουγγρικό

Εξηγήσεις καλείται να δώσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε από το φάουλ στο οποίο υπέπεσε και προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Ουκρανίας.


Εκτός από τον Πούτιν το Κίεβο βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη και με τον... Όρμπαν, ο οποίος απαθανατίστηκε να φορά κασκόλ στο οποίο υπάρχει χάρτης της Ουγγαρίας που περιλαμβάνει τμήμα της Ουκρανίας.

Η φωτογραφία του Ούγγρου πρωθυπουργού από τη συνάντησή του με ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της χώρας του δημοσιεύθηκε σε ουκρανικά ΜΜΕ και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με το Κίεβο να αναλαμβάνει δράση σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο πρεσβευτής της Ουγγαρίας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, όπως, τουλάχιστον ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο Όλεγκ Νικολένκο να σημειώνει ότι «η προώθηση ιδεών αναθεωρητισμού στην Ουγγαρία δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων και δεν συμβαδίζει με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Ο Νικολένκο δήλωσε πως η Ουκρανία επιδιώκει μια συγγνώμη καθώς και να διαψευσθεί ότι η Ουγγαρία διεκδικεί ουκρανικά εδάφη.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν εικόνες από τη συνάντηση του Ορμπάν με ούγγρο ποδοσφαιριστή, στις οποίες ο πρωθυπουργός φαίνεται να φοράει ένα κασκόλ για το οποίο η διαδικτυακή εφημερίδα Ukrainska Pravda αναφέρει πως απεικονίζει έναν χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας», που περιλαμβάνει εδάφη τα οποία αποτελούν τώρα μέρος των γειτονικών κρατών της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας.

«Μην ανακατεύεστε»

Ο Βίκτορ Όρμπαν, πάντως, εμφανίστηκε αμετανόητος μετά τη σφοδρή κριτική σημειώνοντας «το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική, ας μην εφευρίσκουμε κάτι που δεν υπάρχει. Η εθνική ομάδα της Ουγγαρίας είναι αυτή όλων των Ούγγρων, όπου κι αν ζούν».

Ενώ παρακολουθούσε τον ποδοσφαιρικό αγώνα της εθνικής ομάδας της Ουγγαρίας με την εθνική ομάδα της Ελλάδας την Κυριακή, ο Όρμπαν φόρεσε ένα κασκόλ που απεικονίζει έναν χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας», που περιλαμβάνει εδάφη τα οποία αποτελούν τώρα μέρος των γειτονικών κρατών της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας.

Χθες Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας έκανε επίσης γνωστή την αποδοκιμασία του για μια «χειρονομία αναθεωρητισμού», «κόντρα στο ρεύμα της πραγματικότητας».

Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, ο Όρμπαν αμφισβητεί τακτικά τη νομιμότητα της Συνθήκης του Τριανόν, που υπογράφηκε μεταξύ της Ουγγαρίας και των νικητών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Συνθήκη υπογράφηκε το 1920 από την ουγγρική αντιπροσωπεία, στη συνέχεια επικυρώθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο και από τον αντιβασιλέα της Ουγγαρίας, έδινε ανεξαρτησία σε λαούς που προηγουμένως ήταν υπό την κυριαρχία της Βουδαπέστης και της Αυστροουγγρικής μοναρχίας.

Τρία εκατομμύρια ουγγρόφωνοι έγιναν μειονότητες στο εξωτερικό.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)