to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 13.06.2021

Πολιτική

Οργή για το σεξιστικό βίντεο «συνεδρίου γονιμότητας» - Εκ των υστέρων αντιδράσεις από ΕΡΤ και Σακελλαροπούλου

Το τσουνάμι αντιδράσεων που προκλήθηκε από το σεξιστικό και με πλήθος στερεότυπων βίντεο για να προβληθεί ένα συνέδριο «γονιμότητας» ανάγκασε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να αποσύρει την αιγίδα.


Έντονες αντιδράσεις για σεξισμό έχει πυροδοτήσει προωθητικό βίντεο για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας.

Ένα μνημείο σεξισμού και στερεοτύπων για τον «ρόλο» της γυναίκας που δεν είναι άλλος από το να κάνει παιδιά σε νεαρή ηλικία και όχι να ασχοληθεί με τις σπουδές ή την καριέρα της γιατί όπως μας ενημερώνει το βίντεο «το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα». «Τι έχω κάνει λάθος;» ρωτάει η κοπέλα σε απόγνωση.  «Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες», απαντάει η φωνή της ηθικής και της επαγρύπνσης.

Δεκάδες ιερείς, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης, γυναικολόγοι και σελέμπριτις- 8 στους 10 άνδρες- θα μιλήσουν στις 2-4 Ιουλίου για την υπογεννητικότητα στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, με τίτλο:  Όρια και Επιλογές. Ένα κρίσιμο και υπαρκτό ζήτημα όπως η υπογεννητικότητα μπαίνει στην δημόσια συζήτηση με όρους σχολικού εγχειριδίου και κατηχητικού της δεκαετίας του ‘50.

Ενδεικτικά μερικοί εκ των ομιλητών:

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

κ.κ. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Τυράννων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας

κ.κ. Βαρθολομαίος Οικουμενικός Πατριάρχης

Νικόλας Βαφειάδης Δημοσιογράφος – ΑΝΤΕΝΝΑ TV

Κώστας Βλάσης Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό

Ιερόθεος Βλάχος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Δέσποινα Βλεπάκη Δημοσιογράφος – Ιατρική Συντάκτης OPEN Beyond

Μάκης Βορίδης Υπουργός Εσωτερικών

Άδωνις Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αγγελική Γκερέκου Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ)

Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δήμαρχος Ιωαννίνων

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Χάρης Θεοχάρης Υπουργός Τουρισμού

κ.κ. Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

Δημήτρης Καμπουράκης Δημοσιογράφος «ΣΚΑΪ»

Αθανάσιος Μαρτίνος Διοικητής Αγίου Όρους

Θάνος Πλεύρης Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαϊδεμβέργης – Βουλευτής Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κωνσταντίνος Τασούλας Προέδρος Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κώστας Τσιάρας Υπουργός Δικαιοσύνης, Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Σταματίνα Τσιμτσιλή Δημοσιογράφος – Παρουσιάστρια

Γεώργιος Πατούλης Πρόεδρος ΙΣΑ, Περιφερειάρχης Αττικής, Ορθοπεδικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ράνια Κωστάκη Δημοσιογράφος

Θεόδωρος Κυριακού Πρόεδρος ΑΝΤ1

Βασίλης Κοντοζαμάνης Αναπλ. Υπουργός Υγείας

Λία Κοντοπούλου Δημοσιογράφος – Δικαστική Συντάκτης ΑΝΤΕΝΝΑ TV

Σ. Αναγνωστοπούλου: Η ανάσχεση της δημογραφικής συρρίκνωσης δεν έχει να κάνει με την παλινδρόμηση της πολιτείας δεκαετίες πίσω

Σε δήλωση της η τομεάρχισσα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναρωτήθηκε πως το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας τυγχάνει θεσμικής κάλυψης και αγνοεί παντελώς το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ολόκληρη τη δήλωση ΕΔΩ.

Τέσσερα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου «αδειάζουν» τον Αθ. Εξαδάκτυλο

«Διαχωρίζουμε ρητά τη θέση μας από την αυθαίρετη επιλογή της ηγεσίας του ΠΙΣ να συμμετάσχει στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» τονίζουν οι σύμβουλοι: Βαρνάβας Δημήτρης, Γατοπούλου Κατερίνα, Παναγιωτίδης Βλαδίμηρος, Ψαλτάκος Μιχάλης

Διαβάστε ολόκληρη τη ανακοίνωση της ΕΔΩ.

Αντιδράσεις

Το βίντεο με το που άρχισε να προβάλλεται προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ανάμεσα σε αυτές και της γνωστής τραγουδίστριας Καίτης Γαρμπή η οποία σε ανάρτησή της στα social media έγραψε:

«Πριν από μερικές εβδομάδες που ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί».

