to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:02 | 03.12.2019

Διεθνή

Οργή και γκρίνια στη σύνοδο για την 70ή επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να στηρίξει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, όμως μέχρι στιγμής η Άγκυρα αρνείται ζητώντας τη στήριξη της Συμμαχίας στη μάχη της κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία


Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα και αύριο στο Ουάτφορντ κοντά στο Λονδίνο με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, όμως η ατμόσφαιρα είναι κάθε άλλο παρά εορταστική εξαιτίας των πολλών διαφωνιών μεταξύ τους. Το απόγευμα οι 29 ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα παραστούν σε δεξίωση που θα δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταβούν στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η πιο έντονη είναι μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Τούρκου ομόλογού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αφορά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες έφτασαν στο σημείο να ανταλλάσσουν προσβολές και οι εταίροι τους ελπίζουν ότι θα λύσουν τις διαφορές τους πριν την έναρξη της συνόδου σήμερα στη διάρκεια μιας διάσκεψης για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ερντογάν: Δεν θα στηρίξουμε το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί στους σχεδιασμούς του NATO για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής εάν η ατλαντική συμμαχία δεν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις οργανώσεις με τις οποίες βρίσκεται σε πόλεμο η χώρα του, ενόψει της συνόδου κορυφής του Λονδίνου. Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα αναμένει στήριξη άνευ όρων στον αγώνα της εναντίον των τρομοκρατών. Η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΥPG).

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ αξίωσε χθες, Δευτέρα, η Τουρκία να πάψει να προσκόπτει την εφαρμογή των σχεδιασμών του NATO για τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία, καθώς η Άγκυρα ασκεί πίεση στο Σύμφωνο να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ενόψει της συνόδου κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Έσπερ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι «δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπει εκείνη» και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» η οργάνωση ΜΠΛ για να αρθεί το αδιέξοδο.

Τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να επικεντρωθεί στις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το NATO.

«Το ΝΑΤΟ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής», δήλωσε εκ νέου σήμερα (Τρίτη) σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

"Με την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία: αν υπάρξει κάποια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, όλη η Συμμαχία θα απαντήσει", επεσήμανε λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει έναν κατάλογο με εχθρούς, αλλά θα απαντήσει εφόσον υπάρξει ανάγκη, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές εφημερίδες, ανάμεσά τους η πολωνική RZeczpospolita, η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η ισπανική El Pais.

Τραμπ: Στηρίζει Τουρκία ακόμα και για τους S400 

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η αμφιλεγόμενη απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία τώρα θεωρείται «μια πολύ καλή συμφωνία», ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου» το οποίο το ΙΚ χρησιμοποιούσε ως πηγή χρηματοδότησης.

Εξάλλου ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot.

«Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.

Επίθεση στον Μακρόν για την «προσβολή» του ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε σήμερα ότι πιστεύει πως η Γαλλία ίσως αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, κάτι που του προκαλεί έκπληξη καθώς η χώρα αυτή έχει περισσότερη ανάγκη από προστασία από οποιαδήποτε άλλη.

«Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί», επεσήμανε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από το Λονδίνο.

«Τον κοιτώ (τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν) και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο», επεσήμανε ο Αμειρκανός πρόεδρος.

Εξάλλου ο Τραμπ χαρακτήρισε «άσχημο», «προσβλητικό» και «πολύ επικίνδυνο» το σχόλιο του Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρό», και πρόσθεσε ότι πρόκειται να μιλήσει στον Γάλλο ομόλογό του σχετικά στη διάρκεια της συνάντησής τους αργότερα σήμερα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ προσβλητικό», τόνισε, πρόκειται για ένα σχόλιο «πολύ πολύ κακό προς τις 28 χώρες», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε «το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας» στη Γαλλία, τις κακές επιδόσεις της οικονομίας της, αλλά και τις ταραχές από τα Κίτρινα Γιλέκα επικρίνοντας την υιοθέτηση από το Παρίσι ενός «ψηφιακού φόρου» που θα πλήξει ιδιαίτερα τους αμερικανικούς κολοσσούς του Διαδικτύου.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)