to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 06.06.2020

Διεθνή

Οργή για τη δολοφονία του Τζιοβάνι Λόπεζ από αστυνομικούς στο Μεξικό

Απονομή Δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Τζιοβάνι Λόπεζ, του «Μεξικανού Τζορτζ Φλόιντ», από την αστυνομία ζητά πλήθος πολιτών βγαίνοντας στους δρόμους της Γκουανταλαχάρα τις τελευταίες δύο μέρες


Απονομή Δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Τζιοβάνι Λόπεζ, του «Μεξικανού Τζορτζ Φλόιντ», από την αστυνομία ζητά πλήθος πολιτών βγαίνοντας στους δρόμους της Γκουανταλαχάρα τις τελευταίες δύο μέρες.

Οι κινητοποιήσεις έγιναν βίαιες στην πρωτεύουσα του Τζαλίσκο με τους διαδηλωτές να βανδαλίζουν το κτίριο της τοπικής  κυβέρνησης, να πυρπολούν περιπολικά και να βάζουν φωτιά σε έναν αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν πάνω σε μηχανή.

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με συγκεντρωμένους, που ζητούν να γίνει έρευνα για τον Λόπεζ, αλλά και αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, ώστε να μπει ένα τέλος στις δολοφονίες ανθρώπων που βρίσκονται υπό κράτηση.

Ο 30χρονος κατέληξε από εγκεφαλικό τραύμα, σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του, στο νοσοκομείο πριν έναν μήνα, στις 5 Μαΐου, καθώς φέρεται να ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε στο τμήμα, ύστερα από τη βίαια σύλληψη του από τέσσερις δημοτικούς αστυνομικούς επειδή «δεν φορούσε μάσκα», γεγονός το οποίο διαψεύδουν από την πλευρά τους αρχές.

Όμως, μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει συλληφθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει τους αξιωματικούς Λόπεζ να τον βάζουν βίαια στο περιπολικό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί εξακολουθούν να περιπολούν στους δρόμους του δήμου, ενώ τουλάχιστον  27 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων έξι ανήλικοι.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ενρίκε Αλφάρο, υπεραμύνθηκε της στάσης αστυνομικών αγνοώντας βίντεο που δείχνουν αναίτιες επιθέσεις σε βάρος πολιτών και υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν σύμφωνα με τις περιστάσεις και «δεν διέπραξαν βία κατά των διαδηλωτών».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) της χώρας τόνισε πως «η υπερβολική χρήση βίας και κακομεταχείριση ατόμων από τις αστυνομικές αρχές είναι απαράδεκτη» και ζήτησε να εξαντληθεί η αυστηρότητα για να αποδοθεί δικαιοσύνη τόσο για τη δράση των αστυνομικών που προκάλεσαν τραυματισμούς στο θύμα οδηγώντας στο θάνατό του.

Τέλος, και το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μεξικό (OHCHR) καταδίκασε το γεγονός εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τους «ισχυρισμούς ότι η σύλληψη του Λόπεζ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων έκτακτης ανάγκης για την υγεία λόγω της πανδημίας Covid-19 και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προσώπου στο Τζαλίσκο».

Πηγή: efsyn.gr, με πληροφορίες από Mexico News Daily και Vallarta Daily News

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)