to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οργή για τον αποκλεισμό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το voucher των 200 ευρώ

Αποκλείονται οριστικά όλοι οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη εκπαίδευσης από το τυράκι- voucher των 200 ευρώ σε εκπαιδευτικούς για υλικοτεχνική υποδομή που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας μπροστά στη φάκα της τηλεκπαίδευσης


Ακόμα και έτσι, η απόφαση αποκλεισμού των ιδιωτικών εκπαιδευτικών προκαλεί οργή στον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τα σωματεία τους και τους συλλόγους διδασκόντων σε όλη τη χώρα να συνεδριάζουν αυτές τις μέρες για να σχεδιάσουν τις αντιδράσεις τους. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς οι οποίοι εν μέσω πανδημίας παρείχαν στη μεγάλη τους πλειονότητα εξ αποστάσεως διδασκαλία με δικά τους μέσα και έξοδα, σε μια περίοδο μάλιστα που διογκώθηκαν στα ιδιωτικά σχολεία η αδήλωτη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες όπως και η υποχρέωση ψηφιακής σύνδεσης ακόμα και απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες.

«Είναι φανερό πως για το Υπουργείο Παιδείας αποτελούμε παιδιά ενός κατώτερου Θεού» αναφέρει σε εκτενή ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ, υπενθυμίζοντας πως οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα, δε ξεχνούν, «την απελευθέρωση των απολύσεων χωρίς αιτιολογία και χωρίς κανένα ουσιαστικό διοικητικό έλεγχο, την εξαναγκασμένη παραίτηση από μέρος του ωραρίου, με αποτέλεσμα ορισμένοι ιδιοκτήτες με την απειλή της απόλυσης να μειώνουν τις ώρες ενός εκπαιδευτικού, ώστε είτε να προσλάβουν για τις ώρες αυτές νέους και πιο "φθηνούς" είτε να απολύουν με μικρότερη αποζημίωση, τη βλαπτική μεταβολή του ωραρίου των εκπαιδευτικών μέσω της κατάργησης μαθημάτων και της απαλοιφής της πρόβλεψης για κάλυψη του ωραρίου των εκπαιδευτικών με διοικητικό έργο ή άλλες δραστηριότητες». Αναφέρουν επίσης πως έχουν μειωθεί δραματικά οι αποδοχές τους στις απογευματινές προαιρετικές δράσεις που πριν το 2020 αμείβονταν με το μισθό του εκπαιδευτικού (και με αναγνώριση της προϋπηρεσίας) και τώρα (όταν πληρώνονται…) με το ωρομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη».

Δικαιούχοι

Η χορήγηση voucher 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop ή desktop), χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, σε περίπου 160.000 μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, θεσμοθετείται μέσω νομοθετικής ρύθμισης που παρουσίασε σήμερα στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ». Οι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στην πλατφόρμα του προγράμματος με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet και θα συμπληρώνουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την αυτόματη ταυτοποίησή τους με ψηφιακά μέσα. Κατόπιν, θα λαμβάνουν την επιταγή που δικαιούνται στο κινητό τους τηλέφωνο, και θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν, επιδεικνύοντας το barcode που θα τους έχει αποσταλεί, σε κατάστημα της επιλογής τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η χορήγηση του κουπουνιού (το οποίο βέβαια επ' ουδενί δεν φτάνει για να αγοραστεί ούτε καν το 50% ενός αξιόπιστου υπολογιστή), γίνεται «επειδή η εξασφάλιση πρόσβασης κάθε εκπαιδευτικού στον δικό του τεχνολογικό εξοπλισμό είναι ένα επιπλέον βήμα που θα συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, τον οποίο προωθούμε συστηματικά από το 2019, με ένα ολοκληρωμένο πλέγμα επενδύσεων. Με την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι εκπαιδευτικοί πλέον θα έχουν περαιτέρω δυνατότητα να χρησιμοποιούν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, να αξιοποιούν και να συνδημιουργούν επιπλέον ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό συμβατό με τα νέα προγράμματα σπουδών, καθώς και να επικοινωνούν με μαθητές και γονείς μέσω νέων και ανανεωμένων ψηφιακών υπηρεσιών». Όλα δείχνουν πάντως προς την κατεύθυνση της αναβίωσης της τηλεκπαίδευσης ακόμα και στη μεταπανδημική εποχή. Σημειώνεται, ωστόσο, πως με βάση το ισχύον πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τον δικό τους εξοπλισμό ή χώρο για την παροχή τηλεκπαίδευσης, όπως έχει ξεκαθαρίσει η ΟΛΜΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)