Εκτός από την Καίτη Γαρμπή που της ζητήθηκε να βοηθήσει στην προσπάθεια και σοκαρίστηκε όταν είδε το αποτέλεσμα ήταν πολλές οι φωνές που εναντιώθηκαν σε όλο αυτό.

Μετά τις αντιδράσεις ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε μέσω twitter ότι και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

Καθυστερημένη αντίδραση ακολούθησε και από την Κ. Σακελλαροπούλου η οποία μετά τις μαζικές αντιδράσεις απέσυρε την αιγίδα. Όπως ανακοινώθηκε: «H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου 2021».

«Oργή για το σεξιστικό βίντεο στο συνεδριο  γονιμότητας», γράφει ο Δ. Παπαδημούλης


• οι γυναίκες δεν είναι μηχανές αναπαραγωγής
• η ενοχοποίηση των γυναικών για το δημογραφικό, είναι άδικη και προκλητική
• η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό όχι κραυγές οπισθοδρόμησης!

Μωησής Ελισάφ: Αποσύρω την ομιλία και τον χαιρετισμό μου

Ε. Αγαθοπούλου: Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ουσιαστικές κοινωνικές πολιτικές στήριξης της οικογένειας και της μητρότητας, μακριά από καταναγκασμούς και στερεότυπα της εγχώριας alt right δεξιάς

Σε απόλυτο φιάσκο τείνει να εξελιχτεί το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας" μετά τη σωρεία αντιδράσεων πολιτών, οργανώσεων, πολιτικών προσώπων και φορέων, οι οποίοι/ες με γρήγορα αντανακλαστικά αντιστάθηκαν στο μισογυνικό, σκοταδιστικό, πατριαρχικό αφήγημα του Συνεδρίου και την προσπάθεια της οριοθέτησης των σωμάτων των γυναικών και της αυτοδιάθεσής  τους μέσα από αυτό.

Αυτήν τη λογική αντανακλούσε και το περιεχόμενο του προωθητικού βίντεο του Συνεδρίου, που προκάλεσε οργή στα Social Media, αφού αξιοποιούσε όλα τα σεξιστικά, μισογυνικά, πατερναλιστικά και πατριαρχικά αφηγήματα.

Η μαζική αντίδραση των πολιτών τελικά οδήγησε στην απόσυρση της αιγίδας της Προέδρου της Δημοκρατίας, της ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας και της ΕΡΤ και έπονται κι άλλοι. Ήδη το Συνέδριο έχει αποτύχει στον στόχο του. Θεωρούμε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στις δράσεις που στηρίζει και που σύσσωμη δηλώνει πρόθυμη να συμμετέχει στις ομιλίες αυτές. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που στελέχη της ίδιας κυβέρνησης στήριζαν καμπάνια για τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού, όπου πάλι ο προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος και η νεολαία σύσσωμη την καταδίκασαν.

Χαιρετίζουμε όλες και όλους τους/τις πολίτες που αντιστέκονται στην νέα κανονικότητα του κ. Μητσοτάκη, στον μισογυνισμό, στον σεξισμό, στην πατριαρχία, τον ρατσισμό. Συντασσόμαστε μαζί τους, δεν θα επιτρέψουμε καμιά άλωση των δικαιωμάτων μας και των σωμάτων μας.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ουσιαστικές κοινωνικές πολιτικές στήριξης της οικογένειας και της μητρότητας, μακριά από καταναγκασμούς και στερεότυπα της εγχώριας alt right δεξιάς.

Μ. Τζούφη: Βαθιά συντηρητικό και σεξιστικό το συνέδριο «γονιμότητας» - να μην τους επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω

Το «συνέδριο γονιμότητας» που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στα Ιωάννινα, αναπαράγει και τρέφει όλα τα στερεότυπα εναντίων των γυναικών. Παραβλέπει πως η υπογονιμότητα (είτε ανδρική, είτε γυναικεία) είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, περισσότερο κοινωνικό παρά ιατρικό, το οποίο σχετίζεται άμεσα με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Παράλληλα, για την «αντιμετώπισή» του δε διστάζει να στοχοποιήσει και να ενοχοποιήσει το εύκολο θύμα: τη γυναίκα.

Το «προπαγανδιστικό βίντεο» που δημοσιεύτηκε και οδήγησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου να αποσύρει την αιγίδα της στο συνέδριο, μεταφέρει ένα βαθιά συντηρητικό μήνυμα σε κάθε γυναίκα: «για να γίνεις μάνα πρέπει να αφήσεις τις σπουδές και την εκπαίδευση, να μην έχεις επαγγελματικές αξιώσεις, να σταματήσεις να είσαι αυτόνομη και χειραφετημένη».

