to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 14.04.2013

Κοινωνία

Οργή από την απόφαση για προφυλάκιση των δύο κατοίκων της Ιερισσού - Δικονομικά έκτροπα καταγγέλλουν οι δικηγόροι

Την οργή των κατοίκων της Ιερισσού και όσων συμπαρίστανται στον αγώνα τους προκάλεσε η απόφαση για την προφυλάκιση των 2 συμπολιτών τους. Συγκέντρωση συμπαράστασης από το πρωί έξω από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, πορεία διαμαρτυρίας το απόγευμα. «Η δικαστική εξουσία υποχώρησε μπροστά στην αστυνομική», δήλωσε ο δικηγόρος των 2 κατοίκων καταγγέλοντας «δικονομικά έκτροπα».


Διαβάστε παρακάτω  το χρονικό των γεγονότων της Κυριακής και:

Το ανατριχιαστικό κατηγορητήριο για την επίθεση στις Σκουριές

«Το κίνημα αλληλεγγύης θα δώσει την απάντηση που τους αξίζει»

Κυριακή 14/4:

21:57 Ολοκληρώθηκε η πορεία στην Καμάρα. (Πηγή: alterthess.gr)

21:41 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται περιφερειακά της Καμάρας, όπου θα καταλήξει η πορεία. Συγκεκριμένα, στην οδό Καμβουνίων βρίσκονται δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ αστυνομικές δυνάμεις υπάρχουν και σε άλλα στενά γύρω από την Καμάρα. (Πηγή: alterthess.gr)

20:23 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ακολουθούν την πορεία. (Πηγή: alterthess.gr)

20:08 Ξεκίνησε η πορεία από την Καμάρα. Ακολουθώντας την διαδρομή Εγνατία- Αριστοτέλους- Λεωφόρο Νίκης- Αγγελάκη, θα καταλήξει και πάλι στην Καμάρα. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο προφυλακισθέντων. (Πηγή: alterthess.gr)

19:40 Βίντεο με κατοίκους της Χαλκιδικής που τραγουδούσαν "Το προσκύνημα" έξω από τη ΓΑΔΘ.

19:25 Δήλωση στην κάμερα του alterthess έξω από την ΓΑΔΘ πριν την ανακοίνωση της απόφασης έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κα Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία έκανε μεταξύ άλλων λόγο για "στημένο κατηγορητήριο", που έχει φτάσει "στα όρια της παράνοιας". "Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να ποινικοποιήσουν τον αγώνα των κατοίκων, ο οποίος όσο πάει και δυναμώνει", συμπλήρωσε.

19:17 Δήλωση στην κάμερα του alterthess έξω από την ΓΑΔΘ έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ, κα Ελένη Γερασιμίδου πριν την ανακοίνωση της απόφασης. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο "κατάφορη αδικία που γίνεται εις βάρος δύο αγωνιστών της Χαλκιδικής". (Πηγή: alterthess.gr)

18:59 Βίντεο από τη σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στους δύο συλληφθέντες της Ιερισσού έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. (Πηγή: alterthess.gr)

17:50 Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προφυλακισθέντες στις 19:00 στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη.

17:39 "Είπε κανείς στον Δένδια ότι θα επεισόδια που θα γίνουν και τα παιδιά (των ΜΑΤ) που θα φάνε ξύλο, θα έχουν ηθικό αυτουργό;" Τη φράση αυτή είπε, πριν από λίγο, κάτοικος της Ιερισσού προς τον δικηγόρο των "2" Β. Καπερνάρο. Πάντως, η κατάσταση παραμένει "ηλεκτρισμένη". Ηδη, έχει υπάρξει "κάλεσμα" για συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην Καμάρα.

Στο πόδι όλη η Ιερισσός από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση για την προφυλάκιση. Στα μπλόκα επικρατεί οργή και θυμός. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Πάντως, το σύνθημα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι έξω από το αστυνομικό μέγαρο ήταν ""Η επανάσταση ξεκίνησε από τη Χαλκιδική. Την κυβέρνηση εμείς θα τη ρίξουμε".

Οι δικηγόροι ενημέρωσαν τους συγγενείς ότι μπορούν να περάσουν για να αποχαιρετήσουν τους ανθρώπους τους, λίγο πριν οδηγηθούν στις φυλακές. (Πηγή: thesstoday.gr)

17:16 Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα έξω από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης για την προφυλάκιση. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνεχώς συνθήματα, ενώ μία γυναίκα αναρωτιόταν: "Τι θέλουν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Πρέπει να χυθεί αίμα;"

"Πρωτοφανή" χαρακτήρισε την απόφαση ο κ. Κυρίτσης τονίζοντας ότι "θα συνεχίσουν να προσκομίζουν νέα στοιχεία για την υπεράσπιση των κατηγορουμένων".

"Βρωμάει το "πτώμα" της δημοκρατίας. Κι αν αυτοί την έχουν "δει" Καίσαρες, τώρα θα δουν τι απάντηση θα δώσουν οι Γαλάτες", επισήμανε στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την απόφαση για την προφυλάκιση, ο συνήγορος των 2 συλληφθέντων Β.Τζιμούρτος.

"Αχαρακτήριστο γεγονός. Ας το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δύο έλληνες πολίτες απολογήθηκαν μέσα στο αστυνομικό μέγαρο", τόνισε πριν από λίγο, ο συνήγορος των 2 κρατουμένων Β. Καπερνάρος και συμπλήρωσε: "Η δικαστική εξουσία υποχώρησε στην αστυνομική. Έχουμε 4ο Ράιχ. Σ' αυτή την υπόθεση έγιναν δικονομικά έκτροπα αφού κατηγοριοποιήθηκαν μάρτυρες".