Μεταξύ των ομιλητών -στην πλειοψηφία τους άντρες- υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης. Γνήσιοι εκφραστές του νεο-συντηρητισμού, της μισαλλοδοξίας, του υποβιβασμού των γυναικών και των δικαιωμάτων που γκρεμίζουν κάθε αυταπάτη πως η Νέα Δημοκρατία αποτελεί ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο κόμμα. Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να υποστηρίξει τους γονείς που αναγκάζονται να καταφύγουν σε πανάκριβες ιδιωτικές λύσεις ώστε να τεκνοποιήσουν, αντί να διευκολύνει τις οικογένειες με νέους Παιδικούς Σταθμούς και Σχολεία, αντί να νομοθετήσει ουσιαστικά μέτρα για την υποστήριξη των νέων ζευγαριών, εντάσσει στο πολιτικό της πρόγραμμα θέσεις που παραπέμπουν στο μεσαίωνα.

Οι γυναίκες δε χρειάζονται τέτοιου είδους νουθεσίες. Οι άμεσες και έντονες αντιδράσεις καταδεικνύουν την απαράδεκτη προσέγγιση που προσπαθούν να επιβάλλουν οι διοργανωτές του συνεδρίου, έχοντας την υποστήριξη εκκλησιαστικών και κυβερνητικών στελεχών. Να μην τους επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Δηλώνουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο, πως τα σώματά μας είναι δικά μας!

Τις τελευταίες μέρες σωρεία αντιδράσεων έχουν προκληθεί σχετικά με το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας», στο οποίο θα συμμετείχαν πολλά στελέχη της κυβέρνησης και θα γινόταν υπό την αιγίδα της ΠτΔ.

Παράλληλα, οργή προκάλεσε σε πολίτες, φορείς, οργανώσεις και κόμματα, το βίντεο για το εν λόγω συνέδριο, το οποίο αντανακλούσε το σκοταδιστικό, μισογυνικό και πατριαρχικό αφήγημα ολόκληρου του συνεδρίου. Εν ολίγοις, το «προπαγανδιστικό» βίντεο ενοχοποιούσε τη γυναίκα και παρουσίαζε ως κύριο παράγοντα της υπογεννητικότητας την επιλογή γυναικών να θέσουν διαφορετικές προτεραιότητες για τις ζωές τους, όπως η εκπαίδευση και η καριέρα, σε βάρος της αναπαραγωγικής διαδικασίας, γεγονός που οδήγησε και στην απόσυρσή του ύστερα φυσικά από τις αντιδράσεις. Η κατακραυγή των πολιτών τελικά οδήγησε στην απόσυρση της αιγίδας της Προέδρου της Δημοκρατίας, της ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας και της ΕΡΤ και έπονται κι άλλοι. 

Αντιστεκόμαστε σε κάθε συντηρητική άποψη που στηρίζει ότι σκοπός της ζωής κάθε γυναίκας πρέπει να είναι ο γάμος, η μητρότητα και το νοικοκυριό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ορίσει τι θα κάνουμε με τα σώματά μας!

Σε μια χώρα όπου οι εργασιακές συνθήκες διαρκώς επιδεινώνονται, με αποκορύφωμα το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που στερεί ελεύθερες ώρες και εισόδημα από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που έχουν ή θέλουν να κάνουν οικογένεια, και που οι πολιτικές στήριξης προς γυναίκες και ζευγάρια που επιλέγουν να τεκνοποιήσουν είναι μηδαμινές, είναι υποκριτικό να μας κουνούν το δάχτυλο μέλη της κυβέρνησης και μέρος του κλήρου για την επιλογή μας να καθυστερήσουμε ή να μην μπούμε καν στη διαδικασία αναπαραγωγής.

Το μήνυμα της αυτοδιάθεσης του σώματος παραμένει επίκαιρο, μέσα σε μια πυκνή περίοδο από δηλώσεις στελεχών και βουλευτών της ΝΔ σχετικά με το σώμα, τη συμπεριφορά και τις επιλογές των γυναικών.
Καμία Λατινοπούλου δεν θα μας πει τι θα κάνουμε με τις τρίχες μας, κανένας Μπογδάνος δεν θα μας πει πόσα κιλά θα είμαστε, κανένας Μητροπολίτης δεν θα καθορίσει τι θα κάνουμε με το σώμα μας και αν θα γίνουμε μητέρες ή όχι!

Δηλώνουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο, πως τα σώματά μας είναι δικά μας!

#συνεδριο: Το twitter καταδικάζει

Έντονες αντιδράσεις και στο twitter για το προβληματικό στο σύνολό του συνέδριο, με πολλούς να ζητούν την ακύρωσή του. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)