Πηγή: thesstoday.gr

17:10 Κατέρρευσαν οι συγγενείς των δύο κατοίκων της Ιερισσού όταν έμαθαν ότι ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων. Την ίδια στιγμή το κλίμα είναι τεταμένο καθώς οι συγκεντρωμένοι έχουν αρχίσει να φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών. Πηγή: seleo.gr

16:40 Προφυλακίστηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι δύο κάτοικοι της Ιερισσού, 33 και 40 χρόνων, σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μετά από περίπου τέσσερις ώρες που ξεκίνησε η απολογία ο ανακριτής τους ανακοίνωσε την απόφαση να παραμείνουν προσωρινά κρατούμενοι. Εξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι καθώς οι συγκεντρωμένοι έχουν εξαγριωθεί με την απόφαση των δικαστικών αρχών. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν παραταχθεί έξω από το κτίριο. Πηγή: seleo.gr

 

16:20  Φορτισμένη είναι η ατμόσφαιρα έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εν αναμονή της απόφασης για το αν θα προφυλακιστούν οι δύο κάτοικοι της Ιερισσού που συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην ομάδα ατόμων που επιτέθηκε και πυρπόλησε τις εκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα συμπαράστασης ενώ οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο σημείο έχουν ειδοποιηθεί από τους προϊσταμένους τους να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο επεισοδίων. "Γιώργο και Βασίλη οι μάνες είναι 'δω, γρήγορα θα πάμε πίσω στο χωριό" φωνάζουν οι γυναίκες της Ιερισσού που βρίσκονται έξω από το κτίριο της αστυνομίας. Πηγή: seleo.gr

15:29 Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Thesstoday, οι αστυνομικοί πήραν εντολή, για τους επόμενους δύο μήνες, να διαθέτουν καθημερινά μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία θα αστυνομεύει την περιοχή όπου βρίσκεται το εργοτάξιο της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", στις Σκουριές

15:20  Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγα λεπτά οι απολογίες των δύο κατοίκων της Ιερισσού που συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Αυτή τη στιγμή ανακριτής και εισαγγελέας συσκέπτονται προκειμένου να αποφασίσουν αν οι δύο κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι ή θα προφυλακιστούν. Οι αστυνομικοί που βρίσκονται περιμετρικά του κτιρίου ενημερώθηκαν και βρίσκονται σε θέση... μάχης. Εξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης βρίσκονται πάνω από 3.000 άτομα που συμπαραστέκονται στους δύο συλληφθέντες


Πηγή: seleo.gr

13:15 Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικηγόροι θα παραδώσουν στον ανακριτή υπόμνημα 30 σελίδων για τον καθένα εστιάζοντας κυρίως σε δικονομικές παρατυπίες που έγιναν κατά την προανάκριση ενώ οι πελάτες τους δηλώνουν έτοιμοι να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση που θα τους τεθεί.

13:14 Αποχώρησε και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των δύο συλληφθέντων και ανέφερε πως θα παλέψουν με κάθε μέσο, αλλά όχι με τη βία, για την απελευθέρωσή τους

13:05 Σε εξέλιξη οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων. Ήδη εδώ και λίγα λεπτά ο πρώτος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Ανακριτή

12:15 Παρά τη βροχή αυξάνεται η προσέλευση του κόσμου έξω από τη ΓΑΔ Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται από λεπτό σε λεπτό η απολογία των συλληφθέντων της Ιερισσού.

12:55 Υποδοχή ηρώων στους δικηγόρους των δύο κατοίκων της Ιερισσού-  Πριν από λίγο έφτασαν στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης οι δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές. Οι συγκεντρωμένοι τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και ζήτησαν την απελυθέρωση των δύο συλληφθέντων. Η απολογία των δύο κατοίκων της Ιερισσού είναι προγραμματισμένη ν' αρχίσει στις 12 το μεσημέρι. 


Πηγή: seleo.gr

11:35 Ούτε από τη βροχή δεν πτοούνται οι συγκεντρωμένοι έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Με συνθήματα και τραγούδια ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο κάτοικοι της Ιερισσού.


Πηγή: www.seleo.gr

**********************

Eνώπιον του ανακριτή θα βρεθούν στις 12:00 το μεσημέρι οι δύο συλληφθέντες της Ιερισσού που κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις που σχετίζονται με την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Η απολογία θα πραγματοποιηθεί τελικά στοαστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και όχι στο δικαστικό μέγαρο, όπως αιτήθηκαν την Τετάρτη οι συνήγοροι υπεράσπισης, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Οι δικηγόροι των δύο συλληφθέντων πρόκειται να καταθέσουν στον ανακριτή 30σέλιδο υπόμνημα στο οποίο θα επισημαίνουν την αδυναμία των στοιχείων του κατηγορητηρίου. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι λένε, η δικογραφία θα έπρεπε να διαμροφωθεί εκ νέου.

Το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα ανακριτής και εισαγγελέας θα πρέπει να έχουν λάβει και κοινοποιήσει την απόφασή τους, εάν οι δύο κατηγορούμενοι θα κριθούν προφυλακιστέοι ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Στο πλευρό τους η κοινωνία

Πολίτες από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη δηλώνουν πως είναι στο πλευρό των συλληφθέντων κι εκδηλώνουν τη συμπαράσταση στο πρόσωπό τους.

Χθες βράδυ πολίτες της Ιερισσού, των Νέων Ρόδων, αλλά και πολλών άλλων χωριών που αντιδρούν στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές συγκεντρώθηκαν στα δύο οδοφράγματα της Ιερισσού με αναμμένα κεριά.

DSC_6955

Πηγή: thesstoday

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)